1. Притежавам гараж в имот с къща в Пловдив, като вратата на гаража е с излаз към тротоар. Възможно ли е да използвам гаража като "офис" за лични нужди (няма да бъде отдавам под наем и т.н.) без смяна на статута и др. разрешителни?
- гаража като предна фасада (включително самата гаражна врата) ще останат непроменени
- може ли някой да ми забрани в собствения си гараж да сложа вътрешна врата от алуминиева дограма?
- може ли някой да ми забрани да си отварям оригиналната гаражна врата ... да си "проветрявам" гаража ... примерно ... по цял ден?
- може ли някой да ми забрани да си сложа плочки в гаража ... маса, компютър ... и две малки саксии на прозореца? ... Ааа, да ... гаража има прозорец!
2. Необходими ли са разрешителни за поставяне на конструкция, върху която да се намира рекламно пано/билборд, на стената на гаража, която се намира вътре в имота?
3. Необходими ли са разрешителни за поставяне на конструкция/конструкции (2 броя), върху която да се намира рекламно пано/билборд, на стената на гаража, която се намира на границата на имота и евентуално тези конструкции биха били извън имота с определни сантиметри?
P.S. ... надявам се да избегнем отговори от сорта "да, трябват ... 5-6 месеца ... 5000 лв." и т.н. ...
- Дата и час: 29 Ное 2024, 02:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Използване на гараж за офис
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Използване на гараж за офис
Ето Ви извадка от § 5 т. 38. ДР на ЗУТ "(изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) "Строежи" са надземни, полуподземни, подземни и подводни сгради, постройки, пристройки, надстройки, укрепителни, възстановителни работи, консервация, реставрация, реконструкция по автентични данни по смисъла на чл. 74, ал. 1 от Закона за културното наследство и адаптация на недвижими културни ценности, огради, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, благоустройствени и спортни съоръжения, както и техните основни ремонти, реконструкции и преустройства със и без промяна на предназначението". От това следва че в заглавието на Вашата тема думата "използване" е неправилно употребена!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Благодаря за отговора!
Сега ми просветна, защо нашата татковина е пълна с полуразпадащи се къщи и огради. Хората явно са чели закона, в който под "строеж" се има впредвид основен ремонт на полупаднала ограда от колове и мрежа. Кой идиот е писал този закон? Всъщност ... кои идиоти?
Нека сега доразвием темата ... понеже аз съм човек на логиката ...
Каква е дефиницията за гараж? (никъде не намерих такава)
Дефакто 99,99% от въпросите в интернет касаят случаи на гаражи в жилищни сгради, с всички съпътстващи усложнения (съседи, паркоместа и т.н.), а случая тук не е такъв.
Отделно в крайна сметка въпроса опира до това има ли забрана да си измажа стените и да си сложа плочки на пода ... или по закон трябва стените да са намазани с кал, слама и ла*на (като в едно документално филмче от Анадола) ... И защо по ангелите подобно нещо се класифицира като "строеж", разрешението за започване на процедурата на което е 100 лв. към общината ... за отскок.
... Не получих отговор на точки 2 и 3.
Сега ми просветна, защо нашата татковина е пълна с полуразпадащи се къщи и огради. Хората явно са чели закона, в който под "строеж" се има впредвид основен ремонт на полупаднала ограда от колове и мрежа. Кой идиот е писал този закон? Всъщност ... кои идиоти?
Нека сега доразвием темата ... понеже аз съм човек на логиката ...
Каква е дефиницията за гараж? (никъде не намерих такава)
Дефакто 99,99% от въпросите в интернет касаят случаи на гаражи в жилищни сгради, с всички съпътстващи усложнения (съседи, паркоместа и т.н.), а случая тук не е такъв.
Отделно в крайна сметка въпроса опира до това има ли забрана да си измажа стените и да си сложа плочки на пода ... или по закон трябва стените да са намазани с кал, слама и ла*на (като в едно документално филмче от Анадола) ... И защо по ангелите подобно нещо се класифицира като "строеж", разрешението за започване на процедурата на което е 100 лв. към общината ... за отскок.
... Не получих отговор на точки 2 и 3.
- theharvester
- Нов потребител
theharvester написа:...Кой идиот е писал този закон? Всъщност ... кои идиоти?...
38-42 ро Народни събрания. В периода 1999-2014г.
Преди няколко месеца се прокрадна идея за текст , според който ред промени на предназначения (включително и Вашето) излизат от разрешителен режим Така си и остана, като висящ текст в несбъднал се законопроект
Затова, примерно, Епъл (направен точно в гараж) няма как да бъде създаден в България
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Смисълът на ЗУТ го каза Софиянски веднага след приемането му:
- Всяка инвестиция, честна и чужда, минава през строителството и затова трябва да го контролираме изцяло.
