начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Право на ползване-кой заплаща разходите за входни рамонти?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на ползване-кой заплаща разходите за входни рамонти?

Мнениеот angelova22 » 10 Юни 2010, 14:24

Здравейте.Казусът е следния:
Имам доживотно право на ползване върху недвижим имот.На ОС на входа е взето решение да се прави ремонт на покрив.В тази ситуация от кой е изискуема сумата по ремонти от мен или от собственика?Аз прегледах закона, но не можах никъде да открия точно това за общи ремонти, кой е задължен собственик или ползвател.
angelova22
Младши потребител

Re: Право на ползване-кой заплаща разходите за входни рамонти?

Мнениеот kirile » 12 Юни 2010, 13:24

От собственика е изискуема сумата за ремонт на покрива , а не от обитателя.
kirile
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 12 Юни 2010, 14:13

Обитател и ползвател са различни неща... :roll:
sunshine_75
Потребител

Мнениеот kirile » 12 Юни 2010, 14:31

Може ли да ми обясните разликата ? Интересува ме по един съседски спор.
kirile
Потребител

Мнениеот angelova22 » 13 Юни 2010, 08:53

Аз не съм обитател, а ползвател с доживотно право и правата, които имам са ми изяснени от адвокат, но никъде в закона за етажна собственост не е упоменато при такава ситуация кой е длъжен да плаща разходи по ремонти-собственика или ползвателя :?: :(
angelova22
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 13 Юни 2010, 11:09

Защото не е в Закона за етажната собственост, а в Закона за собствеността- Чл. 57. Ползувателят е длъжен да плаща разноските, свързани с ползуването, включително данъците и другите такси, да поддържа вещта в състоянието, в което я е приел, и да я върне на собственика след прекратяване на правото на ползуване.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот kirile » 13 Юни 2010, 12:00

Никой не отговори на моя въпрос - разликата между обитател и ползвател във връзка с прилагането на ЗУЕС ?
Интересува ме този въпрос , тъй като имаме спор с един съсед , който отдава гаража си под наем на трети лица (гаражът е самостоятелен обект в сградата със съответните идеални части). При вписването на данните в книгата на собствениците , този съсед отказа да впише наемателите на гаража си като обитатели с аргумента , че обекта не е апартамент , а гараж и наемателите на гаража не са обитатели по смисъла на ЗУЕС , които трябва да бъдат вписани в книгата , тъй като не живеят в сградата , а само ползуват гараж в сградата.
Моля за аргументирано мнение по въпроса в случая кой е прав ?
kirile
Потребител

Мнениеот angelova22 » 14 Юни 2010, 08:28

bebitor написа:Защото не е в Закона за етажната собственост, а в Закона за собствеността- Чл. 57. Ползувателят е длъжен да плаща разноските, свързани с ползуването, включително данъците и другите такси, да поддържа вещта в състоянието, в което я е приел, и да я върне на собственика след прекратяване на правото на ползуване.

Това в закона е ясно, но според мен се получава противоречие, защото в <Правото на ползване> е казано цитирам:

Ползвателят не отговаря за овехтяването и изхабяването на вещта, които се дължат на обикновената употреба. Това означава, че той не може да отговаря например за овехтелите тапети в даден имот....ТОВА КАКВО ЩЕ РЕЧЕ :?:
angelova22
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 20 Юни 2010, 22:19

@ angelova22

Няма противоречие. Ал. ІІІ, която цитирате, не ни интересува - тя касае състоянието, в което ползвателят трябва да върне вещта по ал. І и ІІ.

А вноските за ремонт (разноски, свързани с ползването; поддържане на вещта), както bebitor написа, се дължат от носителя на това ограничено вещно право.

(Това задължение е спрямо собственика - чл. 61 ЗС; при спор ЕтС може да осъди собственика, а той - Вас, като може да прекрати и правото на ползване.)

@ kirile
Ползвателят е лице, на което с нотариален акт или по друг начин е учредено вещно право от собственика. Той може да ползва имота (а може и да не го ползва лично или въобще) и това е "самостоятелно правно основание".

Наемателят също ползва имота на "самостоятелно правно основание", но то е договор за наем, който няма формата на нотариален акт и не е вещно право.

Обитател е понятие, дефинирано в § 1 на ЗУЕС. За да бъде ползвателят "обитател", необходимо е да е налице и другата предпоставка - да пребивава в имота.

В казуса изглежда съседът Ви формално е прав: чл. 51 ал. VІ ЗУЕС изведнъж заговаря за "ползватели", а наемателите не са ползватели. Според мен законодателят го е казал за благозвучие, просто защото не върви "обитател на магазин", но иди спори...
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Назад към Етажна собственост