Здравейте,
Имам следния казус: смятам да купувам апартамент в сграда от 41-ва година до руски паметник, 7 етажна. На времето е имало асаньор от тези най-старите в дупката между кръгли стълби. Консултирах се с техник, че може да бъде направеен нов асаньор, има и стара шахта. Въпросът ми е с узаконяването - доколкото разбрах трябва да се направи защита на асансьорната шахта от стълбището, която може да е мрежа, или с гипс картон, но това трябва да се направи от строителна фирма, а самия монтаж на асансьор от асансьорна фирма. Предполагам, че целият проект трябва да има някакво разрешение, но не знам точно към коя институция да се обърна, някой ако има идея? И другият въпрос е дали след като вече е имало асансьор и сградата е била направена по този начин, монтирането на нов асансьор се води само ремонт, или нов проект за преустройство. Има 2,3 апартамента, които не са съгласни, дали ще ни е нужно 100% съгласиена входа?
Благодаря!
- Дата и час: 01 Дек 2024, 15:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Монтиране на нов асаньор в стара шахта - сграда от 1941г.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Монтиране на нов асаньор в стара шахта - сграда от 1941г
Това: http://www.damtn.government.bg/images/r ... _sofia.pdf е списъка на оправомощените фирми, които имат право да разрешат ползването на такова съоръжение. Те са най-удачния избор когато има двоумение кой точно да се попита. Една от тези фирми ще разпише разрешението за пускане в експлоатация на асансора, така че трябва да се спазят всичките им изисквания.
Под "ремонт" в ЗУТ се разбира възстановяване на нещо в първоначалния му вид,а не подмяната му с друго такова. Да не говорим за изграждането на клетката около асансьора, укрепването на релсите и вратите на съоръжението. Всичко това хич не е "ремонт" а си е бая сериозна реконструкция, за която ще са нужни проекти. Силно се съмнявам да минете само с мрежи около шахтата - тази конструкция не отговаря на съвременните изисквания. И за гипсокартона също изпитвам известни съмнения... ами ако някой се засили с 2 метра стоманена тръба по стълбището и прободе гипсокартона докато вътре се движи асансьора?
За съгласието... тук вече не мога да ви отговоря. Според мен едно решение на Общото събрание с мнозинство от 67% би било достатъчно, тъй като няма промяна на предназначението на никакви общи площи. Само въпроса с прибиране на пари от нежелаещите може да ви докара разправии и протакане на цялата история.
Под "ремонт" в ЗУТ се разбира възстановяване на нещо в първоначалния му вид,а не подмяната му с друго такова. Да не говорим за изграждането на клетката около асансьора, укрепването на релсите и вратите на съоръжението. Всичко това хич не е "ремонт" а си е бая сериозна реконструкция, за която ще са нужни проекти. Силно се съмнявам да минете само с мрежи около шахтата - тази конструкция не отговаря на съвременните изисквания. И за гипсокартона също изпитвам известни съмнения... ами ако някой се засили с 2 метра стоманена тръба по стълбището и прободе гипсокартона докато вътре се движи асансьора?
За съгласието... тук вече не мога да ви отговоря. Според мен едно решение на Общото събрание с мнозинство от 67% би било достатъчно, тъй като няма промяна на предназначението на никакви общи площи. Само въпроса с прибиране на пари от нежелаещите може да ви докара разправии и протакане на цялата история.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Re: Монтиране на нов асаньор в стара шахта - сграда от 1941г
Трябва да имате одобрен проект, и издадено разрешение за строеж от Столична община. Не е необходимо съгласието на останалите собственици в етажната собственост.
-
vdggbg - Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|