начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Използване на гараж за офис

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Използване на гараж за офис

Мнениеот theharvester » 04 Авг 2014, 15:12

1. Притежавам гараж в имот с къща в Пловдив, като вратата на гаража е с излаз към тротоар. Възможно ли е да използвам гаража като "офис" за лични нужди (няма да бъде отдавам под наем и т.н.) без смяна на статута и др. разрешителни?
- гаража като предна фасада (включително самата гаражна врата) ще останат непроменени
- може ли някой да ми забрани в собствения си гараж да сложа вътрешна врата от алуминиева дограма?
- може ли някой да ми забрани да си отварям оригиналната гаражна врата ... да си "проветрявам" гаража ... примерно ... по цял ден?
- може ли някой да ми забрани да си сложа плочки в гаража ... маса, компютър ... и две малки саксии на прозореца? ... Ааа, да ... гаража има прозорец!

2. Необходими ли са разрешителни за поставяне на конструкция, върху която да се намира рекламно пано/билборд, на стената на гаража, която се намира вътре в имота?

3. Необходими ли са разрешителни за поставяне на конструкция/конструкции (2 броя), върху която да се намира рекламно пано/билборд, на стената на гаража, която се намира на границата на имота и евентуално тези конструкции биха били извън имота с определни сантиметри?

P.S. ... надявам се да избегнем отговори от сорта "да, трябват ... 5-6 месеца ... 5000 лв." и т.н. ...
theharvester
Нов потребител

Re: Използване на гараж за офис

Мнениеот julyanvonemona » 04 Авг 2014, 18:21

Ето Ви извадка от § 5 т. 38. ДР на ЗУТ "(изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) "Строежи" са надземни, полуподземни, подземни и подводни сгради, постройки, пристройки, надстройки, укрепителни, възстановителни работи, консервация, реставрация, реконструкция по автентични данни по смисъла на чл. 74, ал. 1 от Закона за културното наследство и адаптация на недвижими културни ценности, огради, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, благоустройствени и спортни съоръжения, както и техните основни ремонти, реконструкции и преустройства със и без промяна на предназначението". От това следва че в заглавието на Вашата тема думата "използване" е неправилно употребена!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот theharvester » 04 Авг 2014, 20:48

Благодаря за отговора!

Сега ми просветна, защо нашата татковина е пълна с полуразпадащи се къщи и огради. Хората явно са чели закона, в който под "строеж" се има впредвид основен ремонт на полупаднала ограда от колове и мрежа. Кой идиот е писал този закон? Всъщност ... кои идиоти?

Нека сега доразвием темата ... понеже аз съм човек на логиката ...

Каква е дефиницията за гараж? (никъде не намерих такава)

Дефакто 99,99% от въпросите в интернет касаят случаи на гаражи в жилищни сгради, с всички съпътстващи усложнения (съседи, паркоместа и т.н.), а случая тук не е такъв.

Отделно в крайна сметка въпроса опира до това има ли забрана да си измажа стените и да си сложа плочки на пода ... или по закон трябва стените да са намазани с кал, слама и ла*на (като в едно документално филмче от Анадола) ... И защо по ангелите подобно нещо се класифицира като "строеж", разрешението за започване на процедурата на което е 100 лв. към общината ... за отскок.

... Не получих отговор на точки 2 и 3.
theharvester
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 04 Авг 2014, 21:17

theharvester написа:...Кой идиот е писал този закон? Всъщност ... кои идиоти?...

38-42 ро Народни събрания. В периода 1999-2014г. :)

Преди няколко месеца се прокрадна идея за текст , според който ред промени на предназначения (включително и Вашето) излизат от разрешителен режим :) Така си и остана, като висящ текст в несбъднал се законопроект :)

Затова, примерно, Епъл (направен точно в гараж) няма как да бъде създаден в България :)
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 04 Авг 2014, 22:00

Смисълът на ЗУТ го каза Софиянски веднага след приемането му:
- Всяка инвестиция, честна и чужда, минава през строителството и затова трябва да го контролираме изцяло.

Ние, по-възрастните, поне поживяхме при демокрация преди 1989 г., но тези след нас никога няма да знаят какво означава израза "да разполагаш свободно със собствеността си". За съжаление вече и в България стана това, което казваше един познат спасител, оженил се през седемдесетте в ГФР - "най-лошото е да имаш нещо на твое име, само ядове и тормоз"!

Тръгнеш навремето да си строиш вила, ако е до 35 м2 вадиш молива и си правиш чертежите, ако искаш нещо от архитект отиваш в специализирана книжарница и си купуваш за 15-30 лв. типов проект и един ден след решението си в екшъна. Сега две години и 2-3000 евро не те оправят за да започнеш.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Авг 2014, 09:05

emilgrigorov написа:
theharvester написа:...Кой идиот е писал този закон? Всъщност ... кои идиоти?...

38-42 ро Народни събрания. В периода 1999-2014г. :)....
ivanov_p написа:Ние, по-възрастните, поне поживяхме при демокрация преди 1989 г., но тези след нас никога няма да знаят какво означава израза "да разполагаш свободно със собствеността си"
....бла бла
ivanov_p написа:....един познат спасител....
Разбира се! Какъв друг, ако не спасител ще е отправното начало за разсъжденията Ви.
ivanov_p написа:...Тръгнеш навремето да си строиш вила, ако е до 35 м2 вадиш молива и си правиш чертежите, ако искаш нещо от архитект отиваш в специализирана книжарница и си купуваш за 15-30 лв. типов проект и един ден след решението си в екшъна...
Отлично знаете че това въобще не беше така. Не ме карайте да публикувам текстове от тогава действащия ППЗТСУ, за да се убедите Вие самия, колко жалка е политическата пропаганда, която се мъчите да ни пробутвате.И ако критерият за успех според Вас е един спасител, сполучил да продаде онаа си работа в ГФР, то аз (и не само) се стремя да търся "началата" в мъже като Йсак Нютон.
P.S.
Апропо! Типовите проекти ги забраниха още през 1985 с ПМС.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Авг 2014, 09:35

theharvester написа:... Не получих отговор на точки 2 и 3.

Помислете над тези текстове:
"Чл. 151. (1) ЗУТ (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишен текст на чл. 151, изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Не се изисква разрешение за строеж за:
1. външно и вътрешно боядисване на сгради и постройки;
2. подменяне на покривни материали;
3. вътрешни преустройства, при които не се:
а) засяга конструкцията на сградата;
б) извършват дейности, като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;
в) променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях;
4. текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации;
5. текущ ремонт на елементите на техническата инфраструктура по чл. 64, ал. 1, с който не се променят трасето и техническите характеристики;
6. текущ ремонт на пътища, с който не се променя конструкцията на пътното платно;
7. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) надгробни паметници, надгробни плочи и кръстове с височина до 3 м;
8. (доп. - ДВ, бр. 65 от 2004 г., отм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.)
9. (нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) теренна консервация на недвижими културни ценности;
10. (нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) консервация и реставрация на фасади и на художествени елементи и стенописи в интериор на архитектурно-строителни и художествени културни ценности и консервация на археологически недвижими културни ценности;
11. (нова - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) монтаж на сградни газови инсталации в жилищни и вилни сгради.
(2) (Нова - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) За недвижими културни ценности в техните граници и охранителни зони дейностите по ал. 1 се изпълняват след съгласуване по реда на Закона за културното наследство с изключение на теренната консервация..

Ако вече сте помислили не би следвало да са останали въпроси. А това в чия собственост се монтира конструкцията на тежък билборд се решава от написаното в други закони, така че дали става въпрос за вътре в имота Ви или извън него - отговора на този въпрос не го търсете в ЗУТ
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 05 Авг 2014, 16:35

Естествено, че меродавен ще е спасител живеещ в ГФР, а не инжинер от гара Бов. Освен това ние стигнахме този момент с имотите и вече навлизаме в него. До десетина години основната грижа на собственика ще бъде как да се отърве от имуществото си или да си намери втора работа за да го издържа. За пример само следете акцията с асансьорите.

Какви разрешения вадиха бабите да си продават домашното сирене, защото ако сега изкараш на пазара домашен продукт четири поколения ще ти плащат глобите. То и тогава сигурно не е било разрешено, но на никой милиционер или инспектор и през ум не му е минавало, че трябва да проверява някоя баба на Женския. Сега вървят на глутници и то по селата, гадините даже следят обявите и като прочетат "продавам домашно сирене/суджук/ агне за Великден/ скачат на два джипа купени с европари, с 4 карнетки за глоби и след два часа са строени отпред с двама полицаи, зер в демократична страна живеем. Един сегашен инспектор да се пренесе във времето и да провери "удрянето" на плоча в някое село ще напише глоби дето трябва да продадат селото барбар с булките и 2 гори и пак няма да ги покрият. На кой въобще му е хрумвало, че ще дойдат времена да е престъпление да си вариш ракията? Или да дойдат гавази да ти нашокат канчето, ако решиш да си посадиш лозе?!? С какви разрешения работеха всякакви "майстори" тогава, по мазета, гаражи, навеса в двора? Работиха защото беше свобода, не псуваш ли властта правиш каквото искаш. Сега можеш само да псуваш властта, за всичко останало каквото ти заповядат.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Авг 2014, 18:15

ivanov_p написа:Естествено, че меродавен ще е спасител живеещ в ГФР, а не инжинер от гара Бов. ...

O sancta simplicitas, ама да знаеш! Пише се инжЕнер!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 05 Авг 2014, 20:03

Емонски, много съм прав в периодите и номерацията на Народните събрания.
Да, в периода от 89-та до 97-8 имаше текстове в ЗТСУ и правилникът. Но нещата далеч не бяха толкова сложни.
Но, с "пакетите" на 38-мото, и последващият хор, картинката стана много тъжна.
И ти ревеш срещу камарите, какво си се заобяснявал ;)
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Авг 2014, 21:03

emilgrigorov написа:Емонски, много съм прав в периодите и номерацията на Народните събрания.
Да, в периода от 89-та до 97-8 имаше текстове в ЗТСУ и правилникът. Но нещата далеч не бяха толкова сложни.

Защо реши че точно аз не съм наясно какво е станало в периода 89 до 97-8?
Колкото до
emilgrigorov написа:...И ти ревеш срещу камарите, какво си се заобяснявал...

Не понасям плебса (вж. ivanov_р) да ми дава тон за песен!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот barakuda » 05 Авг 2014, 23:46

Точно плебса пише законите. След 5-ти октомври пак.
barakuda
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Авг 2014, 00:05

Като не пееш, Пенке ле, камертонът - той ти е крив :lol:
Човекът пита. И му отговарям. Проблемът на епохата 38-42 ри Народни събрания. Нищо политическо. Конкретика. Факти. Във всеки закон пише броевете на Държавен вестник :lol:

Нека и теб не поставям в знание, Емонски. :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Авг 2014, 05:25

barakuda написа:Точно плебса пише законите. След 5-ти октомври пак.

Ми да! Vox Populi Vox Dei :D
emilgrigorov написа:Като не пееш, Пенке ле, камертонът - той ти е крив
Камертон :?: :!: Та аз имам абсолютен слух
emilgrigorov написа:Човекът пита. И му отговарям.
Разговаряйте си няма лошо!
emilgrigorov написа:Нека и теб не поставям в знание, Емонски.
Че поставяй ме! Стига да можеш :D
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация