Здравейте,
Искам да помоля за помощ при решаването на един казус, тъй като аз нещо не успявам да се справя.Предварително благодаря!
Окръжният съд е оставил в сила решение №301/2000 г. по гражданско дело №106/99 г. на Н. районен съд, с което е прието за установено по отошение на Ат.М. и Б.М., че Д. е собственик на ½ ид.ч. от правото на строеж, отстъпено върху държавна земя, представляваща парцел ХХ-129 в квартал 21 по плана на с.О., Община Н., урегулиран 730 кв.м., както и толкова идеални части от избените помещения,подпокривното пространство и другите общи части на сградата.
Оплакването е за това, че съдът не е обсъдил направения от касатора довод, че той е притежавал цялата постройка по силата на отстъпеното с типовия договор от 16.12.1970 г. право на строеж на сградата – предмет на спора. В случая, касаторът е прехвърлил с приложения нотариален акт на праводателя на ответницата по касация определена част от имота, точно описана без ид.ч. и другите общи части на сградата. В негово право като изключителен собственик на имота е било да реши – каква част от нея да прехвърли. Като не е обсъдил направеното твърдение, съдът е постановил неправилно и незаконосъобразно решение.
Въпрос: законосъобразно ли е решението на окръжния съд, който потвърждава собствеността върху ид.ч., които не са описани в нотариалния акт?
Нормативен материал: чл. 38 от Закона за собствеността.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 10:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за помощ относно учебен казус
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Моля за помощ относно учебен казус
Аз не схванах условието. Как при един собственик на сградата има идеални части и общи части? Като порасъждаваш върху това може и да се сетиш.
- ivanov_p
- Активен потребител
Аз не схванах условието. Как при един собственик на сградата има идеални части и общи части? Като порасъждаваш върху това може и да се сетиш.
Дали?
-
Melly - Старши потребител
Дали?
Аз не знам, ти кажи?
- ivanov_p
- Активен потребител
Ааа, не така. И двамката ще трябва да си размърдате мисловниците. То най-лесно е да "глътнеш" сдъвканата хапка, но не считам, че това е помощ.
Та такива ми ти работи...
Та такива ми ти работи...
-
Melly - Старши потребител
Казусът е елементарен , но при всички положения не е от програма на средно-образователно училище. Студент би следвало да покаже, че поне прави опит да разсъждава, не да пуска две теми през определен интервал от време.
Отчитам предварителните благодарности, но смятам чуждата помощ за лоша услуга. Ако трябва да парафразирам- помогни си сам, за да ти помогнат и другите .
Давайте да видим, какво мислите вие, елена.
Отчитам предварителните благодарности, но смятам чуждата помощ за лоша услуга. Ако трябва да парафразирам- помогни си сам, за да ти помогнат и другите .
Давайте да видим, какво мислите вие, елена.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|