- Дата и час: 25 Ное 2024, 10:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Преустройство на гараж в част от жилище в София
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
34 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Преустройство на гараж в част от жилище в София
Здравейте,
Имам известни колебания относно един въпрос и ви моля за помощ. Ситуацията е следната:
Имам апартамент, който се намира в жилищна сграда в София и под него се продава доста голям гараж, който не е на кота 0,а на по-високо ниво и е направен с някаква излята пътека нагоре. Тъй като знам, че е забранена промяната на статута на гаражи в помещения с друг статут(в моя случай - в жилищно), дали бих могла да купя гаража, да си избия вътрешни стълби към него и да го ползвам като част от жилището - това законно ли ще бъде,ако оставя гаражната врата и пътеката отвън, а в същото време си избия един прозорец на другата стена на гаража? Ще трябва ли да искам разрешение от общината за вътрешните стълби през апартамента ми и за избирането на нов прозорец или по-скоро разрешение от съседите трябва да се вземе за прозореца? Абсолютно никакъв шанс ли нямам за смяна на статута? Гаража е с баня и тоалетна, обособено място за кухня и т.н., но аз ще го свързвам с жилище,което си има всичко (без детска стая).
Моля Ви, дайте ми съвет какво да правя в тази ситуация.
Благодаря!
Имам известни колебания относно един въпрос и ви моля за помощ. Ситуацията е следната:
Имам апартамент, който се намира в жилищна сграда в София и под него се продава доста голям гараж, който не е на кота 0,а на по-високо ниво и е направен с някаква излята пътека нагоре. Тъй като знам, че е забранена промяната на статута на гаражи в помещения с друг статут(в моя случай - в жилищно), дали бих могла да купя гаража, да си избия вътрешни стълби към него и да го ползвам като част от жилището - това законно ли ще бъде,ако оставя гаражната врата и пътеката отвън, а в същото време си избия един прозорец на другата стена на гаража? Ще трябва ли да искам разрешение от общината за вътрешните стълби през апартамента ми и за избирането на нов прозорец или по-скоро разрешение от съседите трябва да се вземе за прозореца? Абсолютно никакъв шанс ли нямам за смяна на статута? Гаража е с баня и тоалетна, обособено място за кухня и т.н., но аз ще го свързвам с жилище,което си има всичко (без детска стая).
Благодаря!
- maria__
- Нов потребител
Re: Преустройство на гараж в част от жилище в София
Статутът на целия гараж не може да се промени.
Консултирайте се с архитект и инженер-конструктор по техническата страна на въпроса. После, при техническа възможност, ще Ви кажем какви и от кой съгласия трябва да получите.
Ако сградата е относително нова, препоръчвам Ви да потърсите архитекта и конструктора на сградата.
Консултирайте се с архитект и инженер-конструктор по техническата страна на въпроса. После, при техническа възможност, ще Ви кажем какви и от кой съгласия трябва да получите.
Ако сградата е относително нова, препоръчвам Ви да потърсите архитекта и конструктора на сградата.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Това няма как да стане, връзката между гаража и жилището трябва да отговаря на изискванията на пожарните норми (Наредба Із-1971), а тези хора, пожарникарите, такива волности не позволяват. Има изискване за огнеустойчивост на стените, преддверие и две врати също с определена граница на огнеустойчивост.
- bgarch
- Потребител
bgarch написа:Това няма как да стане, връзката между гаража и жилището трябва да отговаря на изискванията на пожарните норми (Наредба Із-1971), а тези хора, пожарникарите, такива волности не позволяват. Има изискване за огнеустойчивост на стените, преддверие и две врати също с определена граница на огнеустойчивост.
Казваш , няма как да стане. Веднага след това - как да стане. И като обобщение, пожарникарят като аргумент. Пропусна единствено любимата си думичка "единствено".
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
-
vdggbg - Активен потребител
Къде са Ви правно-техническите аргументи?
vdggbg, виж, моля те, първия ми пост по темата. И коментарите
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
maria__ написа:Здравейте,
Благодаря!
Не е забранено гаражите да имат прозорци. Не е забранено, също така, и да бъдат свързани с жилището посредством вътрешни стълби. Пожарникарският проблем не е нерешим, в зависимост от това къде и как точно ще бъдат разположени тези стълби. Относно промяната на предназначението - нямате шанс, освен ако не посочите някакво алтернативно място за гариране или паркиране в имота. Но нещата не са никак прости - от техническа гледна точка, а също и ппредвид разпоредбата на чл. 178 (4) от ЗУТ.
-
+1
Затова препоръчах, ако са намираеми, да се свърже с проектантите на сградата. Поне няма да обяснява кое какво е ...
И, ако има техническо решение, което я устройва, тогава , ако може с нещо да се помогне тук, като идея, да ...
Така и не разбрах за какво скочиха. Ей така, просто да си джафкаме.
Затова препоръчах, ако са намираеми, да се свърже с проектантите на сградата. Поне няма да обяснява кое какво е ...
И, ако има техническо решение, което я устройва, тогава , ако може с нещо да се помогне тук, като идея, да ...
Така и не разбрах за какво скочиха. Ей така, просто да си джафкаме.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Така и не разбрах за какво просто да си джафкаме.
Прав си за първи път, откакто пишеш във форум за юристи!
Ето, това вече е добро начало , но не се спирай само до констатацията, че губите времето на хората с правни проблеми и ги обърквате още повече. Трябва да продължиш по-нататък - да приемеш, че мястото ти не е тук, заедно с останалите от запаса (и в двата смисъла).
Няма ли вече форум за "професионалисти" в проектирането, строителството, надзора, та да си пишете там?
- zelen
- Потребител
zelen написа:................................
Я глей, глей глей ти zelen все още е свежа и зелена!
Вижте госпожо zelen . Никъде в условията на този форум не се забранява участието на неюристи. Ако случайно съм пропуснал нещо и има подобна обструкция моля посочете ми я. мигновенно ще се оттегля, при това ще Ви се извиня.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
emilgrigorov написа:+1
...
Така и не разбрах за какво скочиха...
emilgrigorov написа:Сега, да ти обясня: ...................... по-тъп е практически невъзможно да станеш, bgarch.
Защо ли мисля, че точно ти НЕ си проектирал тая сграда. Пази боже от такива архитекти, като тебе и Емонски. За нищо не ставате, но самонадеяно за сметка на това...
Мисля че този ти пост е достатъчно основание да ти стрием прешлените на гръбнака между пръстите си! Заради ето това скочихме! Проследи моля и виж че с нищо, нито bgarch нито аз сме провокирали такова булевардно поведение!
-
zelen написа: ... Прав си за първи път, откакто пишеш във форум за юристи!
Ето, това вече е добро начало , но не се спирай само до констатацията, че губите времето на хората с правни проблеми и ги обърквате още повече. Трябва да продължиш по-нататък - да приемеш, че мястото ти не е тук, заедно с останалите от запаса (и в двата смисъла).
Няма ли вече форум за "професионалисти" в проектирането, строителството, надзора, та да си пишете там?
Знаете ли, zelen. Тук е по-забавно. Особено с мнения като Вашето, нямащо нищо общо с темата "Преустройство на гараж в част от жилище в София".
Случайно да Ви се намира под ръка знание по тази тема Ще Ви помогна, безплатно. Не търсете, нямате такова За повече информация, само срещу заплащане
Емонски, съжалявам, не мога да ти отговоря, zelen е по-интересна играчка
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:..................................................................................................
Емонски, съжалявам, не мога да ти отговоря, е по-интересна играчка
zelen дори не е играчка. Тя е юрист-пропагандатор! Само дето и тя горката не е наясно къде я сърби! Не очаквай от нея да се включи по същество. Проверено е - не може, поне в този раздел на форума! В другите въобще не я следя.
-
vdggbg написа:...Пожарникарският проблем не е нерешим, в зависимост от това къде и как точно ще бъдат разположени тези стълби. ...Но нещата не са никак прости - от техническа гледна точка, а също и ппредвид разпоредбата на чл. 178 (4) от ЗУТ...
Прав си, нерешими проблеми от техническо естество практически няма. Всичко е въпрос на цена. Това имах предвид, може би maria__ би трябвали първо да се консултира с архитекта си колко би струвало такова начинание преди да предприеме стъпки за закупуване на гаража. И второ- как би функционирало такова жилище, част от което ще бъде отделено от останалата част с две самозатварящи се огнеустойчиви врати и преддверие. Аз не бих живял в такова жилище. Но- разни хора, разни идеали.
А на госпожа zelen бих препоръчал да предложи на администраторите на сайта да въведат освен off topic и off lawyer за такива "тревопасни" като нас.
- bgarch
- Потребител
bgarch написа:как би функционирало такова жилище, част от което ще бъде отделено от останалата част с две самозатварящи се огнеустойчиви врати и преддверие. Аз не бих живял в такова жилище. Но- разни хора, разни идеали.
Нашите пожарникари (или поне онази част от тях, които са участвали в сътворяването на пожарникарското евангелие), се страхуват и от сенките си. Чудя се как още не са поискали камините в къщите да се отделят в самостоятелно помещение със стени с ГПУ 180 минути, със самозатварящи се, димоуплътнени и негорими врати от титаново-иридиеви сплави с добавка на обеднен уран (шегувам се).
Такова едно жилище ще функционира така, както функционират всички нормални жилища по света - от коридора ще се влиза и в дневната, и в гаража, и така нататък. В някои страни е прието в гаража да се влиза (опазил ни Господ) директно от кухнята - без никакви преддверия, а по някои географски широчини - даже и без врати.
-
Един приятел (адв.) държи в гаража си лодката с ремаркето, има баня, тоалетна, говори се за хамак, кухненско обзавеждане ... вече има и ток ...
Между другото, сега нали пишат нова наредба. Строго секретно начинание.
Интересно ми е, колко ли струва сегашната наредба ?
Интересно ми е, колко ли струва сегашната наредба ?
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:.....................
.......................
Не знам дали сте обърнали внимание, ама пожарникарската наредба е написана така, че все едно ние гражданите, през глава се чудим как да си запалим и опожарим имотите, а те блюстителите на овладяния огън, със сетни сили ни задържат
-
Не знам какво да кажа. Хората по света гледат да решават проблемите, ние тук гледаме да ги задълбочаваме, разширяваме и мултиплицираме. Въпрос на манталитет, вероятно.
-
34 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|