начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Задължение на Общината?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задължение на Общината?

Мнениеот dr_hristov » 28 Фев 2014, 19:51

Въпросът ми е: Задължена ли е Общината да осигури достъп до имотите на гражданите, в т.ч. и чрез проектиране и изграждането на пътни връзки за своя сметка и кои са нормативните основания за това й задължение - ЗУТ, ЗМСМА и др.

Благодаря предварително на отзовалите се.

...Намерих отговор на въпроса, но не благодарение на ivanov_p....

ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА
В сила от 31.03.2001 г.
Чл. 64. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Елементи на техническата инфраструктура са:
1. транспортната техническа инфраструктура и съоръженията към нея (мостове, тунели, надлези, подлези, прелези и др.);

(3) Проводите и съоръженията на техническата инфраструктура се изграждат, поддържат и ремонтират от и за сметка на държавата, общините или съответните експлоатационни дружества, освен ако в специален закон е предвидено друго.
Последна промяна dr_hristov на 01 Мар 2014, 02:23, променена общо 1 път
dr_hristov
Нов потребител

Re: Задължение на Общината?

Мнениеот ivanov_p » 28 Фев 2014, 21:07

Ти път ли искаш или да се заяждаш с общината? Как ще ти даде разрешително на твое име? Колко плати на общината за терена, през който минава "твоя" път? Разрешителното се издава на собственика на земята.
Ти не си чакал общ устройствен план за района, а си правил ПУП за твоето УПИ, носиш си и разноските. Може да чакаш 20-30 години и твоите съседи да направят промени на статута на техните земи и като се съберат 200-300 декара ще искате от общината тя да прави пътища.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Мар 2014, 16:32

dr_hristov написа:Въпросът ми е: Задължена ли е Общината да осигури достъп до имотите на гражданите, в т.ч. и чрез проектиране и изграждането на пътни връзки за своя сметка и кои са нормативните основания за това й задължение - ЗУТ, ЗМСМА и др.

Благодаря предварително на отзовалите се.

...Намерих отговор на въпроса, но не благодарение на ivanov_p....

ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА
В сила от 31.03.2001 г.
Чл. 64. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Елементи на техническата инфраструктура са:
1. транспортната техническа инфраструктура и съоръженията към нея (мостове, тунели, надлези, подлези, прелези и др.);

(3) Проводите и съоръженията на техническата инфраструктура се изграждат, поддържат и ремонтират от и за сметка на държавата, общините или съответните експлоатационни дружества, освен ако в специален закон е предвидено друго.

Да! Държавата, сътветно общината са задължени да осигурят достъп до имотите на гражданите. Ако имотът е земеделски или горски пътят е сигурен, чрез плана за земеразделяне или по Закона за горите, ако е урбанизирана територия - по реда на ЗУТ чрез сътветните планове. Няма земна сила, нито пък небесна такава, която да обвързва държавата или общната със срок за материализиране на това тяхно задължение. Иш Аалах! Ще стане (все някога)
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот dr_hristov » 09 Мар 2014, 20:12

А ако собственикът на имота изгради пътната връзка за своя сметка и после поиска от общината да му бъде възстановена сумата за изграждане - общината най-вероятно ще откаже с мотива, че няма финансови средства. И собственика предяви претенциите си пред Административния съд - какви биха били шансовете му?
dr_hristov
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Мар 2014, 22:34

dr_hristov написа:..... И собственика предяви претенциите си пред Административния съд - какви биха били шансовете му?
Нулеви! В същност има теоритична възможност да се сключи договор между него и общината, съгласно който договор общината да му възстанови средствата, но тази възможност е толкова ефимерна, че просто наистина е чисто теоритична. И наистина! Как той обикновенния стандартен "мурджо" ще дръзне да си помисли, че може да положи подписа си срещу този на регионалното божество - кмета на общината.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 12 Мар 2014, 07:53

От тук - и отсъствието на интерес в общините, от отчуждаване за улици.
За да не може после да попиташ "А къде, всъщност, ми е улицата?" :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 12 Мар 2014, 10:35

emilgrigorov написа:От тук - и отсъствието на интерес в общините, от отчуждаване за улици.
За да не може после да попиташ "А къде, всъщност, ми е улицата?" :lol:

Изключено е в общините да има интерес към отчуждаването на територии за целите на публичната собственост. Във всяка една държава, където го има (Във Великобритания например го няма. Мисля че и в Италия е подобно) отчуждителният институт е свързан с тежки обжалваеми процедури, които тук у нас общинарския чиновник, който по дефиниция, както не веднъж съм казвал е негодник, следва да извърши. Отделно че планирането на средства за целта е сложна за него дейност предизвикваща главосърбеж. Накратко казано "боли ме дървесото за твоята икебана"- лаф пръкнал се след анаграмната песен "От икебана дървесата ги боли". А иначе ти можеш да си питаш къде ти е улицата и те ще ти я посочат върху плана веднага. Улици има бол, даже в момента една провинциална община извършва отчуждаване в село за улица по действащ план в сила от 1932г. Напънът е да се усвоят средства от еврофондове - не че улицата е притрябвала някому. Обаче много се "отвинтих" тия неща не са за простосмъртни като мен.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация