- Дата и час: 29 Ное 2024, 06:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
дострояване и преустройство на търпим имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
32 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
дострояване и преустройство на търпим имот
Закупих масивна еднофамилна двуетажна къща с издадено удостоверение за търпимост. Възможно ли е законно да достроя една стая към първия етаж? Готов съм и на вариант да не използвам съществуващите стени на търпимата къща и да се изгради изцяло нова постройка долепена до съществуващата, но свързана с врата с нея.
Друга алтернатива е да обединя две малки стаи с част от антре. За тази цел ще трябва да се премахнат две неносещи стени и да се изгради една нова стена. Има ли и за осъществяването на тази идея законова възможност?
Друга алтернатива е да обединя две малки стаи с част от антре. За тази цел ще трябва да се премахнат две неносещи стени и да се изгради една нова стена. Има ли и за осъществяването на тази идея законова възможност?
- petrov_p
- Нов потребител
Re: дострояване и преустройство на търпим имот
Чисто теоретично да пристроите незаконен но търпим строеж е невъзможно! Проблемът идва от факта, че макар и търпима сградата Ви е незаконен строеж, а за такова строителство пристрояване, надстрояване или преустройство се възпира от § 21 ЗР на ЗУТ който гласи. "Когато във връзка с устройството на територията се държи сметка за заварени строежи, се имат предвид законните строежи."
Уви законодателя не е приравнил режима на търпимост със законния строеж!
Любимите ми общинари - не се съмнявам, няма да ровят толкова дълбоко в нещата! Така че може и да успеете особено ако приложите т.н. на жаргон "ангажирана поезия"!
Уви законодателя не е приравнил режима на търпимост със законния строеж!
Любимите ми общинари - не се съмнявам, няма да ровят толкова дълбоко в нещата! Така че може и да успеете особено ако приложите т.н. на жаргон "ангажирана поезия"!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Благодаря за отговора julyanvonemona,
И аз си бях съставил същото мнение четейки ЗУТ, но допитвайки се получих отговор от фирма, че поне вътрешното преустройство е възможно.
А този жаргон "ангажирана поезия" нищо не ми говори, рових се в мрежата но го срещнах само в друга Ваша публикация. Може ли да поясните какво се има впредвид.
А какво мислите за идеята да построя нова самостоятелна едноетажна сграда долепена до съществуващата. Дали ще ми издадат разрешение за строеж или ще го броят за пристрояване.
И аз си бях съставил същото мнение четейки ЗУТ, но допитвайки се получих отговор от фирма, че поне вътрешното преустройство е възможно.
А този жаргон "ангажирана поезия" нищо не ми говори, рових се в мрежата но го срещнах само в друга Ваша публикация. Може ли да поясните какво се има впредвид.
А какво мислите за идеята да построя нова самостоятелна едноетажна сграда долепена до съществуващата. Дали ще ми издадат разрешение за строеж или ще го броят за пристрояване.
- petrov_p
- Нов потребител
petrov_p написа:... Дали ще ми издадат разрешение за строеж или ще го броят за пристрояване.
При всички положения става дума за разрешение за строеж.
Най-добре си намерете архитект, преди да правите каквото и да било. Щом е в режим на търпимост, едва ли има запазени проекти вътрешното преустройство ...
Относно пристройката:
Може да опитате ... с искане за виза, примерно. За втора къща. Макар че нищо не означава. Добре е искането за виза да Ви го оформи архитектът, с който ще работите.
Според мен употребата на думичката "пристройка" може да Ви навлече привеждане на съществуващата сграда към съвременни нормативни изисквания. Което от строителна гледна точка е по-скъпо, отколкото да я съборите и построите нова сграда.
Разкажете малко повече за съществуващата сграда: как е с отстоянията от съседите, кога е строена, колко кв.м. е? И съвсем сигурно ли е, че не е имала позволителен билет / разрешение за строеж?
