начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Неправомерен акт от СКГТ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неправомерен акт от СКГТ

Мнениеот noway » 17 Юли 2011, 19:41

Здравейте. Нов съм във форума и съм от хората, които рядко им се налага да ползват правно мнение.

Казусът е следния - След слизане от автобусът на спирката ме заграждат контроли с полицаи да ми искат билет или карта. Ядосах се, защото много добре знам, че няма как да искат подобно нещо след като съм на спирката. Те ми отвърнаха, че ще ми искат билетче, където си поискат и ми съставиха акт (полицаят ми взе документите за проверка и нямах шанс да не си дам личната карта). Не съм подписвал акта.

Въпрос номер 1: Не им ли забраниха да пишат актове като цяло?
Въпрос номер 2: Ако все пак имат право, то могат ли да го правят след проверка извън превозното средство?
Въпрос номер 3: Ако не могат, но са го направили, ако обжалвам имам ли някакви шансове? Все пак моята дума и думата на приятелката ми, срещу 5 контрольора и двама полицаи.
Въпрос номер 4: Какво става, ако просто не платя акта? Освен това по акта текат ли някакви лихви?

Ето част от Закона за автомобилните превози:
Чл. 101. (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2006 г., в сила от 20.10.2006 г., изм. - ДВ, бр. 17 от 2011 г.) Пътник в моторно превозно средство за обществен превоз, който пътува без билет или друг документ, се наказва с глоба 10 лв. - за превоз в населени места, 30 лв. - за междуселищни превози, и 300 лв. - за международни превози.

Тук ясно е опомената глобата и тя е от 10лв. До колкото знам точно този член е един от многото с които наредбата на СКГТ си противоречи, защото те ще ми искат евентуално 70лв

Ето част от наредбата на СКГТ:
Чл. 12. При пътуване с МГТ пътниците са длъжни:
1. Да притежават редовен превозен документ до слизането си на спирката;

Мисля, че доста ясно е обявнено къде трябва да имам превозен документ. След слизането на спирката вече не е необходимо да имам такъв.

За мен въпросът е изключително принципен и ще се радвам да споделите информация.

Благодаря предварително.
noway
Нов потребител

Назад към Административно право