начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Сгрешено ЕГН и адрес в Наказателно Постановление

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сгрешено ЕГН и адрес в Наказателно Постановление

Мнениеот yotov_uktc » 26 Юли 2011, 15:36

Здравейте,
Вчера "получих" НП от общината в която съм регистриран. Акта, на който се основава НП-то ме обвинява в това, че съм "предизвикал скандал" пред едикой си клуб. До тук всичко е наред, но има няколко неща които ме притесняват:

1. НП е с дата 20.06.2010г.
2. Адресът и ЕГН-то ми са объркани. В ЕГН-то е объркан месеца, а адреса е на къщата срещу нас, която е регистрирана на улица успоредна на мойта. За разлика от НП, информацията в акта е вярна.
3. Жената от адреса ме познава и донесе разписката от пощата в нас. След като брат ми е взел плика с НП от пощата (до колкото разбрах без обратна разписка) забелязах, че отдолу на НП има разписка която гласи че ми е връчено въпросното НП, но тя не е попълнена (няма нито дата, нито подпис на връчител, даже не е отделена от НП-то).

По закон имам 7-дневен срок да обжалвам НП. Един приятел, завършил наскоро студент по право, ме посъветва да не обжалвам НП-то, защото само по себе си то е нищожно (невалидно) поради грешките допуснати в него. Това звучи отчасти логично, но все пак реших да попитам:

1. Вярно ли е това нещо?
2. Ако не обжалвам, тази глоба в размер на 100 лв ще ми бъде ли заведена и ако да, какво ще стане ако на последващ етап когато ида в общината тази глоба излезе на мое име?
3. Ако гореспоменатото не е вярно и обжалвам заради грешките в НП-то, дали то ще бъде променено предвид факта, че същата информация е коректна в съставения ми акт.
4. Мога ли да обжалвам и поради липсата на факти, доказателства за вина ( все пак на акта пише само "лицето е предизвикало скандал пред клуб "Х") както и последствия (щети).

Предварително благодаря за отделеното внимание.
yotov_uktc
Нов потребител

Re: Сгрешено ЕГН и адрес в Наказателно Постановление

Мнениеот 1968 » 26 Юли 2011, 15:56

Студента го остави.Обжалвай, след което отиди и почерпи кмета за качествената работа на администрацията му. :D
1968
Потребител

Мнениеот yotov_uktc » 26 Юли 2011, 16:45

Притеснява ме факта, че консултацията ми с адвокат и изготвянето на жалбата ще ми струват повече от глобата :oops: .
Ако сам реша да напиша жалбата, само на грешките ли да се позова, или да изтъкна и споменатото в т.4 от първото ми мнение?
Интересно ми е също когато общинската администрация получи жалбата и се светне за грешките, могат ли на основание на съществуващия акт да издадат ново НП или да поправят/преформулират вече издаденото?
Ако все пак реша да не предприемам нищо, какви може да са последиците и може ли в последствие да се хвана за грешките? Чудя се в случая те как въобще могат да докажат, че аз съм получил това НП :? .
yotov_uktc
Нов потребител

Мнениеот doodle » 26 Юли 2011, 18:58

[quote="yotov_uktc"]
1. НП е с дата 20.06.2010г.
2. Адресът и ЕГН-то ми са объркани. В ЕГН-то е объркан месеца, а адреса е на къщата срещу нас, която е регистрирана на улица успоредна на мойта. За разлика от НП, информацията в акта е вярна.
3. Жената от адреса ме познава и донесе разписката от пощата в нас. След като брат ми е взел плика с НП от пощата (до колкото разбрах без обратна разписка) забелязах, че отдолу на НП има разписка която гласи че ми е връчено въпросното НП, но тя не е попълнена (няма нито дата, нито подпис на връчител, даже не е отделена от НП-то).

Здравейте! Ето моите отговори на Вашия казус:
1.След като НП е с дата 20.06.2010г., следва да проверите дали е спазен шестмесечния срок за издаване на НП, като този срок започва да тече от съставянето на АУАН-а - чл. 34, ал. 3 ЗАНН. Ако е пропуснат този срок от АНО - в случая общината, това е процесуална предпоставка за отмяна на НП, като спора не се гледа по същество.
2. Адресът и ЕГН-то ми са объркани. В ЕГН-то е объркан месеца, а адреса е на къщата срещу нас, която е регистрирана на улица успоредна на мойта. За разлика от НП, информацията в акта е вярна. - Посочването в НП, а и в АУАН- а на трите имена на нарушителя, точния му адрес и ЕГН се справи с оглед необходимостта да се индивидуализира нарушителя и това представлява законово изискване по отношение на съдържанието на НП - чл 57 ЗАНН - при пълно неизпълнение на това законово изискване, следва да се отмени НП,а при частично изпълнение, съдът трябва да направи преценка в зависимост от това дали посочените индивидуализиращи белези на наказаното лице, позволяват недвусмислен извод относно личността му.
3. Доколкото разбрах от написаното, Вие не сте успели да получите НП си лично, но според разпоредбата на чл. 58, ал. 1 ЗАНН “Препис от наказателното постановление се връчва срещу подпис на нарушителя и на поискалия обезщетение”. Това правило е важно с оглед възможността за обжалване, като нарушителят може да обжалва издаденото НП в седемдневен срок от връчването му.

На следващо място по поставения от Вас въпрос, дали трябва да бъде доказано само извършеното нарушение от обективна страна, също така трябва да се посочи,че е необходимо в НП конкретно да е указано субективното отношение на нарушителя спрямо нарушението – в частност да бъде посочена конкретната форма на вина /умисъл или непредпазливост/ и конкретното психично отношение на дееца спрямо деянието.

Желая Ви успех! :)
doodle
Нов потребител

Мнениеот yotov_uktc » 26 Юли 2011, 20:12

doodle, наистина много благодаря за отговора. Беше точен и полезен. :)

За съжаление останаха въпроси, на които също ще съм щастлив да получа отговор:

1. Ако все пак реша да не предприемам нищо, какви може да са последиците? Как при сгрешени данни могат да ми заведат постановената глоба? Какво мога да предприема постфактум, ако установя че глобата ми е заведена (може ли в последствие да се хвана за нещо(грешките))?
2. Как трябва да тълкувам 7 дневния срок, при положение че отрязъка който установява предаването лично седи прикачен към НП и дори не е отделен, не е попълнена дата и не е подписан от връчителя? Как може да бъде доказано въобще, че съм получил НП-то :? и как това може да ми е от полза ?
3. Когато общинската администрация получи жалбата и се светне за грешките, могат ли на основание на съществуващия акт да издадат ново НП или да поправят/преформулират вече издаденото?

Предварително благодаря.
yotov_uktc
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 26 Юли 2011, 22:12

АУАН и НП трябва да са в синхрон и единство. Ново НП е недопустимо да се издаде въз основа съставения вече АУАН.

Обжалвай, и не губи време в размисли форумни, така щото тая разписка от пощата и беглите спомени на брата 8) може да ти изиграят лоша шега. Ако беше обикновена поща, то нямаше да ти пускат разписка да ходиш до пощенската станция. Срокът ти тече от дата следваща на получаването.

Не питай, но може да се докаже кога е получено процесното( форумно) НП.
Е, да- може и да се възобнови срока, като се оспори датата на връчване, респективно подписа- ама става дълга и широка.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот doodle » 26 Юли 2011, 22:36

Здравейте отново! Ще се опитам да Ви отговоря на въпросите, но ако е възможно в обратен ред. :)
3. Когато общинската администрация получи жалбата и се светне за грешките, могат ли на основание на съществуващия акт да издадат ново НП или да поправят/преформулират вече издаденото?- Вече издадено и връчено НП не може да бъде поправяно и изменяно, независимо от установените и допуснати грешки или неточности в него. Самото НП трябва да притежава като реквизит не само дата на която то е издадено, но също така и номер, който се поставя от администрацията на АНО. Тези реквизити служат като доказателство, че самото НП е съставено и издадено.
2. Как трябва да тълкувам 7 дневния срок, при положение че отрязъка който установява предаването лично седи прикачен към НП и дори не е отделен, не е попълнена дата и не е подписан от връчителя? Как може да бъде доказано въобще, че съм получил НП-то и как това може да ми е от полза ?- Само по един единствен начин може да се тълкува това – че не е налице надлежно връчване, още повече, че няма подпис на връчител, който да установи този факт/съгласно това, което сте дали като информация, че няма обратна разписка, подпис на връчител и т.н.. /От което следва, че НП изобщо не Ви е връчено.
1. Ако все пак реша да не предприемам нищо, какви може да са последиците? Как при сгрешени данни могат да ми заведат постановената глоба? Какво мога да предприема постфактум, ако установя че глобата ми е заведена (може ли в последствие да се хвана за нещо(грешките))? – По принцип НП, което е издадено и връчено по надлежeн начин, ако не бъде обжалвано в седемдневен срок от връчването влиза в сила и административния орган събира вземането си, установено в НП, като изпрати писмо за доброволно плащане с определен срок за това, а ако то не бъде платено в определения срок, административния орган го изпраща на НАП за събиране на вземането. Предполагам, че ако стигне до този етап, НАП не би следвало да образува изпълнително производство, при липса на данни за надлежно връчване на НП и съответно влизане в сила на същото.
Това е моето мнение, надявам се инфото да Ви е полезно и да Ви ориентира! Още веднъж успех!
doodle
Нов потребител

Мнениеот yotov_uktc » 27 Юли 2011, 19:59

Отново благодаря на doodle. Вече всичко ми е ясно.

Тук идва трудния момент на решението. Оказа се, че брат ми се е подписал когато е взел писмото от пощата което значи, че същото е било с обратна разписка. Това не променя особено нещата тъй като ако реша да обжалвам според мен автоматично признавам че съм получил НП-то.

Баща ми е ходил при адвокат който е съставил примерна жалба. В нея е изтъкнато, че разликите в ЕГН и адреса не отговарят на истината и не ме идентифицират като нарушител. Също така се отрича факта, посочен в АУАН и НП, а именно че не съм предизвикал скандал и че с никакви действия не съм нарушил обществения ред и сигурността на гражданите. Констатира се, че нито в АУАН, нито в НП се сочат мои изпълнителни деяния с които съм извършил нарушението за което ми е наложена глобата. Накрая се казва, че рядко се прибирам тъй като уча в София, като се цитира специалността която следвам, и се казва че на датата на констатираното нарушение не съм бил в града :? (Адвокатът е споменал, че полицаят съставил АУАН вече не работи в системата и дори не е в града. ).

И сега се колебая да подам ли жалбата, какъв е шанса съдът да отмени НП-то и ако не го отмени, ще постанови ли допълнителни последици за мен освен че ще трябва да платя глобата (разходи по дело или промяна на глобата нагоре)?

Другото което се питам е ако все пак не обжалвам и случая стигне до НАП и до образуване на изпълнително производство, какво ще значи това (какво представлява инп. производство и какви последици носи)?
yotov_uktc
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 27 Юли 2011, 20:11

Най - добре обжалвайте. Имате доста съществени аргументи във Ваша полза, доколкото правилно сте описали фактическата обстановка и реквизитите на АУАН.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 27 Юли 2011, 23:57

:) Не пея в хора и не нося очила...нейсе.

и се казва че на датата на констатираното нарушение не съм бил в града :? (Адвокатът е споменал, че полицаят съставил АУАН вече не работи в системата и дори не е в града. ).

Лъжата е също форма на защита, ненаказуема е, ама колко олеква тезата на този, който я изрече...Вашето твърдение следва да се подкрепи с още доказателства, че да се възприеме за доказано( още кой ще излъже в съдебна зала?).
Актосъставителя, дори и да не работи в системата, ще бъде призован, респективно ще каже, какво е установил( к`ви са тея съвети, като да не е влизал в зала колегата- не знам).
При тези нарушения( само сгрешеното ЕГН е достатъчно) не ви разбирам защитата, ама и вие си знаете, де.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bezpanika » 01 Авг 2011, 23:11

При тези нарушения( само сгрешеното ЕГН е достатъчно) не ви разбирам защитата, ама и вие си знаете

Съмнява ме /само сгрешеното ЕГН/ да е достатъчно за отмяната , ама той си знае
bezpanika
Нов потребител

Назад към Административно право