Привет,бих искал да ми разясните ЗУТ при следната ситуация.Имам къща с двор около 1декар,искам да направя малък обект за дестилация на ракия(селска казанджийница) в двора.Около мен има съседи,които нямат нищо против и ще подпишат декларация при нужда.Повечето ракиджийници в селата и градовете,които съм посещавал нямат нужното отстояние от 100м.Как мога да извадя необходимите документи и разрешителни за построяване на сграда от около 25кв,в която ще има монтирани две съоръжения за изваряване(казани)на ракия.Селото е в обл.Силистра,но трябва да мине през митница гр.Русе,ако някой може да ми съдейства за,проект,регистрация,цялостно узаконяване на обекта(в рамките на закона)моля да пише,или да ме насочи към кого да се обърна.
Предварително благодаря за отговорите.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 10:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Регистриране на пунктове за изваряване на ракия
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Регистриране на пунктове за изваряване на ракия
nikolach написа:....нужното отстояние от 100м
Кой Ви каза че има такова нужно отстояние?
Митницата няма нищо общо с строителството, освен ако не внасяте дестилационното съоръжение от USA или друга държава която не е член на ЕС
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Привет,
Наредбата №7 от 1992 г. за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, в която бяха посочени необходимите отстояния (в случая за казан за ракия - 100 м) е отмемена с публикация в брой 38/2011 на Държавен вестник. С тази Наредба се определяха хигиенните изисквания към предприятията, които произвеждат и търгуват с храни и към условията за производство и търговия с качествени и безопасни храни.
Изискванията са общи по ЗУТ.
Как да започна право на строеж на ракиджийница?
Съоръженията /казаните/ се произвеждат в България.
Един казанджийя ми каза и съответно като потърсих в интернет има публикувано http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=15&t=1357
Благодаря предварително.
Наредбата №7 от 1992 г. за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, в която бяха посочени необходимите отстояния (в случая за казан за ракия - 100 м) е отмемена с публикация в брой 38/2011 на Държавен вестник. С тази Наредба се определяха хигиенните изисквания към предприятията, които произвеждат и търгуват с храни и към условията за производство и търговия с качествени и безопасни храни.
Изискванията са общи по ЗУТ.
Как да започна право на строеж на ракиджийница?
Съоръженията /казаните/ се произвеждат в България.
Един казанджийя ми каза и съответно като потърсих в интернет има публикувано http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=15&t=1357
Благодаря предварително.
- nikolach
- Нов потребител
Не случайно зададох въпроса
След като нямаостава сам да си зададете въпроса за тази ракиджийница дали искате тя да бъде в отделна сграда или ще преустройвате помещения в съществуваща такава. Ако сградата е съсобствена си задавате въпроса дали съсобственика е съгласен с това и в зависимост от това действате. Същия въпрос и по същия начин реагирате, ако земята където искате да строите това помещение е съсобствена. А за 100 метра забравете! при свички по горе изброени опции ви трябваа разрешение за строеж, а за другите разрешения за производство на спиртни напитки не питайте тук а в друг раздел на форума. Този въпрос е свързан с други "врътки", на които не мога да отговоря.julyanvonemona написа:Кой Ви каза че има такова нужно отстояние?
-
Благодаря за бързия отговор.
Според вас няма нужно отстояние по ЗУТ.
Сградата ще е нова няма да преустройвам стара в нова.
Следващия въпрос проектанската фирма която ще ми направи проекта тя ли ще ми определи какви по размер са утайниците за събиране на отпадъка от изваряването на ракия?
Какви документи са ми необходими за започване на проект и подаване на документи за строеж?
Проектанската фирма задължително ли е да бъде от града или общината в която се подават документи или може и да е от друг град?
Аз съм от гр.Варна но ще строя в село близо до гр.Русе.
Ако сте в тоя край и се занимавате с такава дейност нека се срещнем,ако не бихте ли ме насочели към някоя фирма?
Относно производството аз няма да произвеждам и да продавам алкохол.
Ще идват хора да си варят ферментиралите материали който са тяхно производство и получения алкохол /ракия/
е за домашно потребление като за тази услуга клиента си плаща акциз за получения алкохол както и наем за това,че е ползвал съоръжението /казана/.
Относно регистрацията в митница и техните изисквания ми са ясни само изискванията за сградата не са ми ясни.
Един от най важните документи който ми искат от митницата е документ за въвеждане в експлуатация на сградата.
Благодаря Ви предварително и ще очаквам вашето професионално мнение или насока.
Според вас няма нужно отстояние по ЗУТ.
Сградата ще е нова няма да преустройвам стара в нова.
Следващия въпрос проектанската фирма която ще ми направи проекта тя ли ще ми определи какви по размер са утайниците за събиране на отпадъка от изваряването на ракия?
Какви документи са ми необходими за започване на проект и подаване на документи за строеж?
Проектанската фирма задължително ли е да бъде от града или общината в която се подават документи или може и да е от друг град?
Аз съм от гр.Варна но ще строя в село близо до гр.Русе.
Ако сте в тоя край и се занимавате с такава дейност нека се срещнем,ако не бихте ли ме насочели към някоя фирма?
Относно производството аз няма да произвеждам и да продавам алкохол.
Ще идват хора да си варят ферментиралите материали който са тяхно производство и получения алкохол /ракия/
е за домашно потребление като за тази услуга клиента си плаща акциз за получения алкохол както и наем за това,че е ползвал съоръжението /казана/.
Относно регистрацията в митница и техните изисквания ми са ясни само изискванията за сградата не са ми ясни.
Един от най важните документи който ми искат от митницата е документ за въвеждане в експлуатация на сградата.
Благодаря Ви предварително и ще очаквам вашето професионално мнение или насока.
- nikolach
- Нов потребител
някога да съм казал такова нещо?nikolach написа:....Според вас няма нужно отстояние по ЗУТ...
ако в технологията по изваряването на ракия това е необходимо - разбира се че ще го направи, а дори да е само Ваше желание пак ще го направи!nikolach написа:....проектанската фирма която ще ми направи проекта тя ли ще ми определи какви по размер са утайниците за събиране на отпадъка от изваряването на ракия?
Не не е!nikolach написа:Проектанската фирма задължително ли е да бъде от града или общината в която се подават документи или може и да е от друг град?Аз съм от гр.Варна но ще строя в село близо до гр.Русе.
по този въпрос ме потърсете на лични съобщения.nikolach написа:Ако сте в тоя край и се занимавате с такава дейност нека се срещнем,ако не бихте ли ме насочели към някоя фирма?.....
Постройте я най напред че тогава!nikolach написа:Един от най важните документи който ми искат от митницата е документ за въвеждане в експлуатация на сградата.
-
Виза (ПУП) Обявяване на намеренията Проект (Технологичен, арх. и по всички други части) ОВОС (или становище за липса на необходимост) предварителни договори за ток, вода, отпадъци Разрешение за строеж строителство Акт 16 (разрешение за ползване) Агенция митници
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|