начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

неразбирателство със съсед

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

неразбирателство със съсед

Мнениеот jordanova7 » 05 Авг 2012, 17:32

Възрастна и болна жена живее в стая в сутеренен етаж, трудноподвижна е. По нейни думи цялата стая е във вода, стените са мокри и мирише на влага. Това се отразява върху здравето и, но не може да се премести на горен етаж поради липса на тоалетна в близост, тоалетната е само една в къщата и то на приземния етаж. Съседът, с който имат пререкания е от дясната страна на имота и, на по-високо ниво се намира неговия имот. До самата ограда той е наредил строителни материали, които възпрепятстват достъпа на светлина до нейния имот. Освен това има една стара череша, която също прави сянка върху нейния имот. Тя не е на нужното отстояние от 3 м. Засадили са и млади дръвчета също без да спазват нужното отстояние. Те правят каквото си решат без нужното съгласие, нямат и достатъчно място и с това се оправдават, че няма къде да ги преместят. Купчината от строителни материали не е един ред, а заема площ и обем колкото една малка барака. А освен това са си построили незаконно и без разрешение от съседката барака също до самата ограда. Тези съседи не съчувстваха на тази жена при многократните и молби да си преместят всички материали от оградата и и тя пусна молба до общината. Но резултатът от изпълнение на нареждането на общинските служители е нулев. Тя иска да пусне нова молба и ме моли да я напиша. Аз не искам да се включвам в това, винаги търся разрешение на проблемите по друг начин, а не чрез институции. Но тук не става въпрос за мен, а тя много ме моли да и напиша тази молба въпреки ,че аз се опитах да я убедя да изчака и тогава да помислим какво да направи. Аз се обръщам към вас за съвет, как ще е най-добре да се помогне на тази жена и да не се оптегнат отношенията със съседите и още повече. Те трябва да бъдат принудени да свършат това, което тя иска, защото в противен случай няма да направят нищо. Какви са законовите основания и има ли такива , които да посоча в молбата до общината, за да се разпоредат и принудят съседите да изпълнят тези нареждания. Тя иска само да стига светлина до стаята и, за да не се задържа влага и да не страда здравословно от това. Тези купчини са от години, но досега не е била настоятелна в исканията си, защото живееше на горен етаж и не страдаше от непосредствения контакт с влагата. А тази постоянна влага не засяга ли и нейната сигурност, като живее в къща, която е под нейното въздействие? Благодаря на всички, които ще отговорят и дадат съвет!
jordanova7
Нов потребител

Re: неразбирателство със съсед

Мнениеот julyanvonemona » 05 Авг 2012, 22:47

Има два начина за решаване проблема на тази възрастна клетница. Чрез война с помощта на или против институциите и чрез широко скроени преговори. Под широко "скроени преговори" разбирам частни междуличностни споразумения включително и с чиновници от институциите.
За първият начин мога да се опитам да напиша нещо, докато за втория помолете emilgrigorov . Твърди че се е доказал в тази област.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот jordanova7 » 06 Авг 2012, 16:04

Вторият начин ще е най-добър, но най-невъзможен познавайки въпросните хора. Дайте съвет чрез институциите как да и се помогне. Тя е много чувствителна жена и всичко си го взема навътре и сега много страда, но има право и тя на живот, който не е застрашен от вечни притеснения и несгоди. Страда, защото не се реши проблема и, а техните отношения се влошиха повече. Не иска да е така, но на кого да разчита? От общината само са замазали проблема, нищо не е променено. Казали и да пише нова молба. Тя написа, но ми я донесе на мен , за да я редактирам. Жената е изляла в нея болката си, но човек който не разбира за какво става на въпрос няма да я разбере. Казах и да не бърза и да изчака няколко дни, за да се запозная със законовите основания на нейните искания и тогава да напиша новата молба. Затова се обърнах и тук за съвет. Дайте ми информация какво да изчета и аз да си направя преценка за себе си с какво да и помогна и да го напиша в молбата. Освен ЗУТ и ЗС, друго има ли? Ако се наложи ще ви задам конкретни въпроси, поне ме насочете в някаква посока.
jordanova7
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Авг 2012, 17:02

Тя е много чувствителна жена и всичко си го взема навътре и сега много страда

Филипо Нери и Игнаций Лойола казват "Страданието възвисява", но ако погледнем по-практично, от значение е дали страданието което и предстои ако се заеме с "военни действия" няма да я превърне в навеки нестрадаща. Това не се наемам да го гадая. Тя трябва сама да си реши!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Авг 2012, 21:30

Разкажете малко повече за тази влага.
Възможно е да е прекъснат повърхностния отток и да са увеличени подпочвените води. Кореновата система на стари дървета също вкарва води в основите. Според мен не е само от ослънчаването.
Тази стая едва ли винаги е била влажна и мухлясала.

А иначе Кмета трябва да разпореди, както за дърветата, така и за строителните материали. Но пишете и за увеличени подпочвени води.

Възможни са и нескъпи технически решения - да се почистят пътеките около къщата, недълбока канафка за отвеждане на повърхностните и от водостоците води, проветрения (да си отвори комина и да готви на дърва), да варосва на една-две години стените и тавана.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Авг 2012, 05:02

Сградата на възрастната дама на самата регулацианна граница ли е разположена? Ако е така и ако препоръчаното от emilgrigorov aименно
... - да се почистят пътеките около къщата, недълбока канафка за отвеждане на повърхностните и от водостоците води, проветрения (да си отвори комина и да готви на дърва), да варосва на една-две години стените и тавана.
съседите не желаят да направят доброволно, а варосването и готвенето на печка не помогне, изходът е иск за не позволени увреждания опрян на чл.чл. 50 и 52 ЗС.
Излишно е де Ви казвам че това е съпроводено с наемане на адвокат, съдебно технически експертизи, които могат да открият съвсем други, не изхождащи от съседите причини. Въобще, дълга, тягостна и несигурна от към позитивно решение история, при която леталният изход за възрастната дама е по-вероятен от спечелването на такова дело.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот jordanova7 » 07 Авг 2012, 17:04

Сградата е къща близнак със съседите от другата страна. Между сградата и оградата с проблемните съседи има отстояние вероятно от 3 метра, не съм го мерила. Нейният двор е на по-ниско ниво и има подпорна стена, върху нея телена ограда. До самата ограда натрупаните купчини с материали надхвърлят височината от 2.2 м. До тях е една огромна череша, чиито клони влизат и в нейния двор. Разбрах се с нея да напиша молба, по-точно жалба до общината във връзка с чл. 52 от ЗС и чл. 48 от ЗУТ. На първата и молба са отговорили позовавайки се на чл. 48, ал. 5 и 6 като са наредили да се премахнат част от дървата с оглед редуциране на височината до 2.2 м. Т.к това не е свършено от съседите, тя ще подаде нова жалба, като се позове в нея на посочените от мен закони. Обясних и как стоят нещата, и че ако от общината не принудят съседите да изпълнят предписанието им, ще ги глобят, но с това няма да се решат нейните проблеми и да си помисли дали наистина иска да пуска нова жалба. Защото с тях не е възможно да се разбере по друг начин, при опит, от тяхна страна се изливат едни псувни и закани по нея ,и не и дават дори да каже нещо. А най-вероятно проблемът с влагата е другаде, но аз не мога да разбера. Запознах я с всички предположения и възможности за справяне с него. Оказва се, че тази влага съществува и през зимата при непрекъснатото използване на печка за отопление. Имало е влага и преди това, преди ремонтирането на стаята и нанасянето и в нея. Другата стая, в която не се живее също е била цялата във влага, но сега от топлината се е поизсушила, тя е превърната в склад. Определено с решаването на този спор няма да се реши проблема с влагата. Видях, че е така, защото при най-силното обедно и продължително слънцегреене сянката от съседските дърво и натрупани материали не пада върху нейния имот. Тяхната сянка пада само сутрин, но не съм видяла, за да преценя дали тази сянка не е от самата къща и да няма нищо общо с тези споменати обстоятелства. Но тя си решава, аз ще напиша каквото иска, а дали ще пусне жалбата е в нейните ръце. Но при разговорът ми с нея възникна един друг казус. Тя спомена нещо, което аз не мога да знам дали е така и кой и как ще го установи, дали е в компетенциите на общината при оглед да го разбере. Според нея водата от водостоците не е вкарана в шахта, а влиза в нейния двор и то още от 70 -та година. Самите улуци са свързани с тръба, която е под земята , но къде отива тя, защото някога са я отвели с изход подпорната стена и да се излива в нейния двор. Естествено без знанието и, тя е била сама жена и не е разбирала, но при един пороен дъжд са установили това и нейната възрастна майка, отдавна покойница, взела и замазала дупката, но къде отива тази вода и дали са правили нещо по въпроса аз незнам и затова питам към кого да се обърне и да се разбере? На кой закон да се позове? Ако има такава правна възможност? Интересното е, че в съседите, с които са близнак къща, няма влага, така твърдят, а нейната стена, която е обща с тях е цялата потърпевша от влагата.Сега е боядисана с латекс, но преди това е била с варов разтвор, била е също във влага, но защото не е живеела в нея не е обръщала толкова внимание. Аз съм добронамерена и искам да и помогна, затова толкова подробно поставям нейните проблеми и търся и други мнения , които са и извън законите, просто от личен опит, ако някой се е сблъсквал и знае как да се оправят нещата.Благодаря!
jordanova7
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация