начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Етажна собственост - възникване?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Етажна собственост - възникване?

Мнениеот Объркан » 02 Юни 2004, 23:42

Привет колеги,

Вещното право и в частност - етажната собственост определено не са силната ми страна, но днес "ме сблъскаха" със следния въпрос, свързан с момента на възникването на етажната собственост при строеж на нова сграда. Собствениците имат нотариални актове за груб строеж, но сградата няма онова, което навремето се наричаше Акт 16 (казусът е съотносим с него във времето). Колеги изказаха мнението, че Акт 16 не е меродавен изобщо - достатъчни са нотариалните актове и сградата да е построена "до било". Последното малко ме обърка и бих бил благодарен ако някой ми каже дали наистина това е практиката.

Благодаря предварително!
Объркан

Re: Етажна собственост - възникване?

Мнениеот donna » 03 Юни 2004, 06:59

по мое мнение сградата задължително трябва да има протокол акт 16 /или така нареченото сега разрешение за ползване / след завълшване на сградата на базата на него нотариуса съставя НА , идете в общината в техническа служба там трябва да намерите протокол акт 16
donna
Старши потребител

Мнениеот младежа » 03 Юни 2004, 07:55

Етажната собственост възниква от придобиването на два имота о две лица с общи части/ . Акт -16 , / сега протокол 16/ НЯМА НИЩО ОБЩО- може и никога да не им го дадът, но взаимоотношенията между съсобствениците на общите части се урежда по правилата на етажната собственост.
младежа

Мнениеот роки » 03 Юни 2004, 08:50

Мисля ,че младежа е прав ,а донна2 бърка нещата с ЖСКтата..................но и тя може да се окаже ,че е права защото е важно как е строена сградата,....от ЖСК , от предприемач-разпродаващ имотите и ли нещо друго.................
роки

Мнениеот Объркан » 03 Юни 2004, 10:25

Благодаря за мненията, колеги.

Тази сутрин вече можех да се позаровя и аз и съм склонен да потупам Младежа по рамото с благодарност.. :)
Реално ЗУТ дава що е то груб строеж - да имаш ограждащите стени и покрив - оттам - грубия строеж житейски свършва с билото. Имоти могат да се прехвърлят и в груб строеж, стига да си имаш НАкт за това, следователно имаш собственост и общи части. Което ни дава отговора, че Актът за ползване няма отношение към въпроса за собствеността, и в случая - към етажната такава. А тя си е възникнала със снабдяването с НА за груб строеж.

Вещното право не е за бели хора! :)

Отново благодаря!
Объркан

Мнениеот младежа » 03 Юни 2004, 12:09

Аз да не съм черен?????:))))
младежа

Мнениеот Объркан » 03 Юни 2004, 12:49

Трудно е да се прецени по шрифта!
Ако беше добавил и курсив, можеше да се търсят азиатски корени, ама така безлично бива ли!?... Мда! :))
Мерси пак!
Объркан

Назад към Етажна собственост