начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

еднофамилно и многофамилно жилище

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

еднофамилно и многофамилно жилище

Мнениеот katerina2121 » 29 Апр 2015, 13:49

Здравейте,

Имам следният въпрос, много ще се радвам, ако някой е запознат и ми отговори.

Ще се отклоня малко за да обясня нещата, защото не мога да формулирам въпроса в едно изречение.
Къща, построена през 1960 г., от две сестри, като две индивидуални жилища, с общо мазе. Едната сестра има наследник, другата не, и в последствие, след тяхната смърт, единственото дете става собственик на цялата къща... единят етаж по наследство, другият по завет, т.е. лицето е собственик на две жилища, в една сграда, с два отделни нотариални акта.
В момента лицето иска да се разпореди със собствеността си, като я дари на дъщеря си.
След съответното събиране на документи, се установи, че в служба кадастър, жилището се води еднофамилно... От кадастъра, ми казаха, че може би е станала грешка, и трябва да им занеса плана на къщата, в който план да е видно, че жилищата са две. След като занесах плана на къщата, в служба кадастър, казаха, че трябва да се извърши корекция, защото това е еднофамилно жилище, което ние искаме да превърнем в две жилища.
Определението което ми дадоха за еднофамилно жилище е че към 2010 г., когато са правили новите планове на квартала, цялата къща е била на 1 собственик, затова автоматично са го записали като еднофамилно.
Според мен, броя на собственици, няма никакво отношение към въпроса еднофамилно или многофамилно е едно жилище... това са си два индивидуални етажа с отделни входове, всеки си има баня, тоалетна, кухня и други помещения, отделни партиди за ток и вода и прочие. Еднофамилното жилище може и да е на 20 собственика, но това не го прави многофамилно, и обратното 1 човек може да е собственик на 20 апартамента в един вход, но това не значи че това е еднофамилно жилище....

Това което исках аз, е да си занеса плана, и те да си изправят грешката.... Те обаче, ми обясняват, че ние искаме да променяме характеристиките на имот, и за да нанесат желаните от нас корекции /не изправяне на тяхната грешка/ трябва да заплатя държавна такса в размер на 240 или 260 лв.

Не е въпроса в парите, принципен е, все пак 50 години къщата е се е водила като 2 жилища в една сграда... и изведнъж, с изготвянето на новия план, някой си е решил, че понеже собственика е 1 къщата е еднофамилна...

Според вас, има ли шанс със съответната жалба, да оспоря плащането на държавна такса?

Благодаря предварително на отзовалите се
katerina2121
Нов потребител

Re: еднофамилно и многофамилно жилище

Мнениеот n_ikito » 29 Апр 2015, 14:14

'Грешките' в кадастъра се поправят 'безплатно' в срока на одобряване на кадастралната карта. С влизането и в сила, поправките се плащат.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот katerina2121 » 29 Апр 2015, 14:36

т.е. кадастъра може да си напише каквото си иска, без по никакъв начин да те уведоми, какво си е написал, и след като изтече срока, грешката става вярна, и ти трябва да доказваш че грешката не е грешка, дотук разбрах...

А определението им за еднофамилно жилище вярно ли е? Защото ако е вярно, и законно, то трябва да ми върнат от общината "надвнесени"данъци ... като еднофамилно, данъка ще е доста по малък...
katerina2121
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Апр 2015, 15:41

katerina2121 На принципен въпрос - принципен отговор! Ако по одобрентият архитектурен проект жилището е двуфамилно, значи е така, и това е нормативно установено още от 1911 година насам с измененията на стария Закон за благоустройството на населените места в Царство България. При следващите закони непрекъснато е било и е така, независимо какъв е бил броя на собствениците в тези жилища. Изключение правят онези жилища обособени при делба по Тълкувателно Решение на Пленума на ВС на НРБ №4 мисля от 1976г. беше! Там нещата се случваха по други критерии.
Относно таксите за поправката на кадастралната карта n_ikito е прав. В ЗКИР иема и определен ред за това!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация