начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Преустройство на гараж в част от жилище в София

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Преустройство на гараж в част от жилище в София

Мнениеот emilgrigorov » 22 Мар 2013, 20:03

Най-отговорно заявявам, че сигурно има поне един, прочел сега действащата наредба от кора до кора. Всъщност - от начало до край.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 22 Мар 2013, 20:16

Проблемът с гаражите е такъв, че Наредбата не прави разлика между гараж към еднофамилна къща, например, и гараж за 500 автомобила. И ако за гаража за 500 автомобила пожарникарите имат право да изискват защита на връзката с останалата част на сградата, то за еднофамилна къща това изискване е меко казано идиотщина. Идиотщина, идиотщина, ама е нормативен акт и пожарникарите го изискват. Подобно е положението и с понятието "склад". Аз от години не използвам в проектите си това понятие, използвам всякакви синоними на това понятие, само да не е то. Защото иначе- проектантите знаят за какво става дума...
Та въпросната Наредба е изпълнена с подобни идиотщини. Четеш и се чудиш- нормални хора ли са писали тези текстове, или от онези, дето са били на маневри в реката докато горе, на моста, дедо Господ е раздавал мозъците (по онзи много, много стар виц)
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот vdggbg » 22 Мар 2013, 23:25

bgarch написа:И ако за гаража за 500 автомобила пожарникарите имат право да изискват защита на връзката с останалата част на сградата, то за еднофамилна къща това изискване е меко казано идиотщина.

Ей тоя начин на мислене ми е непонятен - ще ме прощаваш, bgarch. Защо за 500 автомобила да имат право, а за един да е идиотщина? Каква е вероятността в гаража за 500 коли да се запали някоя - на обществен паркинг, охраняем, и то - без никой да забележи? И каква е сравнимата вероятност да се запали нещо в гаража на еднофамилната къща - нощес, без никой да види? И едното и другото е идиотия, откъдето и да го погледнеш. Не се налагат норми за превенция, а безсмислени ограничения, водещи единствено към корупция и извращения от всякакво естество. "Бисер в короната", обаче, е изискването за наличие на брандмауер между жилището и гаража в еднофамилната къща - те това е, дето се вика, черешката на тортата. Сещам се за оня виц за автомобила - българска разработка, и необходимото по норматив разстояние между резервоара и купето.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот stefanboykov » 27 Мар 2014, 10:05

Моля за помощ-съвет!...
Пиша тук във форума поради отсъствието ми от страната и невъзможността ми да направя правна консултация чисто физически ,а и от желанието ми да науча становището на по-голям брой експерти.
Миналата година закупих две помещения , в жилищна сграда в строеж.Град Варна ; квартал „Аспарухово”.
Статута на едното помещението е Жилище (К-тор.-500),на първи жилищен етаж,над два гаража.
Второто – единият гараж от двата под него.
Сградата е вече конструктивно завършена -пред издаване ,остава единствено договор с експлоатационно дружество „електро –разпределение”. (очаквам да получи протокол образец 16 до края на месец Март.).Въпросите ми са следните:
1)След въвеждане на сградата в експлоатация ,ако закупя и втория гараж под жилището ,възможно ли е да ги преустроя двата гаража и ги свържа с жилището, Законно ?
2)Втори въпрос и втори вариант -Купувам вторият гараж и го свързвам с другия и ги преустройвам в самостоятелно жилище.Възможно ли е ?
3)Какво ме грози ако направя едно от две Извън законната процедура ?
Надявам се да получа ответ…, помогна с информация на себе си и други в сходна или същата ситуация.
Моля да бъда извинен за правописа .
stefanboykov
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 27 Мар 2014, 11:12

Емигранти ли планувате да приемате като наематели?

Щото не се сещам друг нормален човек, който да се съгласи да живее в жилище без санитарен възел, кухня и прозорци.

Не знам във вашия случай как са решени въпросните гаражи, но освен ако не можете да ги превърнете в жилища с "английски двор" (ама за целта трябва да не гледат към лицето на сградата, където е пътя), няма начин да се случи. Законов начин да направите това, което смятате, аз поне не се сещам. Няма как и да пробиете пода и да слизате директно в гаража (ако свързвате две помещения).

Земята под сградата ваша ли е?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот probcho » 27 Мар 2014, 20:52

stefanboykov написа:Моля за помощ-съвет!...
Въпросите ми са следните:
1)След въвеждане на сградата в експлоатация ,ако закупя и втория гараж под жилището ,възможно ли е да ги преустроя двата гаража и ги свържа с жилището, Законно ?

Възможно, но не е законно.
2)Втори въпрос и втори вариант -Купувам вторият гараж и го свързвам с другия и ги преустройвам в самостоятелно жилище.Възможно ли е ?

Възможно, но не е законно.
3)Какво ме грози ако направя едно от две Извън законната процедура ?

Санкции съгласно разпоредбите на ЗУТ и премахване на незаконния строеж(за Ваша сметка).
probcho
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 28 Мар 2014, 19:29

И на какво дължим такава една категоричност, уважаеми probcho? Поне доколкото на мен ми е известно, забраната за промяна на предназначението на гаражи засега е в сила само за София, според ЗУЗСО.
PS: Поне както аз разбрах описанието - гаражите са надземни, така че едва ли ще трябват "английски дворове", и пр. "екстри" при преустройството.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот probcho » 28 Мар 2014, 20:16

vdggbg написа:И на какво дължим такава една категоричност, уважаеми probcho? Поне доколкото на мен ми е известно, забраната за промяна на предназначението на гаражи засега е в сила само за София, според ЗУЗСО.
PS: Поне както аз разбрах описанието - гаражите са надземни, така че едва ли ще трябват "английски дворове", и пр. "екстри" при преустройството.

Лично мнение!
Но като гледам и не е оборено!
probcho
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 28 Мар 2014, 20:21

Е, кой ще се хване да оборва едностранното Ви волеизявление... Виж, ако бяхте написал нещо от рода на "не е законно, защото съгласно еди-коя си норма не може да се прави еди-какво си..." Въпрос на мнение, както казвате. Не на аргументация.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот probcho » 28 Мар 2014, 21:51

vdggbg написа:Е, кой ще се хване да оборва едностранното Ви волеизявление... Виж, ако бяхте написал нещо от рода на "не е законно, защото съгласно еди-коя си норма не може да се прави еди-какво си..." Въпрос на мнение, както казвате. Не на аргументация.

"Волеизявленето" на питащият бе относно законността на извършваното, като никъде не съзирам желание относно аргументация!
Но ако Вие желаете да питате нещо в повече би следвало да поясните поради що си търсите нещо по "специално" извън "обикновеното"?
probcho
Активен потребител

Мнениеот stefanboykov » 29 Мар 2014, 22:59

1)Намеренията ми неса да преустроя отдавам и печеля от наем или да извършвам някаква дейност.
2)Технически изпълнимо е да бъдат превърнати в напълно функционален и уютен дом.Гаражите са надземни на кота нула.Граничат с улица - отстоянието от нея е около 5м.И двата гаража разполагат с отделен електромер , водомер и мръсна канализация ,която в момента е замаскирана. (…явно строителите са имали нещо наум )
Относно земята и договорните ни отношения –в момента имам 16кв.м.(8-към ап. И 8-към гаража) ,които ще ми бъдат прехвърлени в момента ,в които сградата придобие Акт 16 и се разплатя с последната дължима сума.Сделката е изповядана пред нотариус и разполагам с нотариални актове за описаните имоти(без земята).
Преди да се разплатя напълно имам желание да закупя и втория гараж към които също ще получа 8кв.м. земя.
АКО ГО НАПРАВЯ ТО: 8+8+8=34кв.м. МОГЪТ ЛИ ДА БЪДЪТ УПИСАНИ КАТО ГРАНИЧЕЩИ С ДВАТА ГАРАЖА И УЛИЦАТА???
Една от причините да се захвана с всичко това ,е че бащата на жена ми е трудно подвижен и жилище на Кота нула би му спестило доста мъки.Второ е себестойността- цената.Ако финансовите ни възможности се разпростираха по – далеч бихме си позволили нещо различно например къща или вила.
Незаконно ли е :
Да заменя гаражната врата на единият, с входна със стъклопакет , а на другия само със стъклопакет?

НЯКОЙ ДРУГ ДА СЕ РАЗПОЛАГА СЪС СОБСТВЕНОСТТА МИ И ДА МИ ДИКТУВА КЪДЕ, КАКВИ СВОИ НУЖДИ ДА ВЪРША!?
stefanboykov
Нов потребител

Мнениеот probcho » 29 Мар 2014, 23:23

stefanboykov написа:1)Намеренията ми неса да преустроя отдавам и печеля от наем или да извършвам някаква дейност.

Поради пропуск в закона, който следва да отрази Вашите намерения, се явява без значение какви точно са Ви намеренията!
stefanboykov написа:2)Технически изпълнимо е да бъдат превърнати в напълно функционален и уютен дом.Гаражите са надземни на кота нула.Граничат с улица - отстоянието от нея е около 5м.И двата гаража разполагат с отделен електромер , водомер и мръсна канализация ,която в момента е замаскирана. (…явно строителите са имали нещо наум )

"Технически изпълнимо" от Ваша гледна точка. Но пък я вижте тези ясновидци (строителите) как точно са уцелели Вашите намерения!
А може би има още някои и други неща, които недовиждате?!?
stefanboykov написа:НЯКОЙ ДРУГ ДА СЕ РАЗПОЛАГА СЪС СОБСТВЕНОСТТА МИ И ДА МИ ДИКТУВА КЪДЕ, КАКВИ СВОИ НУЖДИ ДА ВЪРША!?

Ако това Ви е начина на разсъждение поради каква причина се допитвате тогава?
За свое собствено успокоение или за да потърсите одобрение от другите в тази насока?

ПП1
Уж молите за помощ, а викате все едно сте на мегдана!

ПП2
Намерете си някой "съмишленик" и дерзайте!
Homo homini lupus est.
probcho
Активен потребител

Мнениеот stefanboykov » 30 Мар 2014, 07:20

.Poncho. Вие навярно освен адвокат сте и психолог.Моля не продължавайте с постовете си .!Нека не превръщаме форума в сцена!
stefanboykov
Нов потребител

Мнениеот probcho » 30 Мар 2014, 09:50

stefanboykov написа:.Poncho. Вие навярно освен адвокат сте и психолог.Моля не продължавайте с постовете си .!Нека не превръщаме форума в сцена!

:lol: Няколко изречения, а нямаше нищо вярно!
Ама аз вече съм се оттеглил от сцената, на която Вие сте главното действащо лице!
Успех!
probcho
Активен потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация