начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

наглед елементарен казус по АПК

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наглед елементарен казус по АПК

Мнениеот ivanta » 08 Дек 2008, 15:10

Колеги, моля да ме извините ако темата ви се стори непрофесионално формулирана, но като че ли се обърках в наглед елементарен казус. Та... По реда на АПК пред съответния съд се обжалва заповед издадена от компетентен адм.орган. Като основание за обжалване е посочен (вероятно защото не е изрично изписано в жалбата) чл.146, т.2 от АПК - неспазване на установената форма като се има предвид че липсват установените за този вид актове реквизити (те наистина липсват). Въпросът ми е - ако съда отмени обжалваната заповед на основанието посочено в жалбата какви са ходовете на загубилия делото административен орган. Имам предвид възможно ли е той (адм.орган) да издаде аналогична заповед в следващ период още повече че в хода на делото жалбоподателя няма да доказва незаконност на акта, посочвайки други основания (например че липсват законови основания за издаването на заповедта или че органа я е издал в нарушение на целите на материалния закон). Да уточня, че за този вид нарушения адм.орган не е обвързан със срокове т.е. възможноста да се наложи санкция не се преустановява след изтичане на определен срок. Благодаря ви предварително за помощта.
ivanta
Нов потребител

Re: наглед елементарен казус по АПК

Мнениеот system » 08 Дек 2008, 17:02

Ако съдът отмени или обяви за нищожен административния акт поради липса на определени реквизити, административният орган може да издаде административен акт със същите материалноправни предпоставки, който да предвижда същите материалноправни последици.
Сигурен съм, че знаете, но не всяка липса на реквизит на административния акт го опорочава. Не го опорочава например: липса на наименование на акта; липса на правни основания за неговото издаване; непосочване на обжалваемостта, пред кой орган и сроковете за това.
system
Активен потребител

Назад към Административно право