Колеги, имам нужда от помощта ви. Казуса е следния:
Заведение, което се намира в населено място, работи денонощно, като след 22.00ч в него свири оркестър. Оркестъра свири много силно, и музиката се чува не само в съседните на заведението жилища, но и доста по-надалеч. Няколко от обитателите на тези жилища решават да се защитят. Аз съм един от тях. В града ни има наредба за обществения ред, която забранява на такива заведения да вдигат по този начин шум след 22.00 ч, като е предвидена санкция-глоба, а при повторно нарушение-отнемане на лиценз за дейността в продължение на 1 година. Пиша молба до кмета с искане да установи нарушението и да наложи наказание. Кмета бездейства, като казва, че полицията трябва да установи нарушението към момента на извършването. Пиша молба до началника на РПУ. От там ми отговарят да сигнализирам към момента на извършване на нарушението. След което всяка вечер, когато започнат да свирят в заведението, аз звъня в полицията-в 23.00, в 24.00 и т.н неколкократно в различни дни/нощи/. Веднъж само полицаите дойдоха, видяха какво става, поговориха си с управителя, и си тръгнаха, а музиката си продължи до 04.00ч на сутринта, с което ме улесни в изглеждането на по интересните филми/включително "Вот на доверие" с Урсула, "Искрено и лично" и т.н./.
В крайна сметка след всичките ми напъни музиката все още си свири, а аз ходя като сомнамбул из съда.
Не мога да обжалвам отказ на кмета, защото не искам от него издаване на административен акт, а на наказателно постановление.
Не мога да обжалвам бездействие на полицията.
Не мога да сезирам прокуратурата, нито съда.
Мога само да предявя иск по 45 ЗЗД, но не е сигурно дали ще осъдят заведението.
МОЛЯ ПОСЪВЕТВАЙТЕ МЕ, КАКВО ДА ПРАВЯ??????
Ще бъда благодарен на всеки, който се отзове!
- Дата и час: 21 Ное 2024, 23:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Зов за помощ!!!!!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Зов за помощ!!!!!
мисля е може да зеведеш иск и да искаш зяведението да преустанови шума след 22 часа , трябва да поискаш експертиза за шума ,която да докаже че шума от оркестъра надвишава определени децибели ,мисля ,че може да искаш и обезщетение за причиненото неудобство /имуществени вреди ,ако има ,неимуществени задължително/
за шума има една наредба №4/05.04.1999г.за защита от шум на територията на населените места
за шума има една наредба №4/05.04.1999г.за защита от шум на територията на населените места
- donna
- Старши потребител
поне един от обитателите на съседните жилища няма ли познат в полицията (дори не на властови позиции), който да дойде след 22,00 и да установи нарушението?!
А дали поведението на собственика на заведението, или на управителя, или на музикантите, не може да се квалифицира като хулиганство или някакво друго нарушение на обществения ред?!
Доколкото си спомням, разрешенията за денонощно функциониране на търг. обект се издават от Общинска полиция, не от кмета, и една от предпоставките за издаването му е представяне на Протокол за замерване на шум - което замерване обаче не се сещам дали се издава от ХЕИ или от частни лаборатории.
При всички случаи обаче има нормативно установени норми на шум и навярна ХЕИ има някакви компетенции по контрола за спазването им.
А дали поведението на собственика на заведението, или на управителя, или на музикантите, не може да се квалифицира като хулиганство или някакво друго нарушение на обществения ред?!
Доколкото си спомням, разрешенията за денонощно функциониране на търг. обект се издават от Общинска полиция, не от кмета, и една от предпоставките за издаването му е представяне на Протокол за замерване на шум - което замерване обаче не се сещам дали се издава от ХЕИ или от частни лаборатории.
При всички случаи обаче има нормативно установени норми на шум и навярна ХЕИ има някакви компетенции по контрола за спазването им.
- cinderella
мисля,че ХЕИ мереше шума ,най добре е първо при тя да отиде и да ги пита
- donna
- Старши потребител
Иване, щом изявен юрист като тебе се нуждае от защита срещу държавата, ега ти и абсурдната държава. Има сентенция /не е латинска/: "Със силен не се бий с богат не се съди". Не че държавата е силна и богата, ами тоя дето вдига музиката сигурно е такъв. И той дезиинтересира чиновниците да си гледат служебните задължения.
