Не конпетентно издаден административен акт,носи правни последствия на приносителят му,вследствие на които ,понася голями материални и морални щети.
Кой носи отговорноста и кой и как да е потърси.?. Поправима ли е грешката ?.
- Дата и час: 21 Ное 2024, 22:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отговорност за административен акт
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отговорност за административен акт
Отговорността за некомпетентно издаден (т.е., нищожен) административен акт се носи от държавата по чл.1-ЗОДВПГ. Необходимо е преди това, обаче, съдът да отмени акта на съответния орган. Това, всъщност, е материалната предпоставка, която образува отговорността. Процедурата се развива по реда на ГПК.
- bgjurist
- Потребител
Разбира се, че е поправима. Държавата отговаря за вреди причинени на граждани от незаконни актове. В този смисъл - чл.1 от ЗОДВПГ - Държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от незаконни актове, действия или бездействия на нейни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност.
Първо актът трябва да бъде отменен и след това може да се отправи до съда иск за обезщетение. Можете да получите такова само ако увреждането не е причинено поради изключителна вина на пострадалия..
Първо актът трябва да бъде отменен и след това може да се отправи до съда иск за обезщетение. Можете да получите такова само ако увреждането не е причинено поради изключителна вина на пострадалия..
- Димов
Здравейти, ще бъда конкретен. Издадено ми е удостоверение от общината за ползване на общинска пустееща земя (хавра) по МП и пар.4а
В него е отразено правното основание, землището,площа и за граници имената на двама съседи в формат ( A. AAAAAA, B.BBBBBB). Имота съм закупил от общината имам нот.акт. Поеви се бивш собственик , води се съдебен процес. Съда приема ,че обекта не е индовилизиран достатачно . Вещите лища констатират,че не може да се направи заключение за идентичност на имота отразен в удостоверението и процесният имот. Съда кредитира вещити лица(така пише в решението) и приема че сме заели имота незаконо.
Това удостоверение и заключение на ВЛ ,достатачно условие ли е ,за обжалване пред ВКС 5 чл.състав
В него е отразено правното основание, землището,площа и за граници имената на двама съседи в формат ( A. AAAAAA, B.BBBBBB). Имота съм закупил от общината имам нот.акт. Поеви се бивш собственик , води се съдебен процес. Съда приема ,че обекта не е индовилизиран достатачно . Вещите лища констатират,че не може да се направи заключение за идентичност на имота отразен в удостоверението и процесният имот. Съда кредитира вещити лица(така пише в решението) и приема че сме заели имота незаконо.
Това удостоверение и заключение на ВЛ ,достатачно условие ли е ,за обжалване пред ВКС 5 чл.състав
- opih
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|