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
petrov_p По времето на реалния социализъм имаше един фестивал на политическата песен "Ален Мак". Беше в Благоевград. Имаше тогава само ВС на НРБ. В този съд имаше и много добри съдии-някой от тях изключителни юристи и зевзеци. Такъв беше (мир на праха му) съдията Юруков. По повод някое съдебно решение, което по ред причини от тогавашен характер се взимаше не в съответствие със закона, той измисли израза, че съдебния състав е писал "ангажирана поезия". За нула време, това стана обичаен лаф във ВС на НРБ. Не след дълго се разпространи и вред нашите среди. В последствие избухна демокрацията и тя дойде с новата съдебна система и нова администрация, а фестивала на политическата песен "Ален Мак" застина в пространствено-времевия континуум. Пръснахме се на разни посоки. Доста от нас са вече при Създателя. Та аз съм една отломка от онова време и разказвам по някои смешки от тогава за да знаят следващите, че слънцето грее от преди вчера.
Ако обаче решите да направите съвършенно ново строителство понеже сградата в режим на търпимост е незаконно строителство то пак УВИ попадате под ударите на чл.148 (7) който гласи "Разрешение за нов строеж в недвижим имот, в който съществува незаконен строеж, не се издава на лицето, извършило незаконния строеж, докато същият не бъде премахнат или узаконен."
Така че си намерете бард който пише "ангажирана поезия" emilgrigorov препоръчва консултантска (надзорна) фирма. Почти без изключение всички те пишат "ангажирана поезия". Все пак пазете се от онези от тях, които не подозират че го правят!Те са tabula rasa!
Ако обаче решите да направите съвършенно ново строителство понеже сградата в режим на търпимост е незаконно строителство то пак УВИ попадате под ударите на чл.148 (7) който гласи "Разрешение за нов строеж в недвижим имот, в който съществува незаконен строеж, не се издава на лицето, извършило незаконния строеж, докато същият не бъде премахнат или узаконен."
Така че си намерете бард който пише "ангажирана поезия" emilgrigorov препоръчва консултантска (надзорна) фирма. Почти без изключение всички те пишат "ангажирана поезия". Все пак пазете се от онези от тях, които не подозират че го правят!Те са tabula rasa!
-
julyanvonemona написа:...
Ако обаче решите да направите съвършенно ново строителство понеже сградата в режим на търпимост е незаконно строителство то пак УВИ попадате под ударите на чл.148 (7) който гласи "Разрешение за нов строеж в недвижим имот, в който съществува незаконен строеж, не се издава [b]на лицето, извършило незаконния строеж, докато същият не бъде премахнат или узаконен."[/b]...
Точно в този казус не съм препоръчвал и не препоръчвам консултантска (надзорна) фирма.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:julyanvonemona написа:...
Ако обаче решите да направите съвършенно ново строителство понеже сградата в режим на търпимост е незаконно строителство то пак УВИ попадате под ударите на чл.148 (7) който гласи "Разрешение за нов строеж в недвижим имот, в който съществува незаконен строеж, не се издава [b]на лицето, извършило незаконния строеж, докато същият не бъде премахнат или узаконен."[/b]...
Точно в този казус не съм препоръчвал и не препоръчвам консултантска (надзорна) фирма.
Нали се разбрахме че това в синьото след 25.07.2007 не става Иначе в интерес на истината не само "точно в този казус", а и по принцеп консултантите (надзорници) са or concours
-
julyanvonemona написа:... Нали се разбрахме че това в синьото след 25.07.2007 не става Иначе в интерес на истината не само "точно в този казус", а и по принцеп консултантите (надзорници) са or concours
Това в синьото си става и до ден днешен. Не се сещам да сме се разбирали за друго, а това в червеното и подчертаното означава, че на човека спокойно може да се издаде разрешение за строеж. Щото режимът на търпимост, в който е купил, означава също така, че не той е извършителя А удостоверението по пар.16 (1) много качествено удостоверява този фак т.
Всъщност, ако на някой архитект нещо не му е ясно, да си плати на някоя надзорна фирма, да му изяснят
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Това в синьото си става и до ден днешен
Ала бала.............!
А в червеното - да! Но след като събори това в режима на търпимост!
Така мисля аз, пък ти кажи че съм некомпетентен. С tany_ivanova ставаме двама!
Щото режимът на търпимост, в който е купил, означава също така, че не той е извършителя
Това няма никакво значение имотът в режим на търпимост е тежест върху всеки следващ собственик!
-
petrov_p написа:Закупих масивна еднофамилна двуетажна къща с издадено удостоверение за търпимост. Възможно ли е законно да достроя една стая към първия етаж?
Моето мнение е, че не следва да бъде издавано разрешение за строеж!
petrov_p написа: Готов съм и на вариант да не използвам съществуващите стени на търпимата къща и да се изгради изцяло нова постройка долепена до съществуващата, но свързана с врата с нея.
Ако се строи новата "постройка"(представляваща една стая към първи етаж), като ново застрояване - няма основание да се издаде разрешение за строеж!
petrov_p написа: Друга алтернатива е да обединя две малки стаи с част от антре. За тази цел ще трябва да се премахнат две неносещи стени и да се изгради една нова стена. Има ли и за осъществяването на тази идея законова възможност?
В случай, че двете стени, които ще се отстраняват, са наистина неносещи (това е по преценка на конструктор) не е необходимо издаването на разрешение за строеж.
ПП
Малко в страни от темата: при търпим строеж настъпва застрахователно събитие(пожар), при което покривната част става непригодна, като жилищния етаж се ползва (единствено жилище). Какви според вас са последващите действия?
- probcho
- Активен потребител
probcho. Не мой така!......Застрахователно събитие има само ако има застрахователна полица, ако не - жална му майка на petrov_p
-
julyanvonemona написа:...Така мисля аз, пък ти кажи че съм некомпетентен. С tany_ivanova ставаме двама!...
+1
Твоето не бих го нарекъл некомпетентност. По-скоро отстояване на погрешна позиция чрез отклоняване от темата. Докато при Танчето нещата са ясни
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Благодаря на всички отзовали се!
Искам да подчертая, че търся решение само в рамките на закона/дори и поразтегнати, но с официалната благословия на компетентните органи/. Имота е застрахован и не искам да давам поводи на застрахователя при евентуални щети да се опре на това че съм извършил нещо нередно. Естествено, че ще наема архитект за каквито и да били промени. Сградата е стабилна с колони с арматура, плочи, противоземетръсни шайби, лошото е, че са взели отнякъде готов проект, бутнали са старата паянтова къща и са вдигнали новата без да питат никого, защото "това си била същата къща". Наследниците на човека построил къщата не откриха никакви документи за нея/освен стари планове на паус отговарящи на построеното но без подпис, печат, съставител или каквото и да било потвърждаващо, че са правени точно за този обект/. Поискахме удостоверение за търпимост за да стане сделката. Смятам, че ако беше законна гл. архитект щеше да отговори, че е и нямаше да издаде въпросното удостоверение. Странното е че има два гаража строени по-рано за които е извадено разрешение.
emilgrigorov написа:
"Разкажете малко повече за съществуващата сграда: как е с отстоянията от съседите, кога е строена, колко кв.м. е? И съвсем сигурно ли е, че не е имала позволителен билет / разрешение за строеж?"
пояснявам:
За отстоянията - има достатъчно място до границите, дори и при евентуално построяване на нова сграда. Строена 1978 г. Два етажа по 70 кв.м. За разрешителното поясних по-горе, но как да го издиря ако все пак го е имало, може и да не им се е занимавало и да са издали търпимост за по-лесно, което не би ме учудило въобще.
Искам да подчертая, че търся решение само в рамките на закона/дори и поразтегнати, но с официалната благословия на компетентните органи/. Имота е застрахован и не искам да давам поводи на застрахователя при евентуални щети да се опре на това че съм извършил нещо нередно. Естествено, че ще наема архитект за каквито и да били промени. Сградата е стабилна с колони с арматура, плочи, противоземетръсни шайби, лошото е, че са взели отнякъде готов проект, бутнали са старата паянтова къща и са вдигнали новата без да питат никого, защото "това си била същата къща". Наследниците на човека построил къщата не откриха никакви документи за нея/освен стари планове на паус отговарящи на построеното но без подпис, печат, съставител или каквото и да било потвърждаващо, че са правени точно за този обект/. Поискахме удостоверение за търпимост за да стане сделката. Смятам, че ако беше законна гл. архитект щеше да отговори, че е и нямаше да издаде въпросното удостоверение. Странното е че има два гаража строени по-рано за които е извадено разрешение.
emilgrigorov написа:
"Разкажете малко повече за съществуващата сграда: как е с отстоянията от съседите, кога е строена, колко кв.м. е? И съвсем сигурно ли е, че не е имала позволителен билет / разрешение за строеж?"
пояснявам:
За отстоянията - има достатъчно място до границите, дори и при евентуално построяване на нова сграда. Строена 1978 г. Два етажа по 70 кв.м. За разрешителното поясних по-горе, но как да го издиря ако все пак го е имало, може и да не им се е занимавало и да са издали търпимост за по-лесно, което не би ме учудило въобще.
- petrov_p
- Нов потребител
.Тук следва бурен смяхpetrov_p написа:............. Смятам, че ако беше законна гл. архитект щеше да отговори, че е и нямаше да издаде въпросното удостоверение..................
...........................................
З
Тук кимаме с разбиране, само че нямаме подходяща емотикона, затова:petrov_p написа:а разрешителното поясних по-горе, но как да го издиря ако все пак го е имало, може и да не им се е занимавало и да са издали търпимост за по-лесно, което не би ме учудило въобще.........
1. направете официално искане да ви издирят и издадат копие от одобрените строителни книжа и разрешението за строеж. Съгласно чл.155 (1) ЗУТ разрешението за строеж "се съхранява безсрочно" но понякога, въпреки строгите мерки които общинарите взимат за да спазят този текст от закона, пироманите, за които тези архиви са любимо гориво, ги подпалват и изгарят. Премъдрият законодател е помислил и за това и е създал норма според която унищожените по някакъв повод или липсващи строителни книжа се възстановяват.
2. Та с отговора на глявния че РС и строителните книжа са изгубени, веднага прибягвате до процедура за възстановяването им.
-
julyanvonemona написа:...
1. направете официално искане да ви издирят и издадат копие от одобрените строителни книжа и разрешението за строеж. Съгласно чл.155 (1) ЗУТ разрешението за строеж "се съхранява безсрочно" но понякога ... Премъдрият законодател е помислил и за това и е създал норма според която унищожените по някакъв повод или липсващи строителни книжа се възстановяват.
2. Та с отговора на главния, че РС и строителните книжа са изгубени, веднага прибягвате до процедура за възстановяването им.
+1
Бих добавил, едновременно с проектът за преустройство/пристройка представяте и проект - Заснемане за възстановяване на строителни книжа (по чл.145 (5) - ЗУТ). Може и да мине. Но пак ... според мен в полза на сигурността е новата сграда да е отделена документално от старата.
За възстановяването са необходими доказателства, че са съществували такива строителни книжа. Или да се позовете на най-старата къща, на която през 1978г е правен ремонт.
Ако най-старата къща е строена 1873г. (по турско) примерно ... , и при направен ремонт 1978г, какво се случва ... ще помоля за мнение julyanvonemona, след като разрови кондиките.
За вътрешното преустройство, без засягане на конструкцията и без промяна на предназначението, нищо не Ви е необходимо.
Още една сламка:
ЗИД ЗТСУ (ДВ, бр.31 от 1990 г.):
(§ 48) (1) Незаконни строежи, направени до 7 април 1987 г. във вилни зони, в земи за земеделско ползуване, където е разрешено строителството в зоните за обществен отдих, и вилни сгради в населени места се узаконяват по реда на чл.162, включително и строежи, изпълнени без строителни книжа, в нарушение на действащите разпоредби и териториалноустройствени планове, ако са декларирани по установения от Министерския съвет ред и срок и са заплатени съответните такси и глоби.
(2) Незаконни строежи по ал.1, които са направени в отклонение от строителните книжа, но са били допустими по действуващите разпоредби и териториалноустройствени планове, се узаконяват, като се заплащат само таксите по чл.162, ал.3.
petrov_p написа:... Смятам, че ако беше законна гл. архитект щеше да отговори, че е и нямаше да издаде въпросното удостоверение ...може и да не им се е занимавало и да са издали търпимост за по-лесно, което не би ме учудило въобще.
Често срещано явление.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:
+1
...Бих добавил, едновременно с проектът за преустройство/пристройка представяте и проект - Заснемане за възстановяване на строителни книжа (по чл.145 (5) - ЗУТ).[color=#008000] Може и да мине. Но пак ... според мен в полза на сигурността е новата сграда да е отделена документално от старата.
По начало срещу главния архитект следва да се подходи "силово" Като още при искането за възстановяване на строителните книжа по чл.145 (5) ЗУТ, да му бъде подчертано че неговата община и в частност той носи административно-наказателна отговорност за нарушение по чл.155 (1) ЗУТ за това че не е запазил архива със стрлоителните книжа.
При това положение вината за доказване на каквото и да било е в негова тежест и petrov_p въобще не следва да го е грижа за това, освен да го ръчка.emilgrigorov написа:За възстановяването са необходими доказателства, че са съществували такива строителни книжа. Или да се позовете на най-старата къща, на която през 1978г е правен ремонт.
emilgrigorov написа:Ако най-старата къща е строена 1873г. (по турско) примерно ... , и при направен ремонт 1978г, какво се случва ... ще помоля за мнение julyanvonemona, след като разрови кондиките.
Във връзка с тази тема не е необходимо да ровя кондиките. Ще кажа само че още от турският Закон за благоустройството от 1865г., който според една клауза на Берлинския конгрес ние, до изработване на сабствен се задължавеме да ползваме, както и във цялата българска легислатура след това, има непрекъснт аналогичен текст на днешния чл.155 (1) ЗУТ. Това е и причината "пироманите" с такава охота да "палят" техническите архиви.
-
Благодаря на всички още веднъж!
Общо-взето разбрах че по принцип съм се набутал/това си го бях приел при покупката/, но практически има варианти да се направи нещо. Сякаш ще се спра на варианта да обединя две стаи с част от антре, отколкото да достроявам нещо. Просто ми трябва едно голямо помещение на първия етаж/за кухня-трапезария/ каквото за съжаление дори и при 140 кв.м. РЗП в къщата просто няма.
Ще ви помоля да наблегнем на мнението на probcho:
"В случай, че двете стени, които ще се отстраняват, са наистина неносещи (това е по преценка на конструктор) не е необходимо издаването на разрешение за строеж."
Ако приемем, че стоежът е наистина търпим/т.е. незаконен/ вярно ли е неговото твърдение? Аз лично не подлагам на съмнение мнението му, но просто такива коментари прочетох в мрежата според които нито нова баня мога да направя, нито топлоизолация да сложа, камо ли да премахна неносещи стени и да градя нови. Даже поставянето на климатици и смяна на дограма било нередно.
Нямам съмнения в сградата и че безопасно мога да направя реконструкцията/с проект на специалист естествено/, но предпочитам или всичко да е законно или да на се прави нищо.
В България има стотици хиляди имоти като моя, вероятно десетки хиляди от тях ще се придобият от хора които ще желаят да ги преустроят и да ги обитават за дълги години. Виждам, че сте професионалисти и се радвам, че попаднах на този форум. Тук няма подигравки с незнаещия, заяждания и пр.
Моля да продължите с мненията си по темата и за дострояване и за преустройство. Аз лично съм икономист и тук мога само да питам за строителство, където мога ще помагам на незнаещите в моята сфера.
Общо-взето разбрах че по принцип съм се набутал/това си го бях приел при покупката/, но практически има варианти да се направи нещо. Сякаш ще се спра на варианта да обединя две стаи с част от антре, отколкото да достроявам нещо. Просто ми трябва едно голямо помещение на първия етаж/за кухня-трапезария/ каквото за съжаление дори и при 140 кв.м. РЗП в къщата просто няма.
Ще ви помоля да наблегнем на мнението на probcho:
"В случай, че двете стени, които ще се отстраняват, са наистина неносещи (това е по преценка на конструктор) не е необходимо издаването на разрешение за строеж."
Ако приемем, че стоежът е наистина търпим/т.е. незаконен/ вярно ли е неговото твърдение? Аз лично не подлагам на съмнение мнението му, но просто такива коментари прочетох в мрежата според които нито нова баня мога да направя, нито топлоизолация да сложа, камо ли да премахна неносещи стени и да градя нови. Даже поставянето на климатици и смяна на дограма било нередно.
Нямам съмнения в сградата и че безопасно мога да направя реконструкцията/с проект на специалист естествено/, но предпочитам или всичко да е законно или да на се прави нищо.
В България има стотици хиляди имоти като моя, вероятно десетки хиляди от тях ще се придобият от хора които ще желаят да ги преустроят и да ги обитават за дълги години. Виждам, че сте професионалисти и се радвам, че попаднах на този форум. Тук няма подигравки с незнаещия, заяждания и пр.
Моля да продължите с мненията си по темата и за дострояване и за преустройство. Аз лично съм икономист и тук мога само да питам за строителство, където мога ще помагам на незнаещите в моята сфера.
- petrov_p
- Нов потребител
Това, че сградата е търпим строеж, не означава, че е незаконен строеж. Няма тъждество между тези две понятия.
Може да правите вътрешни преустройства при наличието на съответните строителни книжа (проекти, становища на специалистите от конкретната област), същите одобрени и подписани от гл. архитект на общината по местонахождение на имота ви. Правя това предложение единствено за презастраховка при евентуални бъдещи усложнения.
Търпимите строежи не подлежат на премахване. Ако проявите грижа за съхранението на вашата къщичка, тя може да надживее дори и вашите деца.
Успех!
Може да правите вътрешни преустройства при наличието на съответните строителни книжа (проекти, становища на специалистите от конкретната област), същите одобрени и подписани от гл. архитект на общината по местонахождение на имота ви. Правя това предложение единствено за презастраховка при евентуални бъдещи усложнения.
Търпимите строежи не подлежат на премахване. Ако проявите грижа за съхранението на вашата къщичка, тя може да надживее дори и вашите деца.
Успех!
-
Melly - Старши потребител
petrov_p написа:1. ... Просто ми трябва едно голямо помещение на първия етаж/за кухня-трапезария/ каквото за съжаление дори и при 140 кв.м. РЗП в къщата просто няма...
2. ... нито нова баня мога да направя, нито топлоизолация да сложа, камо ли да премахна неносещи стени и да градя нови. Даже поставянето на климатици и смяна на дограма било нередно.
3. Нямам съмнения в сградата и че безопасно мога да направя реконструкцията/с проект на специалист естествено/, но предпочитам или всичко да е законно или да на се прави нищо.
4. ... по темата и за дострояване и за преустройство...
1. Практически , при премахването на неносещи стени, ще е появят пукнатини на горния етаж. Те не са опасни, следствие са на сработването на старите зидове с елементите на стоманобетоновата конструкция. Освен това същите стени неминуемо имат антисеизмичен ефект. При премахването им може да се наложи направата на заместващи елементи. Всичко това (премахването и т.н.) се прави по указания на инженер - конструктор.
2. Неверни твърдения.
3. Относно законността съществуват нормативи, според които подобни преустройства в сгради, строени през този период, довеждат до промяна на сеизмичната устойчивост. Което извежда преустройството от обхвата на разпоредбите на чл.151 - ЗУТ. Но тези твърдения са доста спорни. Също така ЗУТ под строежи има предвид законните такива. От друга страна , твърдението на Мели е вярно. В тази насока има и тълкувателно писмо на МРРБ, което обаче няма кой-знае каква стойност, ефектът му е по-скоро психологически. Също така сградата няма проекти, по които евентуално да се прецени, при възникнал спор, какво е променяно. Та - Вие си решавате. Отчитайки доколко може да възникне проблем от страна на застраховател, или банка, ако има такава.
4. Всичко, свързано със закони преустройства, достроявания, пристроявания, надстроявания, започва от предходни законни проекти, въз основа на които се проектира и одобрява новото положение. Такива е възможно да се появят по начина, по който Юлиян каза. Основание за което са достоверни сведения, че са съществували законни строителни книжа, дори на най-старата къща. Примерно, ако сградата е била одържавявана, това би било от голяма полза.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Melly написа:Това, че сградата е търпим строеж, не означава, че е незаконен строеж.
Нима?
'Щото май не е така!
-
32 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|