Остава ти да направиш топло и шумо-изолация на апартамента. Това, освен, че ще ти реши проблема с музиката, ще доведе до значителни икономии на енергия през зимата.
Друг вариант в Бг едва ли е възможен /освен да ги взривиш/. Може би остава само да се жалиш на "Хелзинки уотч" или на арменския поп /той май беше от Пловдив/. Остава още да чакаш и да свалят кмета Чомаков и да опиташ с новия как ще тръгнат нещата.
На запад се продават специални устройства които произвеждат шум в анти фаза на изходящия. Като се смесят двата шума, те взаимно се неутрализират и крайният резултат е тишина.
А сега сериозно: Обединете се. Сама птичка пролет не прави. Покажете, че има гражданско общество.
Остава ти да направиш топло и шумо-изолация на апартамента. Това, освен, че ще ти реши проблема с музиката, ще доведе до значителни икономии на енергия през зимата.
Друг вариант в Бг едва ли е възможен /освен да ги взривиш/. Може би остава само да се жалиш на "Хелзинки уотч" или на арменския поп /той май беше от Пловдив/. Остава още да чакаш и да свалят кмета Чомаков и да опиташ с новия как ще тръгнат нещата.
На запад се продават специални устройства които произвеждат шум в анти фаза на изходящия. Като се смесят двата шума, те взаимно се неутрализират и крайният резултат е тишина.
А сега сериозно: Обединете се. Сама птичка пролет не прави. Покажете, че има гражданско общество.
- лунатик
Колега, като реванш, опитах да поровя малко - дойдоха ми някои идеи но на прима виста, за това Ви пращам извадки, които открих. Мисля че и на Вас ще Ви дойдат подобни идеи. По-късно пак ще поровя по-внимателно, дайте имейл, ако открия нещо дамога да Ви пратя.
......................................................................................
НАРЕДБА № 8 ЗА ОБЕМА И СЪДЪРЖАНИЕТО НА УСТРОЙСТВЕНИТЕ СХЕМИ И ПЛАНОВЕ
Приета от Министерството на регионалното развитие и благоустройството,
обн., ДВ, бр. 57 от 26 юни 2001 г., в сила от 1.08.2001 г.
Чл. 23. (1) Общият устройствен план във фаза предварителен проект съдържа текстови и графични материали.
(2) Текстовите материали към ОУП, оформени в обяснителна записка в частта за анализ на съществуващо положение (диагноза), съдържат следните раздели:
4. екологични условия, обхващащи
д) шумово замърсяване в урбанизираните територии - ниво на шума, зони на шумово замърсяване, източници на шум, електромагнитни излъчвания, в т. ч. източници и ниво на емисиите;
-------------------------
http://www.plovdiv.bg/eko.htm.
Община Пловдив
ПРОЕКТ
Общинска стратегия за опазване на околната среда
2001-2006 г.
ноември 2000 г.
Пловдив
Шумова характеристика.
Нормативна база.
- Хигиенни норми N 0-64.
- Наредба N6 16/77
Съществуващо положение.
От данни за нивото на шума,измерено на 43 пункта на територията на Общината, съответно за 1999 и 2000 г. се Вижда слабо увеличение на нивото на шума при някои от пунктовете, при други слабо намаление. Общата тенденция е за стабилизиране нивото на шума във високи граници. Източници на шум се явяват :
- транспорта
- промишлеността
- строителство и ремонт.
Приоритети и действия.
За намаляване нивото на шума приоритетно значение имат действията по:
- оптимизиране на уличното движение
- подобряване качеството на пътните настилки
- изграждането на шумозащитни пояси, където това е възможно
- контрол въз основа на съществувалата нормативна база.
----------------------------------------------------------------------
ЗАКОН ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА
Обн. ДВ. бр.91 от 25 Септември 2002 г.
попр. ДВ бр. 98/2002 г., изм. ДВ бр. 86/2003 г.
НАЦИОНАЛНА СИСТЕМА ЗА МОНИТОРИНГ НА ОКОЛНАТА СРЕДА
Чл. 143. Националната система за мониторинг на околната среда обхваща територията на цялата страна.
Чл. 144. (1) Националната система за мониторинг на околната среда включва:
1. националните мрежи за:
к) мониторинг на шумовото замърсяване в околната среда
.......
Чл. 147. (7) Данните от наблюденията и оценките, получени в резултат на дейността на Националната система за мониторинг на околната среда, както и на собствения мониторинг са основа за осъществяване на контрол и за налагане на санкции при нарушаване на нормативните изисквания.
Разгледайте и другите текстове около чл.143 и следващите
......................................................................................
НАРЕДБА № 8 ЗА ОБЕМА И СЪДЪРЖАНИЕТО НА УСТРОЙСТВЕНИТЕ СХЕМИ И ПЛАНОВЕ
Приета от Министерството на регионалното развитие и благоустройството,
обн., ДВ, бр. 57 от 26 юни 2001 г., в сила от 1.08.2001 г.
Чл. 23. (1) Общият устройствен план във фаза предварителен проект съдържа текстови и графични материали.
(2) Текстовите материали към ОУП, оформени в обяснителна записка в частта за анализ на съществуващо положение (диагноза), съдържат следните раздели:
4. екологични условия, обхващащи
д) шумово замърсяване в урбанизираните територии - ниво на шума, зони на шумово замърсяване, източници на шум, електромагнитни излъчвания, в т. ч. източници и ниво на емисиите;
-------------------------
http://www.plovdiv.bg/eko.htm.
Община Пловдив
ПРОЕКТ
Общинска стратегия за опазване на околната среда
2001-2006 г.
ноември 2000 г.
Пловдив
Шумова характеристика.
Нормативна база.
- Хигиенни норми N 0-64.
- Наредба N6 16/77
Съществуващо положение.
От данни за нивото на шума,измерено на 43 пункта на територията на Общината, съответно за 1999 и 2000 г. се Вижда слабо увеличение на нивото на шума при някои от пунктовете, при други слабо намаление. Общата тенденция е за стабилизиране нивото на шума във високи граници. Източници на шум се явяват :
- транспорта
- промишлеността
- строителство и ремонт.
Приоритети и действия.
За намаляване нивото на шума приоритетно значение имат действията по:
- оптимизиране на уличното движение
- подобряване качеството на пътните настилки
- изграждането на шумозащитни пояси, където това е възможно
- контрол въз основа на съществувалата нормативна база.
----------------------------------------------------------------------
ЗАКОН ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА
Обн. ДВ. бр.91 от 25 Септември 2002 г.
попр. ДВ бр. 98/2002 г., изм. ДВ бр. 86/2003 г.
НАЦИОНАЛНА СИСТЕМА ЗА МОНИТОРИНГ НА ОКОЛНАТА СРЕДА
Чл. 143. Националната система за мониторинг на околната среда обхваща територията на цялата страна.
Чл. 144. (1) Националната система за мониторинг на околната среда включва:
1. националните мрежи за:
к) мониторинг на шумовото замърсяване в околната среда
.......
Чл. 147. (7) Данните от наблюденията и оценките, получени в резултат на дейността на Националната система за мониторинг на околната среда, както и на собствения мониторинг са основа за осъществяване на контрол и за налагане на санкции при нарушаване на нормативните изисквания.
Разгледайте и другите текстове около чл.143 и следващите
- колежка
Колега, направете жалба от името на съседите и я подайте в ХЕИ.От там задължително ще изпратят екип да замери шумът и е в тяхна компетентност да санкционират нарушителя.
Възможни проблеми:
1.Поради късният час екипа може да не си свърши добре работата - ще направи замерването през деня или в ранните вечерни часове, което не Ви устройва.
2.Собственикът на заведението може по стар "финикийски" начин да повлияе на замерването на шума.
3.При наличие на "добри приятелски отношения на собственикът със служител на ХЕИ" е възможно за няколко дни да намалее шумът до извършване на замерването му, поради простата причина, че "приятелските отношения" включват и това да бъде предупреден този когото ще проверяват, за да вземе мерки.
Съвет:
Влезте в "добри приятелски отношения със служител на ХЕИ"- по възможност с Директора на ХЕИ или Началник на отдел "Социална хигиена" и проблемът Ви ще се реши светкавично.