Ние, по-възрастните, поне поживяхме при демокрация преди 1989 г., но тези след нас никога няма да знаят какво означава израза "да разполагаш свободно със собствеността си". За съжаление вече и в България стана това, което казваше един познат спасител, оженил се през седемдесетте в ГФР - "най-лошото е да имаш нещо на твое име, само ядове и тормоз"!
Тръгнеш навремето да си строиш вила, ако е до 35 м2 вадиш молива и си правиш чертежите, ако искаш нещо от архитект отиваш в специализирана книжарница и си купуваш за 15-30 лв. типов проект и един ден след решението си в екшъна. Сега две години и 2-3000 евро не те оправят за да започнеш.
- Всяка инвестиция, честна и чужда, минава през строителството и затова трябва да го контролираме изцяло.
Ние, по-възрастните, поне поживяхме при демокрация преди 1989 г., но тези след нас никога няма да знаят какво означава израза "да разполагаш свободно със собствеността си". За съжаление вече и в България стана това, което казваше един познат спасител, оженил се през седемдесетте в ГФР - "най-лошото е да имаш нещо на твое име, само ядове и тормоз"!
Тръгнеш навремето да си строиш вила, ако е до 35 м2 вадиш молива и си правиш чертежите, ако искаш нещо от архитект отиваш в специализирана книжарница и си купуваш за 15-30 лв. типов проект и един ден след решението си в екшъна. Сега две години и 2-3000 евро не те оправят за да започнеш.
- ivanov_p
- Активен потребител
....бла блаemilgrigorov написа:theharvester написа:...Кой идиот е писал този закон? Всъщност ... кои идиоти?...
38-42 ро Народни събрания. В периода 1999-2014г. ....ivanov_p написа:Ние, по-възрастните, поне поживяхме при демокрация преди 1989 г., но тези след нас никога няма да знаят какво означава израза "да разполагаш свободно със собствеността си"
Разбира се! Какъв друг, ако не спасител ще е отправното начало за разсъжденията Ви.ivanov_p написа:....един познат спасител....
Отлично знаете че това въобще не беше така. Не ме карайте да публикувам текстове от тогава действащия ППЗТСУ, за да се убедите Вие самия, колко жалка е политическата пропаганда, която се мъчите да ни пробутвате.И ако критерият за успех според Вас е един спасител, сполучил да продаде онаа си работа в ГФР, то аз (и не само) се стремя да търся "началата" в мъже като Йсак Нютон.ivanov_p написа:...Тръгнеш навремето да си строиш вила, ако е до 35 м2 вадиш молива и си правиш чертежите, ако искаш нещо от архитект отиваш в специализирана книжарница и си купуваш за 15-30 лв. типов проект и един ден след решението си в екшъна...
P.S.
Апропо! Типовите проекти ги забраниха още през 1985 с ПМС.
-
theharvester написа:... Не получих отговор на точки 2 и 3.
Помислете над тези текстове:
"Чл. 151. (1) ЗУТ (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишен текст на чл. 151, изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Не се изисква разрешение за строеж за:
1. външно и вътрешно боядисване на сгради и постройки;
2. подменяне на покривни материали;
3. вътрешни преустройства, при които не се:
а) засяга конструкцията на сградата;
б) извършват дейности, като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;
в) променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях;
4. текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации;
5. текущ ремонт на елементите на техническата инфраструктура по чл. 64, ал. 1, с който не се променят трасето и техническите характеристики;
6. текущ ремонт на пътища, с който не се променя конструкцията на пътното платно;
7. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) надгробни паметници, надгробни плочи и кръстове с височина до 3 м;
8. (доп. - ДВ, бр. 65 от 2004 г., отм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.)
9. (нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) теренна консервация на недвижими културни ценности;
10. (нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) консервация и реставрация на фасади и на художествени елементи и стенописи в интериор на архитектурно-строителни и художествени културни ценности и консервация на археологически недвижими културни ценности;
11. (нова - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) монтаж на сградни газови инсталации в жилищни и вилни сгради.
(2) (Нова - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) За недвижими културни ценности в техните граници и охранителни зони дейностите по ал. 1 се изпълняват след съгласуване по реда на Закона за културното наследство с изключение на теренната консервация..
Ако вече сте помислили не би следвало да са останали въпроси. А това в чия собственост се монтира конструкцията на тежък билборд се решава от написаното в други закони, така че дали става въпрос за вътре в имота Ви или извън него - отговора на този въпрос не го търсете в ЗУТ
-
Естествено, че меродавен ще е спасител живеещ в ГФР, а не инжинер от гара Бов. Освен това ние стигнахме този момент с имотите и вече навлизаме в него. До десетина години основната грижа на собственика ще бъде как да се отърве от имуществото си или да си намери втора работа за да го издържа. За пример само следете акцията с асансьорите.
Какви разрешения вадиха бабите да си продават домашното сирене, защото ако сега изкараш на пазара домашен продукт четири поколения ще ти плащат глобите. То и тогава сигурно не е било разрешено, но на никой милиционер или инспектор и през ум не му е минавало, че трябва да проверява някоя баба на Женския. Сега вървят на глутници и то по селата, гадините даже следят обявите и като прочетат "продавам домашно сирене/суджук/ агне за Великден/ скачат на два джипа купени с европари, с 4 карнетки за глоби и след два часа са строени отпред с двама полицаи, зер в демократична страна живеем. Един сегашен инспектор да се пренесе във времето и да провери "удрянето" на плоча в някое село ще напише глоби дето трябва да продадат селото барбар с булките и 2 гори и пак няма да ги покрият. На кой въобще му е хрумвало, че ще дойдат времена да е престъпление да си вариш ракията? Или да дойдат гавази да ти нашокат канчето, ако решиш да си посадиш лозе?!? С какви разрешения работеха всякакви "майстори" тогава, по мазета, гаражи, навеса в двора? Работиха защото беше свобода, не псуваш ли властта правиш каквото искаш. Сега можеш само да псуваш властта, за всичко останало каквото ти заповядат.
Какви разрешения вадиха бабите да си продават домашното сирене, защото ако сега изкараш на пазара домашен продукт четири поколения ще ти плащат глобите. То и тогава сигурно не е било разрешено, но на никой милиционер или инспектор и през ум не му е минавало, че трябва да проверява някоя баба на Женския. Сега вървят на глутници и то по селата, гадините даже следят обявите и като прочетат "продавам домашно сирене/суджук/ агне за Великден/ скачат на два джипа купени с европари, с 4 карнетки за глоби и след два часа са строени отпред с двама полицаи, зер в демократична страна живеем. Един сегашен инспектор да се пренесе във времето и да провери "удрянето" на плоча в някое село ще напише глоби дето трябва да продадат селото барбар с булките и 2 гори и пак няма да ги покрият. На кой въобще му е хрумвало, че ще дойдат времена да е престъпление да си вариш ракията? Или да дойдат гавази да ти нашокат канчето, ако решиш да си посадиш лозе?!? С какви разрешения работеха всякакви "майстори" тогава, по мазета, гаражи, навеса в двора? Работиха защото беше свобода, не псуваш ли властта правиш каквото искаш. Сега можеш само да псуваш властта, за всичко останало каквото ти заповядат.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Естествено, че меродавен ще е спасител живеещ в ГФР, а не инжинер от гара Бов. ...
O sancta simplicitas, ама да знаеш! Пише се инжЕнер!
-
Емонски, много съм прав в периодите и номерацията на Народните събрания.
Да, в периода от 89-та до 97-8 имаше текстове в ЗТСУ и правилникът. Но нещата далеч не бяха толкова сложни.
Но, с "пакетите" на 38-мото, и последващият хор, картинката стана много тъжна.
И ти ревеш срещу камарите, какво си се заобяснявал
Да, в периода от 89-та до 97-8 имаше текстове в ЗТСУ и правилникът. Но нещата далеч не бяха толкова сложни.
Но, с "пакетите" на 38-мото, и последващият хор, картинката стана много тъжна.
И ти ревеш срещу камарите, какво си се заобяснявал
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Емонски, много съм прав в периодите и номерацията на Народните събрания.
Защо реши че точно аз не съм наясно какво е станало в периода 89 до 97-8?
Колкото до
emilgrigorov написа:...И ти ревеш срещу камарите, какво си се заобяснявал...
Не понасям плебса (вж. ivanov_р) да ми дава тон за песен!
-
Точно плебса пише законите. След 5-ти октомври пак.
- barakuda
- Потребител
Като не пееш, Пенке ле, камертонът - той ти е крив
Човекът пита. И му отговарям. Проблемът на епохата 38-42 ри Народни събрания. Нищо политическо. Конкретика. Факти. Във всеки закон пише броевете на Държавен вестник
Нека и теб не поставям в знание, Емонски.
Човекът пита. И му отговарям. Проблемът на епохата 38-42 ри Народни събрания. Нищо политическо. Конкретика. Факти. Във всеки закон пише броевете на Държавен вестник
Нека и теб не поставям в знание, Емонски.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
barakuda написа:Точно плебса пише законите. След 5-ти октомври пак.
Ми да! Vox Populi Vox Dei
Камертон Та аз имам абсолютен слухemilgrigorov написа:Като не пееш, Пенке ле, камертонът - той ти е крив
Разговаряйте си няма лошо!emilgrigorov написа:Човекът пита. И му отговарям.
Че поставяй ме! Стига да можешemilgrigorov написа:Нека и теб не поставям в знание, Емонски.
-
14 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|