Здравейте, обръщам се към всички вещи в административното право с молба за съвет. Ползвах стая от общежитие в студентски град и след изтичане на договора не я напуснах още няколко месеца тъй като исках да ползвам последно продължение от 6м. преди да се дипломирам на допълнителна сесия за дипломна защита. Договора изтече юли месец 2010г. предупредиха ме устно и съвсем неофициално да напусна и след като отказах с мотива че ще подавам молба за продължение с още 6м., продължиха да ми взимат наем през следващите месеци до септември, въпреки че нов договор нямаше подписан. След забавяне с наема за септември, един ден (без по никакъв начин да съм уведомен, макар и 1ч. по рано за да си взема нещата от първа необходимост, както и личните документи) ръководството на общежитието решава да ми заключи стаята с довода че съм нямал сключен договор за наем и ме отстранявали от общежитието.Освен това ми казаха че задържали вещите ми и даже и личните ми документи цел залог за неплатения наем. В подобни ситуации с други наематели, нормална(неофициална) практика е да се изчаква определен период, докато се подготвят съотетните документи, при мен просто се случи през лятото.
За всички тия действия извършителя - управителката на общеж. казва че са и били разпоредени устно от началника на отдела, а той от своя страна казва че е докладвал (устно) на зам. ректора и той от своя страна(пак устно) е разрешил извършването на действията.
Жалвах се устно пред ректора и отговора беше че щом така са преценили хората на които е гласувал доверие значи е правилно и да не го занимавам с неприсъщи за него въпроси. Последва писмена жалба, на която той не отговори в определения за това срок и се стигна до ситуация на мълчалив отказ. Обжалвах тоя мълчалив отказ пред АС и решението(определението) на съда беше че: Посочените в жалбата твърдения сочат на не законови самоуправни действия и ректора не е компетентния орган който е трябвало да бъде сезиран. На следващо място предметът на жалбата ми до АС ( мълчалив отказ на ректора да отмени извършените от подчинените му лица действия) не бил надлежен и годен за обжалване административен акт( може би поради липсата на надлежен писмен такъв). По тези съображения АС прекратява делото.
Молбата ми е за съвет какво да правя оттук нататък, т.е. какви шансове имам за обжалване по нагоре. Благодаря на всички предварително!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 16:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Административен акт ли е устно разпореждане
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Административен акт ли е устно разпореждане
след като договорът за наем е с изтекъл срок и сте продължили да ползвате стаята след като е имало противопоставяне от страна на наемодателя, е налице хипотезата на чл. 236, ал.2 от Закона за задълженията и договорите - това което се плаща всеки месец от бившия наемател вече не е наем, а обезщетение но бившият наемател е длъжен да спазва задълженията по вече прекратения договор за наем. Това са граждански отношения. Ако имотът е бил държавна собственост, предоставен за стопанисване на учебното заведение - при отпаднало основание за ползване /изтекъл срок на договор за наем/ и липса на желание на наемателя да го освободи при противопоставяне на наемодателя за продължаване на ползването, е могло да се иска изземване по чл. 80 от Закона за държавната собственост от областния управител, което в слчуая не е станало. Платете си задълженията и поискайте от ректора да ви върнат вашите вещи.
- iva_sh
- Потребител
ако са ви задържали лични документи - лична карта, СУМПС или паспорт, незабавно сезирайте органите на най-близката структура на МВР, тъй като това е административно нарушение по Закона за българските лични документи /освен ако не се окаже че е самоуправно действие по чл. 323 от НК/.
- iva_sh
- Потребител
Благодаря за бързия отговор ... задържаха ми СУМПС и паспорт, сигнализирах МВР, но въпросните извършители са им заявили че сред вещите не е имало лични документи. Това е разбираемо, те не са ги видяли и т.е. са ги задържали без да са знаели че са сред вещите, а на приканването да ги върнат заявяват че ткива няма сред вещите.
Що се отнася до самоуправството ... имаше и такова оплакване на което МВР отговори че това е гражданско-правен въпрос и не може да се меси. Остана ми само по административен ред да си търся правата ... затова и тук пиша.
Що се отнася до самоуправството ... имаше и такова оплакване на което МВР отговори че това е гражданско-правен въпрос и не може да се меси. Остана ми само по административен ред да си търся правата ... затова и тук пиша.
- misho_
- Младши потребител
А във връзка с по-предишния отговор искам да попитам : Ами ако е нямало противопоставяне ... тъй като това беше случаен разговор с управителката в коридора, на който нямаше свидетели. След като в друг последвал разговор, вече пред свидетели, официално заявих че ще подавам молба за удължаване, противопоставянето на другата страна спря, като започнаха да си взимат наема, т.е. мисля си че се на втория разговор се постигна временна договорка, макар и устна да се запази съществуващото положение до уреждане на договора. Ситуация, както писах и в началото, доста често срещана с други наематели.
- misho_
- Младши потребител
Щом ти взимат наема, не виждам за какво самоуправство и противопоставяне говорим. Ако са имали желание да те изгонят окончателно, да са го изразили писмено и да спрат да ти събират таксата. Тогава вече има начини да те изведат от помещението. Но да си приказвате колко не сме съгласни и в същото време да ти взимат паричките... не така
Иначе ИАА с малки изключения са писмени. Така че... искай си документи.
Иначе ИАА с малки изключения са писмени. Така че... искай си документи.
- whiskey
- Потребител
Прав сте за това че ИАА са писмени и в жалбата до АС бях помолил изрично да се изиска цялата преписка по случая и това и беше разпоредено на ректора, да даде писмен отговор и да представи цялата преписка по случая. Но както е ясно такава преписка няма и на него, т.е. на адвоката му остана единствената възможност да еквилибрира с неверни и недоказуеми твърдения. Според неговата теза по договор е трябвало незабавно да напусна, веднага след изтичане срока на договора, което аз и сам направил, но забележете съм оставил нарочно непотребни вещи в стаята (между които и паспорта си и СУМПС и служебни електронни модули собственос на фирмата в която работя), за да съботирам дейността на ръководството на общежитието. Прочитайки го направо се потресох от наглото твърдение (оборимо с видеозаписи от охранителните камери и от портиерите, като свидетели), но на АС му се е сторило приемливо ... и последва прекратявне на делото.
Отново се обръщам за помощ към всички и задавам въпроса, имам ли шансове с обжалването на посоченото в началото определение на АС ?
Отново се обръщам за помощ към всички и задавам въпроса, имам ли шансове с обжалването на посоченото в началото определение на АС ?
- misho_
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|