- Дата и час: 29 Ное 2024, 02:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
обществена поръчка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
обществена поръчка
Участвах в обществена поръчка .На датата обявена за отваряне на документацията бяха отворени само тръжните документи , без ценовите оферти.Като мотив за това беше , че комисията трябва да се запознае по- подробно с икономическата и техническа част на подадените оферти , а за разглеждането на ценовите оферти ще ни уведомят писмено по - нататък.Законосъобразен ли е този начин на процедиране?Благодаря предварително
- jliachi
- Младши потребител
Re: обществена поръчка
Не само, че е законосъобразен, а и се прилага доста често на практика. Комисията е длъжна най-напред да провери дали подадените оферти отговарят на посочените от възложителя изисквания. След това, ако някоя от офертите не отговаря на тези изисквания, комисията предлага на възложителя участникът, който я е подал, да бъде отстранен. В зависимост от това колко оферти са подадени ( ако се касае за открита процедура по ЗОП ), както и в зависимост от обема на документацията тази проверяваща дейност на комисията може да отнеме различно време, но пък всеки от подалите оферти може да присъства, а има и изискване ( чл.68, ал.5 от ЗОП ) плика с предлаганата цена да бъде подписан от поне един от присъстващите участници. Обикновено ценовите предложения се отварят на друго заседание, което може да в същия ден, но може и да не е. Ти обаче ще бъдеш уведомен по "подходящ" начин за деня, часа и мястото на отварянето ( чл.69а, ал.3 от ЗОП ) и имаш право да присъстваш...За повече информация погледни чл.68 - 72 от Закона за обществени поръчки (ЗОП)...Дано съм помогнала...
- valdelina
- Младши потребител
Да благодаря.Аз изчетох закона предварително , но точно указано за това не видях.Документацията по обществената поръчка я провериха на място , но излязоха с доводи , че уж по - подробно трябва да я проверят.А за ценовите оферти ще ни уведомят предварително , кога ще се отварят , мен ме съмнява , че е нагласена поръчката и затова бавят отварянето на ценовите оферти.А искам да попитам при предварителното обявление за датата на отварянето на поръчката , не трябва ли да упоменат , че ще разглеждат първо техническата и икономическата част , а на друг ден самата ценова оферта?Блогадаря за отделеното внимание.
- jliachi
- Младши потребител
Няма такова законово изискване...А и комисията не може да знае колко време ще отнеме сравняването на документацията от офертите. Ако са постъпили много оферти или има много обособени позиции, това може да отнеме много време. Освен това, ако критерият за оценка е "икономически най-изгодна оферта", членовете на комисията трябва да подпишат и всички приложения...Ако сметнете, че има нещо нередно, може след това да обжалвате пред КЗК решението на възложителя за определяне на изпълнител, ако евентуално са ви отстранили и смятате, че това е извършено в противоречие с нормите на ЗОП. А самият ЗОП е малко неясен на места и се създават възможности за различно тълкуване на отделни норми и затова никак не е лесно. Но пък е категоричен по въпроса за съдържанието на обявлението - чл.25, ал.2. Комисията трябва да приключи работа в срок, не по-дълъг от срока на валидност на офертите, така че ще се свържат с вас преди този срок и ще може сам да се убедите дали всичко е наред с пликовете...Ако ви трябва друго нещо в тази връзка, пишете повече подробности - какъв вид процедура е, дали е за строителство, за доставки или за услуга, какъв е критерият за оценка и т.н. .....
- valdelina
- Младши потребител
Поръчката е за услуги по три обособени позиции.А критерият за оценка е най ниска цена , а не икономически най - изгодна.Участваха пет фирми , и както ви споменах при отварянето на самите оферти документацията се разгледа подробно от комисията.И след като я разгледаха , ни съобщиха , че ще я разглеждат по - подробно и ще обявят друга дата за разглеждане на ценовите оферти.Аз мисля , че е нагласена защото чухме , че гласят техен човек и когато разговаряхме и с друга фирма , която също е подала документи те също ни споменаха , че знаят , че се гласи техен човек.Незнам как ще стане , но знам , че стават такива неща тъйкато съм работила в дадена община и съм била в комисията по обществените поръчки.Незнам как ги нагласяха , но при разглеждането на ценовите оферти винаги се оказваше , че фирмата която предварително ни казваха , че трябва да спечели ,даваше най - добрата/ниска/ цена.В началото си мислех , че всичко е случайност , но след това ми ставаше ясно , че нещо ги нагласят , но незнам как. Никога не съм участвала в подобни далавери и това е ужасно обидно за кадърните фирми.Както и да е.Извинявам се , че ви занимавам с такива глупости , но ме е яд , че живеем в такава държава в която всичко е пари , а не се гледа кадърността , изпълнителността на персонала на дадена фирма.А няма да ви казвам за какви парадокси става въпрос при извършване на нашите услуги.Фирми които се са установили на пазара с име , правят такива нелепи неща за много пари , а в същото време фирми с млад и кадърен персонал , които се стараят да си изпипат нещата професионално , защото сега пробиват на пазара не могат да се реализират. Но така е животът е една борба , но аз казвам така - ще има видов ден и за младите , кадърните и професионалистите.Извинявам се че преминах в полемика.Лек ден желая и благодаря за отговорите.
- jliachi
- Младши потребител
Не се ядосвайте от сега. Не се знае какво ще стане, а щом има и обособени позиции, те си имат оправдание да се бавят. Моят съвет е да изчакате да ви уведомят за отварянето на ценовите оферти и ако спечели фирмата, за която казвате, че се говори, че ще спечели, търсете нарушения и сезирайте КЗК. Помнете обаче, че действията на комисията не подлежат на самостоятелно обжалване, а може да обжалвате решението на възложителя за определяне на изпълнител, което е взето въз основа на препоръките на комисията. Освен това при ваше писмено искане възложителят е длъжен да ви осигури достъп до протокола от работата на комисията в 3-дневен срок, а при изрично ваше искане ( пак писмено ) - и копие от него. Така че имате определени процесуални възможности и ако сметнете, че работата е нагласена, не се колебайте, а действайте ! Успех и дано не е такова положението, каквото си мислите, че е...
- valdelina
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|