Какъв статут трябва да има едно помещение в което на практика има няколко обекта с различни предназначения. Примерно:
- Фитнес зала, с кафе и щанд за продажба на хранителни добавки
- Магазин за хранителни стоки с офис помещение
- Апартамент на приземен етаж, разделен на аптека и два лекарски кабинета
- Студио за красота с щанд за продажба на козметика
Благодаря
- Дата и час: 29 Ное 2024, 08:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Статут на помещение с няколко обекта
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Статут на помещение с няколко обекта
Помислете малко и задайте въпроса отново!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Може би става въпрос за обект с няколко помещения, а не обратното. Тогава "статутът" му (каквото и да значи това) ще бъде на обект с нежилищно предназначение.
-
vdggbg - Активен потребител
ЗУТ- § 5.41. (нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) "Промяна на предназначението" на обект или на част от него е промяната от един начин на ползване в друг съгласно съответстващите им кодове, представляващи основни кадастрални данни и определени съгласно Закона за кадастъра и имотния регистър и нормативните актове за неговото прилагане.
....................................
НАРЕДБА № 3 ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО, СЪЗДАВАНЕТО И ПОДДЪРЖАНЕТО НА КАДАСТРАЛНАТА КАРТА И КАДАСТРАЛНИТЕ РЕГИСТРИ
4. Самостоятелни обекти в сгради
500 Жилище, апартамент
510 Ателие за творческа дейност
530 Гараж в сграда
540 Инфраструктурен обект в сграда
550 За търговска дейност
560 За обслужваща дейност за битови услуги
570 За обществено хранене
580 За детско заведение
590 За здравни и социални услуги
600 За културна и обществена дейност
610 За учебна дейност
620 За научна и проектантска дейност
630 За култова и ритуална дейност
640 За спортна и развлекателна дейност
650 За делова и административна дейност
660 За офис
670 За склад
680 Обекти със специално предназначение
690 Друг вид самостоятелен обект в сграда
........................
Както виждате, предназначенията на самостоятелните обекти са групирани в неголям брой групи. Законът не Ви задължава да бъдете по-изчерпателна, но ако Ви е необходимо, може да ползвате предложените по-долу варианти:
- Фитнес зала с кафе и щанд за продажба на хранителни добавки: Както съм го записал, преобладаващо е фитнеса, предполагам. Доказва се с проекта
- Магазин за хранителни стоки с офис: Както съм го записал. Доказва се с проекта
- Аптека и два лекарски кабинета: Както съм го записал. Ако са самостоятелни обекти, ще получат отделни идентификатори. Доказва се с проекта
- Студио за красота с щанд за продажба на козметика: Както съм го записал, преобладаващо е студиото за красота, предполагам. Доказва се с проекта
....................................
НАРЕДБА № 3 ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО, СЪЗДАВАНЕТО И ПОДДЪРЖАНЕТО НА КАДАСТРАЛНАТА КАРТА И КАДАСТРАЛНИТЕ РЕГИСТРИ
4. Самостоятелни обекти в сгради
500 Жилище, апартамент
510 Ателие за творческа дейност
530 Гараж в сграда
540 Инфраструктурен обект в сграда
550 За търговска дейност
560 За обслужваща дейност за битови услуги
570 За обществено хранене
580 За детско заведение
590 За здравни и социални услуги
600 За културна и обществена дейност
610 За учебна дейност
620 За научна и проектантска дейност
630 За култова и ритуална дейност
640 За спортна и развлекателна дейност
650 За делова и административна дейност
660 За офис
670 За склад
680 Обекти със специално предназначение
690 Друг вид самостоятелен обект в сграда
........................
Както виждате, предназначенията на самостоятелните обекти са групирани в неголям брой групи. Законът не Ви задължава да бъдете по-изчерпателна, но ако Ви е необходимо, може да ползвате предложените по-долу варианти:
- Фитнес зала с кафе и щанд за продажба на хранителни добавки: Както съм го записал, преобладаващо е фитнеса, предполагам. Доказва се с проекта
- Магазин за хранителни стоки с офис: Както съм го записал. Доказва се с проекта
- Аптека и два лекарски кабинета: Както съм го записал. Ако са самостоятелни обекти, ще получат отделни идентификатори. Доказва се с проекта
- Студио за красота с щанд за продажба на козметика: Както съм го записал, преобладаващо е студиото за красота, предполагам. Доказва се с проекта
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Благдаря наemilgrigorov.
На предните отговори: Не съм специалист в областта и може би си задавам въпроса неправилно. Нека дам конкретна постановка за пример по първия вариант.
Нежилищно помещение(самостоятелен обект за обществено обслужване) с предназначение спортна/фитнес зала. След време се открива щанд в самата зала, на който се продават хранителни добавки. Хранителните добавки подлежат на контрол по закона за храните и същите могат да се продават в обекти регистрирани по реда на същия закон. За да се получат съответните разрешителни за продажба, обектът трябва да отговаря на определени изисквания, едно от които предполагам е помещението да е със съответното предназначение съгласно Разрешение за ползване/Удостоверение за въвеждане в експлоатация. При положение, че въпросното помещение има предназначение "спортна зала", необходима ли е смяна на предназначението по общия ред на ЗУТ за откриването на съответния щанд? Ако да, как би трябвало да се да се формулира новото предназначение на помещението?
На предните отговори: Не съм специалист в областта и може би си задавам въпроса неправилно. Нека дам конкретна постановка за пример по първия вариант.
Нежилищно помещение(самостоятелен обект за обществено обслужване) с предназначение спортна/фитнес зала. След време се открива щанд в самата зала, на който се продават хранителни добавки. Хранителните добавки подлежат на контрол по закона за храните и същите могат да се продават в обекти регистрирани по реда на същия закон. За да се получат съответните разрешителни за продажба, обектът трябва да отговаря на определени изисквания, едно от които предполагам е помещението да е със съответното предназначение съгласно Разрешение за ползване/Удостоверение за въвеждане в експлоатация. При положение, че въпросното помещение има предназначение "спортна зала", необходима ли е смяна на предназначението по общия ред на ЗУТ за откриването на съответния щанд? Ако да, как би трябвало да се да се формулира новото предназначение на помещението?
- mamabojka
- Нов потребител
Нещо като: "Вътрешно преустройство на спортна зала и обособяване на щанд за хранителни добавки и кафене"
Проект Разрешение за строеж УВЕ
Проектът съгласуван с РЗИ (ХЕИ) и пожарната, дори да не се изисква (примерно, ако е с доклад)!!!
Ще държите УВЕ-то да излезе за "Спортна зала с щанд за хранителни добавки и кафене".
Проект Разрешение за строеж УВЕ
Проектът съгласуван с РЗИ (ХЕИ) и пожарната, дори да не се изисква (примерно, ако е с доклад)!!!
Ще държите УВЕ-то да излезе за "Спортна зала с щанд за хранителни добавки и кафене".
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|