начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Къща на доизживяване

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Къща на доизживяване

Мнениеот mama_g » 27 Сеп 2012, 23:15

Съседите ми увредиха външна носеща стена на къщата ми. След няколко жалби до РДНСК и общината и след молба за разрешение за основен ремонт от общината, ми отговориха, че къщата ми е оставане на доизживяване според някакъв план за които не съм уведомена и не следва да бъде ремонтирана. Това е единственото ми жилище. Как да се преборя с това ? И допуска ли закона общината да постъпва по този начин ?
mama_g
Нов потребител

Re: Къща на доизживяване

Мнениеот julyanvonemona » 28 Сеп 2012, 06:49

mama_g написа:Съседите ми увредиха външна носеща стена на къщата ми. След няколко жалби до РДНСК и общината и след молба за разрешение за основен ремонт от общината, ми отговориха, че къщата ми е оставане на доизживяване според някакъв план за които не съм уведомена и не следва да бъде ремонтирана. Това е единственото ми жилище. Как да се преборя с това ? И допуска ли закона общината да постъпва по този начин ?

Не!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот mama_g » 28 Сеп 2012, 08:48

Какво трябва да направя в случая.От общината категорично не ми позволяват ремонт,но не са ме уведомили и писмено за това,общинския служител ми го заяви устно.
mama_g
Нов потребител

Мнениеот vdggbg » 28 Сеп 2012, 09:42

julyanvonemona написа:
mama_g написа:Съседите ми увредиха външна носеща стена на къщата ми. След няколко жалби до РДНСК и общината и след молба за разрешение за основен ремонт от общината, ми отговориха, че къщата ми е оставане на доизживяване според някакъв план за които не съм уведомена и не следва да бъде ремонтирана. Това е единственото ми жилище. Как да се преборя с това ? И допуска ли закона общината да постъпва по този начин ?

Не!

Аз бих казал - да. Законът невинаги е справедлив. А за това, че съседите са Ви увредили външна носеща стена, можете да им поискате сметка по общия исков ред.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Сеп 2012, 11:01

Аз бих казал - да
Колега vdggbg, ако Вашето "да " означава, че общината не може да не разреши строителство по съображенията които се съобщават тук, никак не съм съгласен с Вас ткъй като тя (общината)има тази законова възможност.
mama_g следва да подаде искане да и се издаде виза за проектиране по чл.49 (2) ЗУТ и да ги дебне за срокове. След което да обжалва формалният или мълчаливият отказ да и се издаде виза за проектиране пред компетентния орган в законно установения срок.
Що се отнася до уврежданията сте прав- те се доказват по исков ред!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 28 Сеп 2012, 12:02

Може би не се изразих достатъчно ясно - имах предвид ограничението в чл. 53 от ЗУТ: Заварени сгради в поземлени имоти по чл. 49 могат при спазване на изискванията на този закон да се преустройват вътрешно, да се променя предназначението им и да се ремонтират, без да се изменя външното им очертание, в хоризонтално и вертикално отношение и без да се правят нови или да се укрепят съществено носещите конструкции.
Доколкото разбрах, става въпрос за носеща стена - елемент от носещата конструкция. Какво, обаче, е имал Законодателят предвид под "съществено укрепяне" - един Маниту знае.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 28 Сеп 2012, 13:09

Евентуално може да се пробва възстановяване по реда на чл.195(3) (или по чл.195 (4) и чл.196).
Това не променя търсенето на сметка по общия исков ред, въпросът е в кой момент :arrow: адвокат.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Сеп 2012, 14:31

emilgrigorov написа:Евентуално може да се пробва възстановяване по реда на чл.195(3) (или по чл.195 (4) и чл.196).
Това не променя търсенето на сметка по общия исков ред, въпросът е в кой момент :arrow: адвокат.

До колкото разбирам никой не е поставял въпроса на mama_g относно годността на сградата и за по-нататъшно експлоатиране и въобще относно процедурите за възстановяването на нейната годност. Самата тя иска да си я преустрои а цитираната от мен разпоредба на чл.49(2) ЗУТ е пътят за това, като такава сграда даже може при определените законови условия и да се пристроява.!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 28 Сеп 2012, 15:05

Възможно е, и по всяка вероятност си прав. Но, сега като прочетох отново първоначалния пост, вече си мисля, че mama_g страда от синдрома на kirile :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Сеп 2012, 16:31

emilgrigorov написа:Възможно е, и по всяка вероятност си прав. Но, сега като прочетох отново първоначалния пост, вече си мисля, че mama_g страда от синдрома на kirile :lol:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Сеп 2012, 16:34

emilgrigorov написа:....вече си мисля, че mama_g страда от синдрома на kirile

Не думай! kirile e ненедминат!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 28 Сеп 2012, 16:53

emilgrigorov написа:Възможно е, и по всяка вероятност си прав. Но, сега като прочетох отново първоначалния пост, вече си мисля, че mama_g страда от синдрома на kirile :lol:

А какъв е точно синдромът по медицински показания? :roll: :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Сеп 2012, 17:30

nk7702n написа:А какъв е точно синдромът по медицински показания?

nk7702n,не сте медицинско лице, затова няма да разберете, аз поне съм се отъркал в лекарите, а и продължавам да го правя!
Не ми ли личи? :lol:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 28 Сеп 2012, 17:35

julyanvonemona написа:
nk7702n написа:А какъв е точно синдромът по медицински показания?

nk7702n,не сте медицинско лице, затова няма да разберете, аз поне съм се отъркал в лекарите, а и продължавам да го правя!
Не ми ли личи? :lol:

:lol: :lol: :lol: Ами, аз си питам, просто ей - така от интерес, за обогатяване на общата култура....
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Сеп 2012, 17:42

[quote="nk7702n"] Ами, аз си питам, просто ей - така от интерес, за обогатяване на общата култура....[/quote]
От обогатяване на общата култура никога не трябва да се отказваш!............
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация