начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване

Мнениеот ani_tsanyikova » 16 Мар 2015, 21:26

Здравейте :)

Аз съм на 21 години в момента.

2011г 14 септември , раждам моето дете. Тогава съм на 17г и 7м
Получавам 1г социално майчинство.
2012г 22 ноември, къщата ми се запалва и аз минавам през огъня за да спася детенцето ми.
Вследствие на което получавам 27% изгаряния по цялото тяло. Тогава съм на 18г и 10м
Имам валидно до 2016г февруари ТЕЛК решение за 52% инвалидност.

От НОИ ми ОТКАЗВАТ да отпуснат "Лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване", тъй като не отговарям на условията на чл.74 от КСО - няма осигурителен стаж до датата на инвалидизиране.

Въпросът ми е: Тази 1 година , през която съм била по майчинство счита ли се за ТРУДОВ СТАЖ ?

Моята майка ми показа нейна бележка издадена 2003г от кмета на град Белоградчик. "Удостоверение за установяване трудов стаж на жените майки и осиновителки" , което удостоверение добавя 2 години от 94 до 96г към трудовия стаж на майка ми.
ani_tsanyikova
Нов потребител

Re: Лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване

Мнениеот temida_m » 19 Мар 2015, 17:18

Нямаш осигурителен стаж и не покриваш критериите. Най вероятно не си била в отпуск поради бременност и раждане и отпуск за отглеждане на дете до 2- годишна възраст, а си получавала някаква социална помощ.
temida_m
Младши потребител

Назад към Осигурително право