- Дата и час: 25 Ное 2024, 18:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Няма да се вика КАТ при леки катастрофи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Няма да се вика КАТ при леки катастрофи
http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1270091
Вместо това шофьорите ще попълват двустранен констативен протокол, който се предоставя от застрахователя при сключване на "Гражданска отговорност" или при поискване
30.01.2009
КАТ вече няма да бъдат викани в случай на леки катастрофи, обяви пресцентърът на МВР. Вместо това шофьорите ще попълват двустранен констативен протокол, който се предоставя от застрахователя при сключване на "Гражданска отговорност" или при поискване.
Промяната е във връзка с влизане в сила на наредба на МВР и Комисията за финансов надзор за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия (ПТП) и реда за информиране между МВР, Комисията за финансов надзор и Информационния център към Гаранционния фонд.
Екипи на "Пътна полиция" ще посещават мястото на катастрофата само в следните случаите:
- когато има убит или ранен човек;
- когато произшествието е предизвикало задръстване на платното за движение;
- когато в произшествието участва МПС, което носи опасен товар или товар, който се е разпилял на пътя и създава опасност за движението;
- когато в произшествието участва МПС с чуждестранна регистрация;
- когато има съмнение, че участник в катастрофата е под въздействие на алкохол, на друго упойващо вещество или не притежава необходимите права за управление на МПС;
- когато произшествието е с участие на МПС на Министерството на отбраната или на Българската армия, както и на съюзнически и/или чужди въоръжени сили, преминаващи през територията на България или пребиваващи на нея;
- когато между участниците в произшествието има разногласие относно обстоятелствата, свързани с него, а едно от МПС-тата не е в състояние да се придвижи на собствен ход поради причинените му от вреди;
- когато произшествието е с един участник и МПС-то не е в състояние да се придвижи на собствен ход.
В случаите, когато са причинени само материални щети, които не възпрепятстват движението на превозните средства на собствен ход и между участниците в катастрофата има съгласие относно обстоятелствата, свързани с нея, те попълват своите данни в двустранен констативен протокол за ПТП (приложение № 3) от горепосочената наредба.
Той се предоставя от застрахователните компании при сключване на застраховката "Гражданска отговорност", както и при поискване.
Бланката е валидна и когато не е предоставена от застрахователя (може да се изтегли от интернет или да се преснима от Държавен вестник).
Вместо това шофьорите ще попълват двустранен констативен протокол, който се предоставя от застрахователя при сключване на "Гражданска отговорност" или при поискване
30.01.2009
КАТ вече няма да бъдат викани в случай на леки катастрофи, обяви пресцентърът на МВР. Вместо това шофьорите ще попълват двустранен констативен протокол, който се предоставя от застрахователя при сключване на "Гражданска отговорност" или при поискване.
Промяната е във връзка с влизане в сила на наредба на МВР и Комисията за финансов надзор за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия (ПТП) и реда за информиране между МВР, Комисията за финансов надзор и Информационния център към Гаранционния фонд.
Екипи на "Пътна полиция" ще посещават мястото на катастрофата само в следните случаите:
- когато има убит или ранен човек;
- когато произшествието е предизвикало задръстване на платното за движение;
- когато в произшествието участва МПС, което носи опасен товар или товар, който се е разпилял на пътя и създава опасност за движението;
- когато в произшествието участва МПС с чуждестранна регистрация;
- когато има съмнение, че участник в катастрофата е под въздействие на алкохол, на друго упойващо вещество или не притежава необходимите права за управление на МПС;
- когато произшествието е с участие на МПС на Министерството на отбраната или на Българската армия, както и на съюзнически и/или чужди въоръжени сили, преминаващи през територията на България или пребиваващи на нея;
- когато между участниците в произшествието има разногласие относно обстоятелствата, свързани с него, а едно от МПС-тата не е в състояние да се придвижи на собствен ход поради причинените му от вреди;
- когато произшествието е с един участник и МПС-то не е в състояние да се придвижи на собствен ход.
В случаите, когато са причинени само материални щети, които не възпрепятстват движението на превозните средства на собствен ход и между участниците в катастрофата има съгласие относно обстоятелствата, свързани с нея, те попълват своите данни в двустранен констативен протокол за ПТП (приложение № 3) от горепосочената наредба.
Той се предоставя от застрахователните компании при сключване на застраховката "Гражданска отговорност", както и при поискване.
Бланката е валидна и когато не е предоставена от застрахователя (може да се изтегли от интернет или да се преснима от Държавен вестник).
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Re: Няма да се вика КАТ при леки катастрофи
Сега просто ще се узакони тази практика.Досега точно така се процедираше.
Аз вече го преживях декември 2008г. и когато звъннах на КАТ-Пътна полиция,ме попитах дали има убит или ранен човек и дали произшествието е предизвикало задръстване на платното за движение.След отрицателните ми отговори,ми се отговори: "Напишете се сами протокол".
Аз вече го преживях декември 2008г. и когато звъннах на КАТ-Пътна полиция,ме попитах дали има убит или ранен човек и дали произшествието е предизвикало задръстване на платното за движение.След отрицателните ми отговори,ми се отговори: "Напишете се сами протокол".
- punisher
- Потребител
Как ли ще си съставя сама потокол когато другият участник
(виновният за ПТП-то) "напусне" мястото на произшествие?
Не срещнах такава хипотеза, вменяваща задължение на КАТ да посети мястото и да състави протокол...
(виновният за ПТП-то) "напусне" мястото на произшествие?
Не срещнах такава хипотеза, вменяваща задължение на КАТ да посети мястото и да състави протокол...
-
Melly - Старши потребител
Ами ако съм неграмотна циганка (ромка) или чужденец ?! Какво подписвам и има ли сила подписът ми, след като не разбирам съдържанието! мога да си подпиша и смъртната присъда по този начин.
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
от Melly на 01 Фев 2009, 00:09
Ама, Мелинка, точно това е идеята ... няма никакъв КАТ. Не се налагало да посети произшествието, ако е леко! Това не провокира ли анархия и саморазправа или как му викате вие - юристите на това нещо ?! Чуден закон! Вече всички ходим като чуденки по изчистените "до асвФалт" улици на страната ... Питам се - имаме ли равни по тъпи закони, заседатели в Н.С. и изобщо ...
Много ми е анархистично (за демократично - трудно!).
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
Тъй като не съм шофьор, оставих наредбата за по-късен прочит, но на прима виста попрегледах и установих, че ще се прилага при липса на разногласие между участниците за обстоятелствата на ПТП-то, при наличието и на останалите предпоставки. Оформи ми се една картинка...далеч не розова - че на българина винаги някой друг му е виновен, не виждам как ще се прилага, да не говорим за ангажиране на ГО, АНО и прочие...Сега КАТ ще глобява само като сме в движение, пътьом
- fani_i
- Потребител
Супер - най-после горките ни претоварени от работа пътни полицаи да вдишат глътка свеж въздух и да могат вече да си дремят необезпокоявани по храстчетата, а не както досега таман да изкарат някой лев и хоп - бягай да работиш, катастрофа е станала на 10 метра от вас....
сещам се за вица - един катаджия 3 години не се явява да си вземе заплатата и от счетоводството го викат.....катаджията учудено се явява и пита невинно - ама те и заплата ли давали към палката?
сещам се за вица - един катаджия 3 години не се явява да си вземе заплатата и от счетоводството го викат.....катаджията учудено се явява и пита невинно - ама те и заплата ли давали към палката?
-
hasplu - Потребител
diaida, нЕма начин да си неграмотна циганка и едновременно с това да си правоспособен шофьор, участник в ПТП. Щото, за да си получила правоспособност, следва да си завършила определена степен образование /по спомен карам- мисля беше основно/. Ако пък си неграмотна циганка и не притежаваш необходимите права за управление на МПС, едновременно с това си участник в ПТП- това е хипотеза, при която викаш органите /обичам да ги наричам така/.
Виждам обаче една хипотеза, която считам за приложима при всички обстоятелства- "когато има съмнение, че участник в катастрофата е под въздействие на алкохол". Хипотеза- слънце. Защото аз, например, винаги ще СЪМНЕНИЕ за другия участник- говореше забавено, заваляше някои звуци, движенията му бяха странни, не казвам, че е пил алкохол, но имам съмнения за това.
Виждам обаче една хипотеза, която считам за приложима при всички обстоятелства- "когато има съмнение, че участник в катастрофата е под въздействие на алкохол". Хипотеза- слънце. Защото аз, например, винаги ще СЪМНЕНИЕ за другия участник- говореше забавено, заваляше някои звуци, движенията му бяха странни, не казвам, че е пил алкохол, но имам съмнения за това.
- razli4na
- Активен потребител
То и преди тази съвместна наредба на МВР и КФН имаше възможност по ЗДвП при липса на разногласие двамата водачи да попълнят двустранен протокол /чл.123, ал.1, т.3 "б" от ЗДвП/, но този протокол не вършеше никаква работа, тъй като всички застрахователи бяха предвидили като задължителен документ за разгрлеждане на щета по застраховката Гражданска отговорност - въпросният протокол за ПТП, съставен от служители на Пътна полиция. Сега с тази наредба всъщност се забрани застрахователите да изискват такъв протокол за ПТП, тъй като в нея има предвидени изрични хипотези когато органите на ПП не посещават ПТП.
- iva_sh
- Потребител
diaida:
Това не провокира ли анархия и саморазправа или как му викате вие - юристите на това нещо ?!
Не diaida! Само я узаконява!
Много навременна е идеята ви razli4na! Не дай си Боже, но ще я ползвам, ако ми мине котка път! Но си мисля кого ще обявя за пиян ако си потроша колата в някоя от многобройните свирепи дупки по пътя и сам ли ще си подписвам протокола?
- plamen_penev
- Активен потребител
Снощи се чу поредната недомислица по повод приложението на тази Наредба - говорител на КАТ съобщи, че въпреки изготвения протокол, страните в ПТП ще следва да уведомяват КАТ (как? по телефона? с писмо? - защото ако чрез служител установяват, то значи присъствено и извън процедурата по оформяне на двустранния протокол)за станалото ПТП, тъй като понякога застрахователите изисквали от тях да потвърдят, че действително такова ПТП се е състояло. Не знам с каква по-голяма доказателствена стойност ще се ползва това уведомяване, извън потвърденото с протокола с подписите на страните, но може да се стигне до следната абсурдна ситуация:
Преди да вземе решение за изплащане на обезщетение въз основа на така съставения протокол, застрахователят ще пита КАТ: "Ама верно ли станало такова ПТП?", след което КАТ отговаря:"Е как не, хората се обадиха/писаха и уведомиха"
Преди да вземе решение за изплащане на обезщетение въз основа на така съставения протокол, застрахователят ще пита КАТ: "Ама верно ли станало такова ПТП?", след което КАТ отговаря:"Е как не, хората се обадиха/писаха и уведомиха"
- fani_i
- Потребител
А как ви се струва следната хипотеза:
Излитам от пътя и се хаквам в едно дърво извън пътя и МПС-то не е в състояние да се придвижи на собствен ход поради причинените му от вреди;
Следва ли да викам КАТ които обаче нямат извън пътя правомощия./чл2ал3/
Излитам от пътя и се хаквам в едно дърво извън пътя и МПС-то не е в състояние да се придвижи на собствен ход поради причинените му от вреди;
Следва ли да викам КАТ които обаче нямат извън пътя правомощия./чл2ал3/
- vetre
- Потребител
Е, все пак не си бил на самолетна писта, ако и да си карал така
Дървото вероятно си е до пътя, не тълкувай толкова стеснително...
Дървото вероятно си е до пътя, не тълкувай толкова стеснително...
- fani_i
- Потребител
До пътя,до пътя, ама извън него.Ако се блъснат 2 комбайна като жънат
пак ли ще имат право КАТ да глобяват а? Май не.
пак ли ще имат право КАТ да глобяват а? Май не.
- vetre
- Потребител
Тогава застрахователните компании,ще вдигнат печалбите си.Оспорването относно щетите-ще е весел процес...Като идея е добре-но дали сме дорасли?Преди това трябва законово да се определи процедурите за оценка на нанесените вреди.
- maya_madjarova
- Младши потребител
Случи ми се следното:На 23-12-2009 паркирах колата си пред селскато кафене и приказвайки с приятели чух...гуми и видях последвал удар.Така...колата ми е ударена и деформирана задна врата и праг...Причинителят на ПТП избяга,успях и записах номера на колата,имам и свидетели.Обадих се веднага на 112,където ме препратиха да търся тел.номер на КАТ-гр.Пирдоп.Добре е, че в кафенето ми дадоха номер за връзка защото чрез код на наслеленото място и 166 не се свързах с дежурен от КАТ.Казаха че ще предадат.След като чаках час,намерих и телефнният номер на дежурният в полиция гр.Пирдоп.Господинът любезно се опита да ми обясни,че има нова наредба по чието нареждане, не е нужно КАТ да идва да регистрира ПТП.Казаха,че трябва сама да си попълня протокола за ПТП към застрахователната компания.След като се опитах да обясня,че след като не съм виновна и причинителят на ПТП-то е избягал е задължително да имам протокол за регистрация на ПТП от КАТ,защото няма с кого доброволно да попълним протокол за ПТП.След като обявих,че ще претендирам срещу КАТ за обезщетение на нанесените ми вреди...след 2-часово чакане се появи представител на КАТ.Господинът отново се опита да ми обясни,че няма смисъл да ми изготвя протокол защото го няма виновникът./междувременно виновникът се появи да се споразумеем...-късно КАТ беше информиран-и отново изчезна/Така...обясних на представителя на КАТ,че знаем и кои е нарушителят и че има свидетели.../ама кой ще го търси?-имаше и такъв въпрос/ Къде живеем скъпи сънародници! Ако КАТ не ми беше регистрирал ПТП-Гаранционният фонд нямаше да ми регистирра щетата,виновникът е без гражданска отогворност и щях да гоня вятъра.Друга ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ,да не дава господ никого ПТП,но при леко ПТП и съгласие за попълване на ДВУстраннен протокол за обезщетение от участниците в ПТП по ГО ,Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ РЕГИСТРИРА ПТП В КАТ ПО ТЕЛЕФОНА!СТАВА С ВХОДЯЩ НОМЕР И ЗАВЕЖДАНЕ В КАТ НА НОМЕРА НА ПРОТОКОЛА.Не е ли регистрирано ПТП-то в КАТ...застрахователните компании няма да ви изплатят обезщетение.Купон!
- maya_madjarova
- Младши потребител
последното беше МНОГО важна информация
1.при леко ПТП се обаждате на КАТ тел. .....
2.КАТ ще прецени да идва или не, и дава НОМЕР ,че е записано ПТП
3. Опитвате се да се разберете-кой е виноват?
4. Не се разбрахте - отново КАТ
5. Ако се разбрахте -веднага и двата автомобила при застрахователя на виновното
лице и там се попълват протоколи и се прави оглед
6. Ако си изправната страна чакаш обезщетението , ако се виновната си без
санкции, няма протокол, акт,точки ит.н.
И сега коментар-не е ли по-готско така.Няма отнемане на точки.А то преди какво беше-удариха се двата автомобила и все има защо. Отнемане на предимство,неспазване на..., неправилно изпреварване, и ...... и все точки!
И още нещо-по Граж.отговорност! Като я сключвате допълнете- да важи за физически и юридически лица !!!!; Тук във форума се появи решение на съда, че юридическите лица НЕ СА ТРЕТИ лица. Излиза ,че гр.отг. не важи спрямо тях и някой застраховател може да откаже и вие да платите щетите!!!
1.при леко ПТП се обаждате на КАТ тел. .....
2.КАТ ще прецени да идва или не, и дава НОМЕР ,че е записано ПТП
3. Опитвате се да се разберете-кой е виноват?
4. Не се разбрахте - отново КАТ
5. Ако се разбрахте -веднага и двата автомобила при застрахователя на виновното
лице и там се попълват протоколи и се прави оглед
6. Ако си изправната страна чакаш обезщетението , ако се виновната си без
санкции, няма протокол, акт,точки ит.н.
И сега коментар-не е ли по-готско така.Няма отнемане на точки.А то преди какво беше-удариха се двата автомобила и все има защо. Отнемане на предимство,неспазване на..., неправилно изпреварване, и ...... и все точки!
И още нещо-по Граж.отговорност! Като я сключвате допълнете- да важи за физически и юридически лица !!!!; Тук във форума се появи решение на съда, че юридическите лица НЕ СА ТРЕТИ лица. Излиза ,че гр.отг. не важи спрямо тях и някой застраховател може да откаже и вие да платите щетите!!!
- todorst
- Потребител
Едва ли няма да Ви отнемат точки...дори по-лошо,не се знае колко?:)))
КАТ отказа да регистира ПТП-то!Съгласи се на 4-то или 5-то обаждане и се наложи разговор с дежурния-на когото обясних-че е задължително да регистрират ПТП-то поради факта,че виновният е избягал,а имам свидетели!
КАТ отказа да регистира ПТП-то!Съгласи се на 4-то или 5-то обаждане и се наложи разговор с дежурния-на когото обясних-че е задължително да регистрират ПТП-то поради факта,че виновният е избягал,а имам свидетели!
- maya_madjarova
- Младши потребител
hasplu написа:Супер - най-после горките ни претоварени от работа пътни полицаи да вдишат глътка свеж въздух и да могат вече да си дремят необезпокоявани по храстчетата, а не както досега таман да изкарат някой лев и хоп - бягай да работиш, катастрофа е станала на 10 метра от вас....
Супер остроумно изказване ! Браво !!! ПОЗДРАВЯВАМ ВИ !
Само не знам дали ви е известен факта че в КАТ Дървеница в София има група която посещава САМО ПТП-та. Те не дремят по храстите а имат по 20 адреса на ден и едвам смогват да обиколят всички катастрофи които са заявени. 9 коли поемат всички ПТП-та за София и за това по някой път се налага да чакаме с часове
- ivobombata13
- Младши потребител
ivobombata13 написа:
Супер остроумно изказване ! Браво !!! ПОЗДРАВЯВАМ ВИ !
Само не знам дали ви е известен факта че в КАТ Дървеница в София има група която посещава САМО ПТП-та. Те не дремят по храстите а имат по 20 адреса на ден и едвам смогват да обиколят всички катастрофи които са заявени. 9 коли поемат всички ПТП-та за София и за това по някой път се налага да чакаме с часове
bomba, тия твоите колеги живи да ги оплачеш, мъка, голяма мъка .... в тази така наречена от теб "група" изпращат сигурно само новобранците и тези дето не са се отчели пред когото трябва и за наказание "на тръстиката". Апропо, щом като тези 9 коли са малко и не смогват, да вземат да ги направят 90. Ама какво им пука на "органите", че данъкоплатеца ще чака с часове ...те(органите) и без това не чакат на заплата, че да се впечатляват от такива дреболии.
Един милиционер се бръснел, телефона звъннал и той се порязал. Защо? * За да отбележи до къде е стигнал *
-
hironi - Младши потребител
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Административно право
|
|