начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

акт за блъснато куче

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: акт за блъснато куче

Мнениеот andy70 » 30 Сеп 2009, 20:28

analizatora написа: има трайно установена практика да се пишат актове на водачите който са имали неблагоразумието да извикат КАТ, въпреки че повреденият автомобил е техният

Курсанта е изпълнил задължението си като участник в ПТП- Водачът на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, е длъжен да уведоми компетентната служба на Министерството на вътрешните работи. „Пътнотранспортно произшествие" е събитие, възникнало в процеса на движението на пътно превозно средство и предизвикало нараняване или смърт на хора, повреда на пътно превозно средство, път, пътно съоръжение, товар или други материални щети. При неизпълнението на това задължение има вече пряк умисъл и наказанието е по чл.175, ал.(1) т.5 ЗДвП.
Всички от присъстващите казват, как "можело" да се оспори НП, но никой не каза как точно да стане това и на какво основание. Пенев, това с вменяването на вина - малко имате пропуски в учението за вината.
ПП - Курсантите не бързат за ОИМ.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 30 Сеп 2009, 20:50

bengarski написа:В акта пише следното... данните ми...по Околовръстен път от рзклона бул. Бр. Бъкстон към разклона за кв.Драгалевци и на около 100 метра преди разклона за бул.България поради движение с несъобразена скорост "със" интензивн. на движението реализира ПТП с куче(което го уби) ... с което е нарушил чл.20 ал.2. .... вреди: радиатор,предна броня, десен фар.
Иначе lady_g далеч съм от идеята че съм просветен във всичко и съм най-знаещ.Колкото и да учим в Академията, като отидем на улицата, е съвсем различно, и докато не видим какво се случва на улицата практиката, няма да разберем нищо от това което четем.

Не, няма проблеми ( аз пък ако знаете, колко малко знам :oops: )- бърборим си тук и се забавляваме. Прочитайки сега темата се сетих преди време за друга, където пострадалият бе ... диво животно- глиган. :lol: :lol: Отново с летален изход, разбира се.
Изображение

п.п. Анди е избързал- наскоро водихме идентичен спор - следва ли да се викат органите, ако нанесените щети са на личното ти МПС...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 30 Сеп 2009, 21:05

bengarski написа:Здравейте и от мен ... Очаквам вашите безценни съвети....

:shock: :shock: :shock: :shock:

Колега... :roll:
Ако сте наистина курсант от Академията на МВР...
Някой друг НА ВАС ли трявба да обяснява, кога един елементарен АУАН по ЗДвП е редовен и кога не е... И ако не е редовен - кое, къде и как се оспорва ??????????????? :roll:
Ако ВИЕ не можете да прецените дали издаденият Ви АУАН е редовен... или пък ако считате че не е редовен, а не знаете как да си го оспорите... ами, колега, някакво чувство на срам и неудобство не изпитвате ли, когато заявявате къде учите ?
Ако, недай си боже, утре все пак станете офицер... Вие ли ще ръководите и обучавате патрулно-постовия състав, "колега" ? Или ще питате някой друг... може би майка Ви ?????

Е, не... Имаше една приказка, че във всеки випуск на всеки ВУЗ има средно 10% "брак", амаа...
В момента ме държи жив единствено крехката надежда, че си правите някаква нелепа шега. :roll: :roll:

Ако ли не... На колене Ви падам... скъсайте си курсантската книжка, направете кръгом върху нея, сдайте си пагоните в склада - веднъж и ЗАВИНАГИ, и след това бегом, в посока към майка Ви.

И моля Ви, никога, ама никога повече, никъде не казвайте, че сте бил курсант от Академията на МВР.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот doc03 » 30 Сеп 2009, 23:53

Като цяло е тъпа ситуация, още повече, че сам си извикал КАТ.

Само един път съм убивал куче, и повярвай ми, колега, няколко дни се чувствах някак особено. Не ми беше особено приятно.

Но !
Това са бели къхъри.

Помисли малко ! Ами ако дете беше излязло внезапно пред колата ти ? Бронята, фара и решетката, или .... застраховката ... или ....

Не му мисли.

Минало заминало.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 01 Окт 2009, 00:16

Здравейте,

Както се казва ..направо от извора ..Имал съм няколко подобни казуса. След акта подадохме възражение и какво мислите. Н-ка на РПУ прекрати административната преписка.. и не се стигна до НП. Всичко зависи как се подготви възражението и какви мотиви се изложат. Има шанс и си заслужава. В случай, че си оставите email ако не забравя утре мога да потърся едно примерно възражение и след това вие да си го преправите според вашия случай..

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот bengarski » 01 Окт 2009, 00:43

Господине "Инспектор" , за вас в живота може всичко да е елементарно... дори и хората, но явно е че не сте били редовно обучение в АМВР. Можеше всичко това да го напишете на л.с. и мисля си, че това щеше да е най-правилния начин , а сега всички видяха какво пък е вашето отношение към системата и това, че вътрешно сте много далеч от нея,също и чувството ви за екип.Това че искам съвети от хора с професионална ориентация в тази насока не виждам нищо нередно.Също така ние с вас не сме колеги все още.А сега ...кой трябва да си скъса книжката и кой не само като станете преподавател, моите извинения не сте вие човекът,а и не отива на действащ офицер да изказва подобни мнения наляво и надясно като че ли някой е копнял да ги чуе.С този ваш подход освен че показахте че сте далеч от работата си, също така се видя и ЯВНОТО ви неуважение към колегите прависти, които според мен не би трябвало да се обиждат.И все пак да приключа Вие "Инспекторе" казахте силни думи и Ви убеждавам че това ще рефлектира не върху мен, а върху системата.А аз от сърце Ви моля да престанете да вземате отношение по тази тема, бяхте достатъчно ясен за всички.
bengarski
Нов потребител

Мнениеот plamen_penev » 01 Окт 2009, 12:23

monteskio каза:
Н-ка на РПУ прекрати административната преписка.. и не се стигна до НП.

Разбира се че в 3 дневния срок трябва да се подаде възражение срещу АУАН-а! Не всички полицаи са дебелооки и немислещи!
Не се впрягайте bengarski на постинги като този на Inspector_MBP... Изберете това, което ви върши работа и пропускайте спама. Не казвам, че е лесно де, но опитайте :lol:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 01 Окт 2009, 20:32

bengarski написа:Можеше всичко това да го напишете на л.с. и мисля си, че това щеше да е най-правилния начин

Разбира се. Ако благоволите да си пуснете ЛС.
P.S. И не идентифицирайте "системата" със себе си, моля. Моят коментар е насочен изцяло и конкретно към ВАС.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот nikiboy » 05 Окт 2009, 13:47

bengarski написа:Хахах много сте прав.Вече говорих с преподавателите ми по КАТ пък ще видим какво ще излезе...все пак ме интересуваше каква е практиката и да споделите опита си,което и направихте,за което съм ви благодарен.Повече мнения никога не са пренебрегване... :)

приятел.... ако ти учиш в Симеоново, и си направил тая простотия да се обадиш в КАТ за убито бездомно куче без да имаш каско на автомобила, и ако си нямаш хабер че от ГО няма да вземеш стотинка...
и си се натискал колегите ти от КАТ да ти напишат протокол за ПТП.....
извинявай, но ти скоро ще бъдеш инспектор в МВР - не разказвай тази история на познатите си - много ще ти се смеят! :lol:
нищо лично!

При ПТП между два автомобила и разбирателство между виновните дошлият екип на КАТ не съставя протокол и АУАН на виновният, никой в КАТ не се натиска да пише, много ми е чудно как сте ги накарал да ви напишат протокол и АУАН, и дали и на тях сте им казал, че сте курсант в АМВР.
Пич, стягай се - това съвсем сериозно, един час си чакал КАТ и не ти е минало през ума, че от този протокол нужда нямаш.
nikiboy
Потребител

Мнениеот doc03 » 06 Окт 2009, 22:56

nikiboy,

Симеоново не е това, което беше.

Капишчи ?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 07 Окт 2009, 19:48

doc03 написа:nikiboy,

Симеоново не е това, което беше.

Капишчи ?

за квартала ли говориш :lol: :lol:

хехе, ама колко пъти съм свидетел, става някакво подобно ПТП, идва екип на КАТ, и обясняват на водача - ок, уведомил стеи ни, но що няматеш каско, освен АУАН и протокол за ПТП друго не можем да направим. Освен, че ще платите глоба за възникналото ПТП, и за ваша сметка ще си ремонтирате колата.
Всеки нормален човек ще си вземе поука и ще каже - ок, няма проблеми, благодаря ви за съвета.
За горното съм бил свидетел няколко пъти, няма грам логика в това написаното.
Освен ако истината е там някъде и има още нещо.....
nikiboy
Потребител

Мнениеот kirilvm » 07 Окт 2009, 20:33

Аз пък ще дам един съвет като бивш курсант: опитай първо да внесеш допълнителни писмени обяснения и възражения, после се скатай за месец и половина.
Процедурата по издаване на НП е повече от бавна - АУАН се прочита и нарушенията се преценяват от началник пътен контрол в РУ, той го решава и след това се съставя съответното НП. След съставянето му, НП отива при началника на РУ за подпис с дневната поща, която трябва да бъде подписана( а тя е една огромна купчина хартия). След като се подпише началника (което става след около месец) ти евентуално може да си получиш НП-то. И тук следва тънкия момент - според разпоредбите на ЗАНН и по-специално (Чл. 44.(3) В двуседмичен срок от подписването на акта той се изпраща на наказващия орган заедно с възраженията, събраните доказателства и другите приложения към преписката.) и (Чл. 52. (1) (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказващият орган е длъжен да се произнесе по административнонаказателната преписка в месечен срок от получаването й. В случаите по чл. 44, ал. 4 наказващият орган се произнася в деня на получаване на административнонаказателната преписка. , следва, че на 45-ия ден от съставяне на АУАН настъпва Чл. 58. (1) Непроизнасянето в срок се смята за мълчалив отказ да се издаде актът. Това означава, че административно наказващият орган е преценил, че нарушението, което си извършил е мал(к)оважно и просто не заслужаваш наказание. И ти отиваш и си взимаш талона. само че преди това не трябва да даваш да ти презаверяват акта. Но това е друга тема, която ще дискутираме друг път.
И да знаеш - следващия път, когато дойда в Академията, да ме чакаш пред трето с една чаша гадно кафе от бат' Ице.
kirilvm
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 07 Окт 2009, 20:40

kirilvm написа:Аз пък ще дам един съвет като бивш курсант: опитай първо да внесеш допълнителни писмени обяснения и възражения, после се скатай за месец и половина.
Процедурата по издаване на НП е повече от бавна - АУАН се прочита и нарушенията се преценяват от началник пътен контрол в РУ, той го решава и след това се съставя съответното НП. След съставянето му, НП отива при началника на РУ за подпис с дневната поща, която трябва да бъде подписана( а тя е една огромна купчина хартия). След като се подпише началника (което става след около месец) ти евентуално може да си получиш НП-то. И тук следва тънкия момент - според разпоредбите на ЗАНН и по-специално (Чл. 44.(3) В двуседмичен срок от подписването на акта той се изпраща на наказващия орган заедно с възраженията, събраните доказателства и другите приложения към преписката.) и (Чл. 52. (1) (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказващият орган е длъжен да се произнесе по административнонаказателната преписка в месечен срок от получаването й. В случаите по чл. 44, ал. 4 наказващият орган се произнася в деня на получаване на административнонаказателната преписка. , следва, че на 45-ия ден от съставяне на АУАН настъпва Чл. 58. (1) Непроизнасянето в срок се смята за мълчалив отказ да се издаде актът. Това означава, че административно наказващият орган е преценил, че нарушението, което си извършил е мал(к)оважно и просто не заслужаваш наказание. И ти отиваш и си взимаш талона. само че преди това не трябва да даваш да ти презаверяват акта. Но това е друга тема, която ще дискутираме друг път.
И да знаеш - следващия път, когато дойда в Академията, да ме чакаш пред трето с една чаша гадно кафе от бат' Ице.

Аз бих Ви платила поне 10 кафета( при това с нежелание- сам твърдите, че е гадно) от бат' Ице, стига да не сте така категоричен по отношение срока за произнасяне на наказващия орган :wink: :lol:
И още 10- за да споделите всъщност, какво печели, когато управлява МПС без заверен АУАН.
Ако имаме сделка- ще Ви прочета.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kirilvm » 07 Окт 2009, 21:00

Презаверяването на АУАН се прави, когато не е издадено НП в законоустановения срок, защото АУАН замества талона за срок от един месец. След като дадеш да ти презаверят акта, ти конклудентно се съгласяваш да дадеш още един месец време на наказващия орган да се произнесе по случая. А за срока - 45=месец(30 дена)+2седмици(14дена)+1 ден(деня, когато отиваш да си вземеш талона).
kirilvm
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 07 Окт 2009, 21:04

:roll: Мдам, ще ми простите следващите думи- но защо адвокатите не сме съзряли тази пробойна в нормата? Как си обяснявате Вие лично този факт?
С оглед хипотезата на чл. 34, ал.3 от ЗАНН..

п.п. Не сме се договорили- на всеки въпрос по колко кафета можете да поемете? :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kirilvm » 07 Окт 2009, 21:18

Не е нормата, а прекомерното количество на бюрокрацията в МВР.
А Вие какъв съвет ще дадете и, според Вас, какъв е срока?
kirilvm
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 07 Окт 2009, 21:40

Бюрокрацията... е ирелевантна, макар, че от как установих, че се и антидатира НП... 8)

Аз съм само слаб консуматор и ще се позова на Боговете( както ги нарича един съфорумец)- срокът по чл. 52 е само инструктивен.

В останалата част не Ви разбрах.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 07 Окт 2009, 21:46

kirilvm написа:Не е нормата, а прекомерното количество на бюрокрацията в МВР.
А Вие какъв съвет ще дадете и, според Вас, какъв е срока?

kirilvm, чл. 34, ал.(3) ясно казва какъв е срока - 6 месеца. А в чл.43, ал.(6) се казва и кога се спира преписката.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот andy70 » 07 Окт 2009, 21:55

kirilvm написа:Чл. 58. (1) Непроизнасянето в срок се смята за мълчалив отказ да се издаде актът. Това означава, че административно наказващият орган е преценил, че нарушението, което си извършил е мал(к)оважно и просто не заслужаваш наказание. ................И да знаеш - следващия път, когато дойда в Академията, да ме чакаш пред трето с една чаша гадно кафе от бат' Ице.

Чл. 58. (1) Препис от наказателното постановление се връчва срещу подпис на нарушителя и на поискалия обезщетение.
(2) Когато нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху наказателното постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването.

Бившия курсант откъде чете ЗАНН? :mrgreen:
Не прилагай АПК за административни нарушения!
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 08 Окт 2009, 08:10

poli_g каза:
но защо адвокатите не сме съзряли тази пробойна в нормата? Как си обяснявате Вие лично този факт?

Железен аргумент, а! Както казва един мой приятел - да ти имам самочувствието :lol:
И аз мисля, kirilvm, че не трябва да се дава АУАН-а да се презаверява. Каквото и да разправя poli_g, срокът за издаване на НП си е един месец, ако няма някакви сериозни причини този срок да бъде удължаван. В действителност 6 месечния срок е по-скоро давностен... Неиздаването на НП в едномесечен срок си представлява мълчалив отказ и, доколкото мълчаливият отказ е недопустим, се атакува в съда по АПК. Нека там полицаите представят защитими причини да не спазят срока и да преподпишат АУАН-а, ако съдът ги приеме за основателни... Другото са алабалистики и не бива да се съгласяваме с тях при условията на една ПРАВОВА ДЪРЖАВА. Освен ако не ни допада да ни правят на маймуни, разбира се.
plamen_penev
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Административно право