начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Проблем с кадастъра

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с кадастъра

Мнениеот baito6u » 10 Ное 2014, 19:20

Здравейте,
пиша Ви с молба за помощ.
Собственик съм на имот, който се намира в гр. Добрич. Имота е част от парцел в който сме двама съсобственици, като аз по нотариален акт имам 222 кв.м. и съседа ми има 142 кв.м. Наложи ми се да си вадя скица на имота от Службата по Геодезия, Картография и Кадастър гр. Добрич. По тази скица площта която дават на имота е 258 кв.м!!!?? Една проста сметка на общите квадрати които имаме по нотариални актове са: 222+142= 364 кв.м.
Появява се разлика от 106 кв.м.
Молбата ми е да ме посъветвате какво мога да направя да изясня тези неточности ?
пс: в действителност при мен липсват кв.м понеже си направих едно просто замерване с електронна рулетка. Проблема ми не е със съседа с който съм съсобственик а този от долната страна като мога да докажа със свидетели че стената ми е била повече от метър навътре в неговия двор.
Благодаря предварително!
baito6u
Нов потребител

Re: Проблем с кадастъра

Мнениеот vdggbg » 10 Ное 2014, 20:41

...Една жена с оскубани вежди, със скръстени малко над пъпа ръце, нарисувана на фона на полупустинен пейзаж...
Сетихте ли се за коя картина става въпрос? Е - и аз не можах да се досетя кой е съседът от "долната страна", къде е "стената Ви", дето е на повече от метър "навътре" в нечий двор, и тъй нататък. Като начало - покажете скицата то СГКК - Добрич.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 10 Ное 2014, 20:41

.
Последна промяна vdggbg на 11 Ное 2014, 12:44, променена общо 1 път
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Ное 2014, 21:43

vdggbg написа:...Една жена с оскубани вежди, със скръстени малко над пъпа ръце, нарисувана на фона на полупустинен пейзаж...
Сетихте ли се за коя картина става въпрос? Е - и аз не можах да се досетя кой е съседът от "долната страна", къде е "стената Ви", дето е на повече от метър "навътре" в нечий двор, и тъй нататък. Като начало - покажете скицата то СГКК - Добрич.
:D
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот baito6u » 11 Ное 2014, 11:11

Здравейте,
Първо да се извиня че не съм дал пълна информация за което се извинявам. В прикачение файлове е скицата която ми издадоха от Службата по геодезия. На нея се вижда парцела в който сме съсобственици номер 20 и номер 22 ( моя имот ). Границата която оспорвам е линията между 22 и 24.

https://www.dropbox.com/s/wyshbqxtkj3ak0f/20141111_083204.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/g7urelzj4y6qc34/20141111_083218.jpg?dl=0

При нужда мога да сканирам и нотариалните актове. Та въпроса ми е при такова разминаване от 109 кв.м. какво мога да предприема?
baito6u
Нов потребител

Мнениеот vdggbg » 11 Ное 2014, 15:30

От това, което показвате- едва ли проблемът е там, където го виждате. Оградата тангира със стената на сграда № 4 - изглежда логично. Понеже в скицата е цитиран НА от 1955 г. - поръчайте комбинирана скица, на която да са нанесени старият, и новият кадастър - възможно е оттогава насам да са настъпили изменения, поради една или друга причина. И друго - Вие сочите конкретни квадратни метри площ за Вас и съсобствениците, но в скицата пише "няма данни за идеалните части" - защо така?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот baito6u » 11 Ное 2014, 15:58

Конкретните квадрати ги цитирам от нотариалните актове на двамата.
Комбинирана скица пак от Агенцията по геодезия и кадастъра ли се изважда ?
А това за идеалните части въобще не съм запознат какво означава!
baito6u
Нов потребител

Мнениеот vdggbg » 11 Ное 2014, 17:56

"Двамата", казвате..? В скицата като собственици са посочени три лица. Интересно е как са посочени тези квадратни метри в документите за собственост - като площ на отделни поземлени имоти, или като съсобствени дялове (дробно число - примерно - 222/324 идеални части). Изобщо - изяснете за себе си произхода на този имот.
Комбинирана скица можете да поръчате на всяко правоспособно по ЗКИР лице. Може и на СГКК - Добрич, ако извършват тази услуга (съмнявам се, но - нищо не пречи да опитате. Поне ще Ви кажат кой може да направи такава скица).
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 11 Ное 2014, 20:03

Ето, заповядайте!
http://www.cadastre.bg/registur.htm?tit ... _value=All
Лично аз препоръчвам Петър Кьосев.
Отидете, покажете всички документи и ще ви обяснят къде е проблема и как да се оправи.
petko_a
Потребител

Мнениеот baito6u » 12 Ное 2014, 12:56

Благодаря ви,
ще се свържа с него.
Ще ви държа в течение. :D
baito6u
Нов потребител

Мнениеот baito6u » 27 Дек 2014, 10:34

Здравейте и Честита Коледа!!!
Благодарение на вас знаех какво да търся и доста време ми отне да ми направят тази комбинирана скица понеже обиколих 3 фирми и накрая се съгласиха да ми направят такава ( предполагам че ми отказваха понеже този с когото имам спор не е случайна личност в Добрич). Скицата вече е факт. От скицата от архива от кадастъра през 52г. ( когато закупуваме имота ) много ясно се вижда, че границите са ни точно както го казват родителите ми и съседите. Завели сме дело и вече ще очаквам развитие следващата година. Ще ви държа в течение. :)
Благодаря ви за помощта и ви пожелавам Весело Посрещане на Новата Година :)
baito6u
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Дек 2014, 13:15