Поздрави и успех!
P.S.След като се сдобиете със констативният акт за нарушение от ХЕИ, е тогава вече знаете - чл.45 от ЗЗД.
Възможни проблеми:
1.Поради късният час екипа може да не си свърши добре работата - ще направи замерването през деня или в ранните вечерни часове, което не Ви устройва.
2.Собственикът на заведението може по стар "финикийски" начин да повлияе на замерването на шума.
3.При наличие на "добри приятелски отношения на собственикът със служител на ХЕИ" е възможно за няколко дни да намалее шумът до извършване на замерването му, поради простата причина, че "приятелските отношения" включват и това да бъде предупреден този когото ще проверяват, за да вземе мерки.
Съвет:
Влезте в "добри приятелски отношения със служител на ХЕИ"- по възможност с Директора на ХЕИ или Началник на отдел "Социална хигиена" и проблемът Ви ще се реши светкавично.
Поздрави и успех!
P.S.След като се сдобиете със констативният акт за нарушение от ХЕИ, е тогава вече знаете - чл.45 от ЗЗД.
- benzi
- Младши потребител
Мога да ти кажа един малко по-нестандартен начин за справяне със ситуацията, но веднъж вече е помагал. За де спре музиката, трябва да отнемат разрешението за удължено работно време на това заведение. а това по принцип става при констатирано нарушение. Кмета правилно ти е отговорил, че нарушението трябва да се установи от органите на полицията (друг е въпроса,че той си измива ръцете по този начин). Трябва да накараш полицаите да се размърдат и да съставят 2-3 акта за нарушение, след което отново да пишеш жалба до кмета. Както и ти каза, полицаите не искат да си вършат работата - вероятно поради мързел, а може и да са мотивирани от собственика на заведението. Ила един лесен начин да се ръзмърдат - обаждай се всяка вечер в РПУ и записвай името на деружрия, който приема обаждането ти. след като няма реззултат писни жалба но началника на РПУ, но с копие до инспектората на МВР и до главния секретар на МВР - аз съм го правил и ефекта е доста добър. просто тези неща се разчуват и искат не искат,ченгетата си вършат работата. така че ще дойдат да състарвят актове всеки път, когато им се обадиш
успех.
успех.
- goro v
Точно така!Въпреки че е по-усложнен вариант, това според мен е единствения начин да се накара полицията да се размърда.
Естествено проблемът няма да бъде решен,тъй като дори след отнемане на разрешението ,собственикът може да обжалва в съда, а там ,както ви е известно, всичко може да стане.
В България трбява да се действа както правеше затворника в "Изкуплението Шоушенк" . Борбата може да продължи години .
Пожелавам успех на Иван!
Естествено проблемът няма да бъде решен,тъй като дори след отнемане на разрешението ,собственикът може да обжалва в съда, а там ,както ви е известно, всичко може да стане.
В България трбява да се действа както правеше затворника в "Изкуплението Шоушенк" . Борбата може да продължи години .
Пожелавам успех на Иван!
- яstavrev
когато имаш проблем, и т.нар. органи на изпълнителната власт не си вършат работа, най-добре се обърни към областния управител- от там ще ги накарат да се размърдат. Погледни чл.31 и 32 от Закона за администрацията. Успех!
- ю.к.
Лично аз имах същия проблем - заведение в двора на съседите с "жива" музика. Написах едновременно 4-5 жалби една нощ под звуците на оркестъра : до ХЕИ с молба да се замери нивото на шума след 22 часа; до РДВР - с молба да не изпращат кварталния или дежурните от най-близкото РПУ, които си пият питието в заведението денем и нощем; до кмета на кметството - по ЗМСМА има правомощия; до РДНСК - за незаконна промяна на предназначението на обекта, свързано с масов достъп на хора и наднормено шумово замърсяване, без съгласие на непосредствените съседи на имота; до кмета на Общината - по реда на специалната Наредба за реда на територията на Община ........... След като лично ги подадох в деловодствата на съответните институции, запретнах ръкави и намерих всички документи, свързани със собствеността върху имота и законността на построеното. После отидох при собственика й го уведомих, че съм подала жалби и ако не преустанови с шума, ще заведа дело..... И заведох - по чл.109 от ЗС - пречи ми да упражнявам в пълбен обем правото си на собственост върху имота като вдига шум и като е построил незаконно заведение на границата с имота ми. Заведох трима свидетели, назначихме две-три експертизи и след 1,5 година имам решение, с което се постановява ответникът да преустанови действията, осъждат го да ми заплати обезщетение за неимуществени вреди, дето не съм могла да се наспя и да работя пълноценно; незаконната част от сградата да бъде съборена и т.н. Нито една от жалбите по адмивистративен ред нямаше ефект, въпреки връзки, приятелства и т.н. Парите са си пари - отиват на "проверка", пият едно-две питиета и стават приятели със собственика на заведението. В полицията се оказа, че са изтрили или унищожили всички записи за моите и на съседите обаждания, а от проверките били установили, че заведението имало всички необходими документи да работи.... и бла-бла-бла.
Като стигнахме до съдебно решение - сега сме във въззивна инстанция, но новата експертиза отново установява незаконност и т.н. и сега сме на фаза - те ме молят за споразумение като се кълнат, че никога повече няма да ми пречат да си почивам...
Сега се чудя, ако не се съглася на споразумението - ще успеят ли да купят някой съдия или не.....
Като стигнахме до съдебно решение - сега сме във въззивна инстанция, но новата експертиза отново установява незаконност и т.н. и сега сме на фаза - те ме молят за споразумение като се кълнат, че никога повече няма да ми пречат да си почивам...
Сега се чудя, ако не се съглася на споразумението - ще успеят ли да купят някой съдия или не.....
- jiji2
- Потребител
Виж в "Апис" - в приложената практика на съда по чл.109 от ЗС. Има доста такива решения.
- jiji2
- Потребител
Най-искрено благодаря на всички, които се отзоваха!!! Много ми помогнахте!!! Сега остава да си помогна сам, като се опитам да задействам механизмите на правоприлагането!!!
Още веднъж: БЛАГОДАРЯ!
Още веднъж: БЛАГОДАРЯ!
- Иван
kaji posle rezultata pone da znaem za vbadeshte !!!
- djiro
- Младши потребител
Засега успях да инкасирам няколко посещения от полицията, от които 2-3 с предупреждения, едно с акт. След акта имаше НП от кмета /10 лева/, след което нищо не се промени от страна на заведението. През последния уикенд се обадих в полицията, ония ми отговориха да търся кмета. В понеделник написах две багодарствени писма- до кмета и до началника на РПУ за проявеното усърдие и за наказателното постановление. Писах още, че ако не се справят при следващия сигнал и заведението не преустанови с тормоза си, ще се обърна към по-висшестоящи органи, към ХЕИ и др. Кмета има много напредничаво мислене-стяга си куфарите за София, за НС.. Днес го даваха по БТВ! :-)))) /наша гордост!/ От мой човек в общината научих, че много се е ядосал на полицаите, издал е заповед да смъмрят собственика и при следващ сигнал мигновено да се отзоват и да пишат акт. Мисля че ще има резултат. Приготвил съм молба до ХЕИ и до Бате Бойко, обмислям още една до прокуратурата за съдействие по реда на общия надзор за законност. Въобще-захапъл съм здраво законите, и дъвча ли, дъвча....., та дано задействам административната тежка машина.....
- Иван
Колега, все пак се обърнете към ХЕИ. Имали сме подобен проблем.Само че срещу нас за шум от машини и техника( и то през деня).Дойдоха от ХЕИ и замериха шума. Още повече, че при Вас се случва всяка вечер и то в какви часове...Мисля, че можете да накарате полицията да работи с доста връзки.Иначе изчезват преписки, докладни и т.н.И все пак следете като викате полицията по сигнал, тя дали си върши работата, дали на всеки сигнал пише докладна записка, и най-важното какво пише.Защото на мен лично са ми отговаря ли:” Ние дойдохме, остановихме, че няма престъпление и си тръгнахме. Защо да пишем докладна записка?” А като ги попиташ как са остановили, че няма престъпление вдигат рамене. И като намериш някоя силна връзка, тогава могат малко да си размърдат задниците. Успех
- raiн
16 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|