начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Какво да направя, за да мога да продавам?

Казуси за недвижими имоти

Какво да направя, за да мога да продавам?

Мнениеот val4o123 » 24 Дек 2021, 10:06

Здравейте. Искам да продавам, но не знам какво да направя, за да получа правомощия да продавам моите части то въпросния имот.

Изкарах копия от 2 нотариални акта, но не мога да разбера какво казват тези документи... не разбирам дали има какво да се дели, или вече всичко е разделено. Сега ще ви обясня какво пише в актовете. Датите и имената ще са фалшиви, обаче.

Искам да ми обясните как да процедирам, и дали изобщо има какво да се дели, или е описано кои части на кого са.

Ето какво пише в първия нотариален акт:

Дата, град, име на нотариус, номер на нотариуса.
Имена, адреси и ЕГН-та и други лични данни на явилите се страни - продавач и купувач.

...се явиха Иван Димитров Атанасов, действащ лично за себе си и като баща и законен представител на малолетния си син - Петър Димитров Атанасов, и се съгласиха на следното:

Мария Иванова Георгиева продава на Иван Димитров Атанасов и на Петър Димитров Атанасов, действащ чрез своя баща и законен представител, Иван Димитров Атанасов, следния свой собствен недвижим имот:

Първият етаж от триетажна жилищна сграда, находяща се в "име на град", "име на улица", който етаж е със застроена площ от 83 кв.м и се състои от: антре, три стаи, баня-тоалетна, при граници зид към сградата в УПИ-"номер" и от три страни: - външен зид; Ведно с избеният етаж на сградата, застроен на 83 кв.м, при граници за него: зид към сградата в УПИ-"номер" и от три страни-външен зид: Както и съответните идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху урегулираният поземлен имот, върху който същата е построена, представляващ УПИ-"номер".

Това е какво казва втория нотариален акт:

Мария Иванова Георгиева продава на Петър Димитров Атанасов, действащ чрез своя баща и законен представител - Иван Димитров Атанасов, собствената си идеална част от следния недвижим имот: 140 върху 273 идеални части кв.м от поземлен имот с идентификатор: "номер", ------тук са дадени детайли описващи имота--------. Трайно предназначение-урбанизирана територия, начин на трайно ползване - ниско застрояване. И тук още данни за имота бяха дадени...

Сега, може ли някой да ми обясни кое е мое и кое не е мое? Кое първо трябва да бъде разделено чрез съдебно дело, за да получа правомощия за продаване?

Аз го разбирам по следния начин. Първия акт казва това:

Мария Иванова Георгиева продава на Иван Димитров Атанасов и на Петър Димитров Атанасов, действащ чрез своя баща и законен представител, Иван Димитров Атанасов, следния свой собствен недвижим имот

Според мен, това означава, че имота е на двама ни, и е необходимо да се раздели на части, за да може всеки да има неговите части и да ги продаде като иска. Преди подялба никой нищо не може да продава, тъй като не е обозначено кое на кого е.

Втория акт казва това:

Мария Иванова Георгиева продава на Петър Димитров Атанасов, действащ чрез своя баща и законен представител

Според мен, това означава, че имота е само и единствено на мен, а другия човек няма нищо общо. Единственото общо, което другия човек има в случая, е че е действал като мой законен представител, за да се изпълни продажбата, но няма нищо общо с частите, и аз мога да ги правя каквото си поискам, без да го информирам за нищо.

Правилно ли съм разбрал? Обяснете ми, моля.

Благодаря.
val4o123
Младши потребител

Re: Какво да направя, за да мога да продавам?

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Дек 2021, 01:15

Спешен ли е случаят.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот val4o123 » 25 Дек 2021, 02:02

ivan_lawyer написа:Спешен ли е случаят.

Да, парите са ми необходими възможно най-скоро.
val4o123
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Дек 2021, 06:48

Ще се опитам някак да спомогна.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот borovinka » 24 Яну 2022, 12:55

Ако питащият в случая сте вие - синът, то етажът притежавате заедно с баща си (предполагам при равни дялове, защото не сте написал друго), а земята е само ваша. Няма как да "делите" етажа и да продадете само своята реална част. Жилището е неделимо.
Можете да се разберете с баща си да продадете цялото жилище и да си разделите парите или да продадете само своята идеална част, но баща ви като съсобственик трябва да е изрично съгласен на това (подписва се декларация пред нотариус).
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 25 Яну 2022, 17:33

val4o123 написа:
ivan_lawyer написа:Спешен ли е случаят.

Да, парите са ми необходими възможно най-скоро.

За спешните въпроси, най-често има спешни решения.
Които - понякога са сМешни и в повечето случаи - грешни!

Всичко може да се продаде. Просто не винаги - на справедлива пазарна цена.
Никой не е казал, че трябва да се дели - къщата или само етажа, и да се продава реална част. Може да се продаде идеалната част - продажба между съсобственици, продажба на трето лице - при отказ от съсобственика.
Има и „най-голямата глупост“ - с имота се обезпечава някакъв кредит и после - кредитора си го прибира.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот lexotan » 25 Яну 2022, 19:22

Ти с баща си не говориш ли, та си тръгнал да продаваш без негово знание имот, платен от него?! Аман от такива, ей! Че и съвет иска...
lexotan
Младши потребител

Назад към Имотни казуси