От мен успех!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот baito6u » 30 Дек 2014, 10:57

Благодаря !!!
Да попитам знаете ли дали има спечелено подобно дело, в смисъл отмяната на сега действащият кадастър с този който е действам към 55г. Чета тук решения на съда, които намирам в интернет попадан на този пасаж:
"С оглед действащия към 1955 г. Закон за плановото изграждане на населените места /ЗПИНМ-отм./ дворищнорегулационният от 1955 г. план следва да се счете за приложен с влизането му в сила. Предвижданията на този план са меродавни при изготвянето на последващите, включително и на този от 1997 г. Несъобразяването с регулацията от 1955 г. и преместването на кадастралната линия в плана от 1997 г. на запад – в имота на ищците, съставлява грешка по смисъла на чл. 32, ал. 1, т. 2 З. /отм./, респективно чл. 53, ал. 2, изр. 2 ЗКИР. "
Надявам се наистина да е така и че имам някакъв шанс да си възвърна квадратите както са Нотариален Акт. Просто не знам дали това всичко е трябвало да стане в определен срок след обнародването на сега дейсващата Кадастрална Карта и всичките ми усилия и средства да отидат на вятъра :(
Весели празници от мен :)
baito6u
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Дек 2014, 19:04

baito6u написа:"С оглед действащия към 1955 г. Закон за плановото изграждане на населените места /ЗПИНМ-отм./ дворищнорегулационният от 1955 г. план следва да се счете за приложен с влизането му в сила. Предвижданията на този план са меродавни при изготвянето на последващите, включително и на този от 1997 г. Несъобразяването с регулацията от 1955 г. и преместването на кадастралната линия в плана от 1997 г. на запад – в имота на ищците, съставлява грешка по смисъла на чл. 32, ал. 1, т. 2 З. /отм./, респективно чл. 53, ал. 2, изр. 2 ЗКИР. "
Изваден от контекста на темата където е публикуван този текст е неправилен.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот baito6u » 15 Яну 2016, 17:18

Здравейте,
Оказва се, че разликата в квадратите се явява от регулация направена след 1978г. Въпросът ми е мога ли да оспоря тази така направена регулация при положение, че не сме били уведомени, не са уредени "регулачни сметки" ( не съм сигурен дали точно така се казват). Имало е действаща ограда до 2015г. в полза на моето твърдение. Ние разбираме за така направената регулация 2013г., когато новия съсед започва да строи нова къща. Според мен е налице грешка в Кадастралната карта.
пс: Извадих и стари нотариални актове на съседа с когото имам спор като той е притежавал 260кв., а през 2007г. когато продава имота издава нов с 375кв. с придобиване по давност и наследство 115кв.
baito6u
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Яну 2016, 13:16

Ако регулацията касае регулационните линии към улица и става въпрос за София, хипотезите при които можете да я оспорите са нищожни.Ако се касае за изместена граница спрямо вътрешните имотни граници, няма приложена по смисъла на §22 ЗР на ЗУТ рагулация и в кадастралната карта тази регулационна граница е залегнала като имотна такава то - да! Има грешка в кадастралната карта.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот baito6u » 23 Яну 2016, 10:46

Здравейте,
Става въпрос за Добрич, и не е към улицата, а към съседен имот.
https://www.dropbox.com/sh/qw3sc0fc1wypxty/AACyZ2dxdxfcPzGbtyjYDkFpa?dl=0

прилагам комбинирана скица на която с черни линии е очертан имота и е така в кадастралната карта до 75г. След това е приложена регулация, за която не сме уведомени и разбираме за промяната едва 2013г.
baito6u
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 24 Яну 2016, 08:31

Доколкото виждам:
1. В УПИ ХХІІІ-2282,2283 (стар парцел ХІХ), е строено след 1979г, и е построена къща?
2. Част от имот 3394 (по кад.план от преди 1979г), е придадена в образувания Парцел ХХ (стар), по настоящем УПИ ХХІV-2279,2280,2281; Същевременно от имот 3399 е отнета приблизително същата по площ част, и е придадена в образувания през 1979г Парцел ХІХ (по настоящем УПИ ХХІІІ-2282,2283)?

...

Ако това е така, всичко е пито-платено, и би следвало да си актуализирате документите за собственост в УПИ ХХІІІ-2282,2283.

Действително, нещата трябва да се прецизират, специалисти (архитект по отношение на застрояването, регулатор по отношение регулацията, и адвокат по отношение правата на собственост и трансформациите на собствеността във времето, както и по отношение административните производства във времето), трябва да си кажат думата, но това - на място.

...
Ако ми остане време, утре ще погледна и в кадастралната карта какво е положението, че днес сайтът им не работи.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 25 Яну 2016, 10:14

В кадастралната карта е доста объркано, отново Ви препоръчвам да потърсите специалисти на място:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/670 ... r/2281.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/670 ... r/2282.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/670 ... r/2283.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/670 ... r/2600.jpg
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот baito6u » 25 Яну 2016, 10:31

Благодаря за отговора изглежда сте успели да се ориентирате правилно. Бяха ми казали, че ако няма доказателства за уредени "регулачни сметки", регулацията се води за невалидна. Това така ли е и как мога да проверя това?
Ако мога да, Ви цитирам:

"Ако това е така, всичко е пито-платено, и би следвало да си актуализирате документите за собственост в УПИ ХХІІІ-2282,2283."

Трябва ли да се примиря, че съм загубил толкова квадрати ?
baito6u
Нов потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация