- Дата и час: 29 Ное 2024, 06:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имот навлизащ в улична регулация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
31 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: Имот навлизащ в улична регулация
Не ми е ясно защо това го притеснява нотариуса, след като до 10 % е допустимо да има отклонения. Какво пише в старите нотариални актове, разликата откъде идва? Ако пише ,че има неуредени сметки по регулация, това вече си е притеснително.
- sunrise
- Активен потребител
....10 % е допустимо да има отклонения....
Простият въпрос е. "Това къде го пише?" А и някъде да го пише във всички случай ли се приемат тези 10%
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
А кога нотариусите ще започнат да искат и да гледат комбинирани скици за идентичност, а не само да се притесняват за разлики в площите?
- petko_a
- Потребител
+ 1 за последното мнение. Именно от тези комбинирани скици става ясно какво се е случвало с границите на имота през годините и на какво се дължи несъответсвтието в площта. Имотът не навлиза в уличната регулация, а уличната регулация навлиза в имота. Това ще се изчисти при изменението на ПУП при обединяването на двата имота и предвиденото в пар. 8 ПР на ЗУТ. Личи си почерпката в кадастъра
- girl_bg
- Младши потребител
Това ще се изчисти при изменението на ПУП при обединяването на двата имота и предвиденото в пар. 8 ПР на ЗУТ. Личи си почерпката в кадастъра
Не се заблуждавайте! Такова "изчистване" въобще не е задължително!
-
За тази ивица става дума и да, признаха си. В кадастъра е допусната грешка и е нанесена съществуващата граница по ограда на имота без да се вземе предвид уличната регулация.
Днес се коментираше, че в практиката сроковете по чл. 208 на ЗУТ не се прилагат спрямо уличната регулация. Последната, освен ако не се отмени със заповед на кмета, се водела за приложена - т.е. преди да се впишат имотите в кадастъра след измерването на теория е трябвало да се отрежат всички парчета от имоти навлизащи в уличната регулация и да се предпише преместване на съществуващите огради на куп имоти (водещо до революция след себе си). Има ли някаква истина в тези твърдения?
Днес се коментираше, че в практиката сроковете по чл. 208 на ЗУТ не се прилагат спрямо уличната регулация. Последната, освен ако не се отмени със заповед на кмета, се водела за приложена - т.е. преди да се впишат имотите в кадастъра след измерването на теория е трябвало да се отрежат всички парчета от имоти навлизащи в уличната регулация и да се предпише преместване на съществуващите огради на куп имоти (водещо до революция след себе си). Има ли някаква истина в тези твърдения?
- thegrave
- Младши потребител
thegrave написа:За тази ивица става дума и да, признаха си. В кадастъра е допусната грешка и е нанесена съществуващата граница по ограда на имота без да се вземе предвид уличната регулация.
Това е грубо противозаконната практика в цяла България! Започва още със създаването На ЗКИР и АГКК, макар и в ЗКИР никъде да не пише такова нещо.Нещо повече! Нанасят начертаните в плановете за регулация улици в КК на основание акт за държавна (общинска) собственост.Мисъл за чл.5 (2) ЗДС и едноименния в ЗОС няма!
По начало в §22 ЗР на ЗУТ понятието приложен план за регулация визира приложението само но дворищната регулация. Относно регулациите които отсичат мероприятията на публичната собственост (в т.ч. и улиците) законът е посочил чл.208 ЗУТ, а там терминът приложена улична регулация не съществува, т.е. няма как да се "води" като такава.
В този смисъл, тези които са си "признали грешката" - най-вероятно скодоумните общинарски чиновници - имат много здраве! С известни усилия отделни индивиди от тях винаги можеш да смачкаш, но явлението е неизтребимо. Постигаш квазистабилност на базата на страха който имат към тебе - страх идентичен със страха на диво животно бягащо от горски пожар, но осмислена причинно-следствена връзка - никога!
-
След консултация с геодезист днес останах с впечатление, че бозата е по вина на АГКК, не общините. Тя разказваше за времето, когато се е създавала кадастралната карта на София и са се пръкнали 10 000 фирмички, всяка от които е мерила и нанасяла както и кефне. Общините са предоставили регулационните планове, но нищожен процент от тези фирмички (подопечени на някаква голяма благоевградска такава, името не помня) е налагала регулационните граници върху кадастралната основа и е рязала по тях. Останалите 98% са нафраскали нещата така както са ги видяли по текущите огради и малоумните чиновници, които са им разписали фактурите (вероятно собственици на немалка част от тези фирмички) са оставили стотици хиляди хора да коригират за собствена сметка недовършената им работа. Не знам колко е вярна тази история, но звучи типично в нашенски стил.
В следствие на това в момента се пръкват безброй имоти с неотразени процедури по отчуждаване в кадастъра, които лъсват едва при продажбата им, ако някой си направи труда да ги проучи из основи. Само в това село като се разходи човек из регулационната карта на ГИС София ще забележи, че почти няма имот, който да не е в нарушение на уличната регулация!!! Какво по дяволите питам аз??? Естествено никой няма да се хукне доброволно в АГКК да коригира за своя сметка недомислици, които ще го ощетят, но всеки, който купи такъв имот усеща този проблем едва когато поиска строителна линия за ограда. На път съм да вдигна червен картон на тази държава.
В следствие на това в момента се пръкват безброй имоти с неотразени процедури по отчуждаване в кадастъра, които лъсват едва при продажбата им, ако някой си направи труда да ги проучи из основи. Само в това село като се разходи човек из регулационната карта на ГИС София ще забележи, че почти няма имот, който да не е в нарушение на уличната регулация!!! Какво по дяволите питам аз??? Естествено никой няма да се хукне доброволно в АГКК да коригира за своя сметка недомислици, които ще го ощетят, но всеки, който купи такъв имот усеща този проблем едва когато поиска строителна линия за ограда. На път съм да вдигна червен картон на тази държава.
- thegrave
- Младши потребител
thegrave. Всичко това което го пишете е известно на всички занимаващи се с тази материя.Дори и не обхваща незначителен процент от цялата свинщина. Обаче я си представете че нещата са поставени веднъж за винаги правилно. После нито за Вас, нито за всички останали ще има с какво да се занимаваме. Ще настъпи чудовищна скука и тежка социална дезинтеграция. Така че я по кротко с червения картон.
-
petko_a написа:А кога нотариусите ще започнат да искат и да гледат комбинирани скици за идентичност, а не само да се притесняват за разлики в площите?
Съгласен съм. Друг е въпросът, че това и сам трябваше да го направя, но не се намери кой да ме светне за тази работа преди да се набълбукам.
girl_bg написа:Това ще се изчисти при изменението на ПУП при обединяването на двата имота и предвиденото в пар. 8 ПР на ЗУТ. Личи си почерпката в кадастъра
То хубаво ще се изчисти, но не ми се влиза в упражнения с предварително неясен изход. Ако ще се изчиства нещо да си го оправят собствениците преди сделката.
julyanvonemona написа:thegrave. Всичко това което го пишете е известно на всички занимаващи се с тази материя.Дори и не обхваща незначителен процент от цялата свинщина. Обаче я си представете че нещата са поставени веднъж за винаги правилно. После нито за Вас, нито за всички останали ще има с какво да се занимаваме. Ще настъпи чудовищна скука и тежка социална дезинтеграция. Така че я по кротко с червения картон.
Сълза ми се отрони от окото
- thegrave
- Младши потребител
Сълза ми се отрони от окото
thegrave Са-акън недейте! Ще ме разчувствате!
-
31 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|