начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Инспекция по труда

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Инспекция по труда

Мнениеот salamander123 » 30 Сеп 2015, 13:19

Здравейте, вчера ИТ са ни направили проверка на строежа ни, по жалба. Строим еднофамилна къща по стопански начин (мъжа ми и негови приятели са били на обекта). Имаме приятел техническо лице, което подписва протоколите, и надзорна фирма, която ни оформя документацията. От ИТ са се заяли с мъжа ми, че не можело така приятели да строят къщата ни. Също така направили забележка че били без каски. Аз обаче знам друго - инвеститора има право да строи къщата си сам, щом е от 5 категория. От ИТ искат да им занесем обяснение, в което да са описани всички хора които са бли на обекта по имена, както и кой е техника и надзора ни. Въобще да обясним всичко. Сега съм в дилема какво да пиша в това обяснение, така че да не напишат акт, въпреки че не знам и аз за какво биха написали акт - нямаме работници, нямаме трудови договори и т.н. И това за каските - длъжни ли са да носят, при положение, че не са работници, а са помагали на мъжа ми като приятели. Благодаря ви предварително.
salamander123
Нов потребител

Re: Инспекция по труда

Мнениеот vdggbg » 01 Окт 2015, 19:01

salamander123 написа:Аз обаче знам друго - инвеститора има право да строи къщата си сам, щом е от 5 категория.

А това откъде го знаете?
Да строиш "по стопански начин" не означава да строиш сам, или с приятели - това просто означава, че не сте длъжен (а) да имате сключен договор за строителство. Всички останали задължения, произтичащи от закона, и отнасящи се до правилното и безопасно изпълнение на СМР, си остават за Ваша сметка.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Re: Инспекция по труда

Мнениеот teogeo » 01 Окт 2015, 19:19

salamander123 написа:Здравейте, вчера ИТ са ни направили проверка на строежа ни, по жалба. Строим еднофамилна къща по стопански начин (мъжа ми и негови приятели са били на обекта). Имаме приятел техническо лице, което подписва протоколите, и надзорна фирма, която ни оформя документацията. От ИТ са се заяли с мъжа ми, че не можело така приятели да строят къщата ни. Също така направили забележка че били без каски. Аз обаче знам друго - инвеститора има право да строи къщата си сам, щом е от 5 категория. От ИТ искат да им занесем обяснение, в което да са описани всички хора които са бли на обекта по имена, както и кой е техника и надзора ни. Въобще да обясним всичко. Сега съм в дилема какво да пиша в това обяснение, така че да не напишат акт, въпреки че не знам и аз за какво биха написали акт - нямаме работници, нямаме трудови договори и т.н. И това за каските - длъжни ли са да носят, при положение, че не са работници, а са помагали на мъжа ми като приятели. Благодаря ви предварително.

Не, г-жо. Щом помагат на мъжа Ви на приятелски начала - не са им нужни каски. Личният ангел-хранител на мъжа Ви ги пази и тях от злополуки.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация