начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Няма да се вика КАТ при леки катастрофи

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Няма да се вика КАТ при леки катастрофи

Мнениеот kalahan2008 » 31 Яну 2009, 13:31

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1270091
Вместо това шофьорите ще попълват двустранен констативен протокол, който се предоставя от застрахователя при сключване на "Гражданска отговорност" или при поискване
30.01.2009
КАТ вече няма да бъдат викани в случай на леки катастрофи, обяви пресцентърът на МВР. Вместо това шофьорите ще попълват двустранен констативен протокол, който се предоставя от застрахователя при сключване на "Гражданска отговорност" или при поискване.
Промяната е във връзка с влизане в сила на наредба на МВР и Комисията за финансов надзор за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия (ПТП) и реда за информиране между МВР, Комисията за финансов надзор и Информационния център към Гаранционния фонд.
Екипи на "Пътна полиция" ще посещават мястото на катастрофата само в следните случаите:
- когато има убит или ранен човек;
- когато произшествието е предизвикало задръстване на платното за движение;
- когато в произшествието участва МПС, което носи опасен товар или товар, който се е разпилял на пътя и създава опасност за движението;
- когато в произшествието участва МПС с чуждестранна регистрация;
- когато има съмнение, че участник в катастрофата е под въздействие на алкохол, на друго упойващо вещество или не притежава необходимите права за управление на МПС;
- когато произшествието е с участие на МПС на Министерството на отбраната или на Българската армия, както и на съюзнически и/или чужди въоръжени сили, преминаващи през територията на България или пребиваващи на нея;
- когато между участниците в произшествието има разногласие относно обстоятелствата, свързани с него, а едно от МПС-тата не е в състояние да се придвижи на собствен ход поради причинените му от вреди;
- когато произшествието е с един участник и МПС-то не е в състояние да се придвижи на собствен ход.
В случаите, когато са причинени само материални щети, които не възпрепятстват движението на превозните средства на собствен ход и между участниците в катастрофата има съгласие относно обстоятелствата, свързани с нея, те попълват своите данни в двустранен констативен протокол за ПТП (приложение № 3) от горепосочената наредба.
Той се предоставя от застрахователните компании при сключване на застраховката "Гражданска отговорност", както и при поискване.
Бланката е валидна и когато не е предоставена от застрахователя (може да се изтегли от интернет или да се преснима от Държавен вестник).
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Re: Няма да се вика КАТ при леки катастрофи

Мнениеот punisher » 31 Яну 2009, 13:58

Сега просто ще се узакони тази практика.Досега точно така се процедираше.
Аз вече го преживях декември 2008г. и когато звъннах на КАТ-Пътна полиция,ме попитах дали има убит или ранен човек и дали произшествието е предизвикало задръстване на платното за движение.След отрицателните ми отговори,ми се отговори: "Напишете се сами протокол".
punisher
Потребител

Мнениеот Melly » 01 Фев 2009, 01:09

Как ли ще си съставя сама потокол когато другият участник
(виновният за ПТП-то) "напусне" мястото на произшествие? :roll:
Не срещнах такава хипотеза, вменяваща задължение на КАТ да посети мястото и да състави протокол... :?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот diaida » 01 Фев 2009, 03:48

Ами ако съм неграмотна циганка (ромка) или чужденец ?! :roll: Какво подписвам и има ли сила подписът ми, след като не разбирам съдържанието! мога да си подпиша и смъртната присъда по този начин.
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот diaida » 01 Фев 2009, 03:53

от Melly на 01 Фев 2009, 00:09
Не срещнах такава хипотеза, вменяваща задължение на КАТ да посети мястото и да състави протокол...

Ама, Мелинка, точно това е идеята ... няма никакъв КАТ. Не се налагало да посети произшествието, ако е леко! Това не провокира ли анархия и саморазправа или как му викате вие - юристите на това нещо ?! :lol: Чуден закон! Вече всички ходим като чуденки по изчистените "до асвФалт" улици на страната ... Питам се - имаме ли равни по тъпи закони, заседатели в Н.С. и изобщо ...
Много ми е анархистично (за демократично - трудно!).
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 01 Фев 2009, 07:42

Тъй като не съм шофьор, оставих наредбата за по-късен прочит, но на прима виста попрегледах и установих, че ще се прилага при липса на разногласие между участниците за обстоятелствата на ПТП-то, при наличието и на останалите предпоставки. Оформи ми се една картинка...далеч не розова - че на българина винаги някой друг му е виновен, не виждам как ще се прилага, да не говорим за ангажиране на ГО, АНО и прочие...Сега КАТ ще глобява само като сме в движение, пътьом :D
fani_i
Потребител

Мнениеот hasplu » 01 Фев 2009, 13:20

Супер - най-после горките ни претоварени от работа пътни полицаи да вдишат глътка свеж въздух и да могат вече да си дремят необезпокоявани по храстчетата, а не както досега таман да изкарат някой лев и хоп - бягай да работиш, катастрофа е станала на 10 метра от вас.... :D

сещам се за вица - един катаджия 3 години не се явява да си вземе заплатата и от счетоводството го викат.....катаджията учудено се явява и пита невинно - ама те и заплата ли давали към палката? :lol: :lol: :lol:
Аватар
hasplu
Потребител

Мнениеот razli4na » 01 Фев 2009, 13:30

diaida, нЕма начин да си неграмотна циганка и едновременно с това да си правоспособен шофьор, участник в ПТП. Щото, за да си получила правоспособност, следва да си завършила определена степен образование /по спомен карам- мисля беше основно/. Ако пък си неграмотна циганка и не притежаваш необходимите права за управление на МПС, едновременно с това си участник в ПТП- това е хипотеза, при която викаш органите /обичам да ги наричам така/.
Виждам обаче една хипотеза, която считам за приложима при всички обстоятелства- "когато има съмнение, че участник в катастрофата е под въздействие на алкохол". Хипотеза- слънце. Защото аз, например, винаги ще СЪМНЕНИЕ за другия участник- говореше забавено, заваляше някои звуци, движенията му бяха странни, не казвам, че е пил алкохол, но имам съмнения за това.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот iva_sh » 12 Фев 2009, 00:47

То и преди тази съвместна наредба на МВР и КФН имаше възможност по ЗДвП при липса на разногласие двамата водачи да попълнят двустранен протокол /чл.123, ал.1, т.3 "б" от ЗДвП/, но този протокол не вършеше никаква работа, тъй като всички застрахователи бяха предвидили като задължителен документ за разгрлеждане на щета по застраховката Гражданска отговорност - въпросният протокол за ПТП, съставен от служители на Пътна полиция. Сега с тази наредба всъщност се забрани застрахователите да изискват такъв протокол за ПТП, тъй като в нея има предвидени изрични хипотези когато органите на ПП не посещават ПТП.
iva_sh
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 12 Фев 2009, 16:09

diaida:
Това не провокира ли анархия и саморазправа или как му викате вие - юристите на това нещо ?!

Не diaida! Само я узаконява!
Много навременна е идеята ви razli4na! Не дай си Боже, но ще я ползвам, ако ми мине котка път! Но си мисля кого ще обявя за пиян ако си потроша колата в някоя от многобройните свирепи дупки по пътя и сам ли ще си подписвам протокола? :roll:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 15 Фев 2009, 08:38

Снощи се чу поредната недомислица по повод приложението на тази Наредба - говорител на КАТ съобщи, че въпреки изготвения протокол, страните в ПТП ще следва да уведомяват КАТ (как? по телефона? с писмо? - защото ако чрез служител установяват, то значи присъствено и извън процедурата по оформяне на двустранния протокол)за станалото ПТП, тъй като понякога застрахователите изисквали от тях да потвърдят, че действително такова ПТП се е състояло. Не знам с каква по-голяма доказателствена стойност ще се ползва това уведомяване, извън потвърденото с протокола с подписите на страните, но може да се стигне до следната абсурдна ситуация:
Преди да вземе решение за изплащане на обезщетение въз основа на така съставения протокол, застрахователят ще пита КАТ: "Ама верно ли станало такова ПТП?", след което КАТ отговаря:"Е как не, хората се обадиха/писаха и уведомиха" :D
fani_i
Потребител

Мнениеот vetre » 16 Фев 2009, 00:11

А как ви се струва следната хипотеза:
Излитам от пътя и се хаквам в едно дърво извън пътя и МПС-то не е в състояние да се придвижи на собствен ход поради причинените му от вреди;
Следва ли да викам КАТ които обаче нямат извън пътя правомощия./чл2ал3/
vetre
Потребител

Мнениеот fani_i » 16 Фев 2009, 01:23

Е, все пак не си бил на самолетна писта, ако и да си карал така :D
Дървото вероятно си е до пътя, не тълкувай толкова стеснително...
fani_i
Потребител

Мнениеот vetre » 17 Фев 2009, 19:25

До пътя,до пътя, ама извън него.Ако се блъснат 2 комбайна като жънат
пак ли ще имат право КАТ да глобяват а? Май не.
vetre
Потребител

Мнениеот maya_madjarova » 03 Апр 2009, 14:52

Тогава застрахователните компании,ще вдигнат печалбите си.Оспорването относно щетите-ще е весел процес...Като идея е добре-но дали сме дорасли?Преди това трябва законово да се определи процедурите за оценка на нанесените вреди.
maya_madjarova
Младши потребител

Мнениеот maya_madjarova » 18 Яну 2010, 18:41

Случи ми се следното:На 23-12-2009 паркирах колата си пред селскато кафене и приказвайки с приятели чух...гуми и видях последвал удар.Така...колата ми е ударена и деформирана задна врата и праг...Причинителят на ПТП избяга,успях и записах номера на колата,имам и свидетели.Обадих се веднага на 112,където ме препратиха да търся тел.номер на КАТ-гр.Пирдоп.Добре е, че в кафенето ми дадоха номер за връзка защото чрез код на наслеленото място и 166 не се свързах с дежурен от КАТ.Казаха че ще предадат.След като чаках час,намерих и телефнният номер на дежурният в полиция гр.Пирдоп.Господинът любезно се опита да ми обясни,че има нова наредба по чието нареждане, не е нужно КАТ да идва да регистрира ПТП.Казаха,че трябва сама да си попълня протокола за ПТП към застрахователната компания.След като се опитах да обясня,че след като не съм виновна и причинителят на ПТП-то е избягал е задължително да имам протокол за регистрация на ПТП от КАТ,защото няма с кого доброволно да попълним протокол за ПТП.След като обявих,че ще претендирам срещу КАТ за обезщетение на нанесените ми вреди...след 2-часово чакане се появи представител на КАТ.Господинът отново се опита да ми обясни,че няма смисъл да ми изготвя протокол защото го няма виновникът./междувременно виновникът се появи да се споразумеем...-късно КАТ беше информиран-и отново изчезна/Така...обясних на представителя на КАТ,че знаем и кои е нарушителят и че има свидетели.../ама кой ще го търси?-имаше и такъв въпрос/ Къде живеем скъпи сънародници! Ако КАТ не ми беше регистрирал ПТП-Гаранционният фонд нямаше да ми регистирра щетата,виновникът е без гражданска отогворност и щях да гоня вятъра.Друга ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ,да не дава господ никого ПТП,но при леко ПТП и съгласие за попълване на ДВУстраннен протокол за обезщетение от участниците в ПТП по ГО ,Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ РЕГИСТРИРА ПТП В КАТ ПО ТЕЛЕФОНА!СТАВА С ВХОДЯЩ НОМЕР И ЗАВЕЖДАНЕ В КАТ НА НОМЕРА НА ПРОТОКОЛА.Не е ли регистрирано ПТП-то в КАТ...застрахователните компании няма да ви изплатят обезщетение.Купон!
maya_madjarova
Младши потребител

Мнениеот todorst » 21 Яну 2010, 00:58

последното беше МНОГО важна информация
1.при леко ПТП се обаждате на КАТ тел. .....
2.КАТ ще прецени да идва или не, и дава НОМЕР ,че е записано ПТП
3. Опитвате се да се разберете-кой е виноват?
4. Не се разбрахте - отново КАТ
5. Ако се разбрахте -веднага и двата автомобила при застрахователя на виновното
лице и там се попълват протоколи и се прави оглед
6. Ако си изправната страна чакаш обезщетението , ако се виновната си без
санкции, няма протокол, акт,точки ит.н.

И сега коментар-не е ли по-готско така.Няма отнемане на точки.А то преди какво беше-удариха се двата автомобила и все има защо. Отнемане на предимство,неспазване на..., неправилно изпреварване, и ...... и все точки!
И още нещо-по Граж.отговорност! Като я сключвате допълнете- да важи за физически и юридически лица !!!!; Тук във форума се появи решение на съда, че юридическите лица НЕ СА ТРЕТИ лица. Излиза ,че гр.отг. не важи спрямо тях и някой застраховател може да откаже и вие да платите щетите!!!
todorst
Потребител

Мнениеот maya_madjarova » 15 Фев 2010, 15:37

Едва ли няма да Ви отнемат точки...дори по-лошо,не се знае колко?:)))
КАТ отказа да регистира ПТП-то!Съгласи се на 4-то или 5-то обаждане и се наложи разговор с дежурния-на когото обясних-че е задължително да регистрират ПТП-то поради факта,че виновният е избягал,а имам свидетели!
maya_madjarova
Младши потребител

Мнениеот ivobombata13 » 15 Фев 2010, 17:49

hasplu написа:Супер - най-после горките ни претоварени от работа пътни полицаи да вдишат глътка свеж въздух и да могат вече да си дремят необезпокоявани по храстчетата, а не както досега таман да изкарат някой лев и хоп - бягай да работиш, катастрофа е станала на 10 метра от вас.... :D

Супер остроумно изказване ! Браво !!! ПОЗДРАВЯВАМ ВИ !
Само не знам дали ви е известен факта че в КАТ Дървеница в София има група която посещава САМО ПТП-та. Те не дремят по храстите а имат по 20 адреса на ден и едвам смогват да обиколят всички катастрофи които са заявени. 9 коли поемат всички ПТП-та за София и за това по някой път се налага да чакаме с часове ;)
ivobombata13
Младши потребител

Мнениеот hironi » 18 Фев 2010, 23:46

ivobombata13 написа:
Супер остроумно изказване ! Браво !!! ПОЗДРАВЯВАМ ВИ !
Само не знам дали ви е известен факта че в КАТ Дървеница в София има група която посещава САМО ПТП-та. Те не дремят по храстите а имат по 20 адреса на ден и едвам смогват да обиколят всички катастрофи които са заявени. 9 коли поемат всички ПТП-та за София и за това по някой път се налага да чакаме с часове ;)

bomba, тия твоите колеги живи да ги оплачеш, мъка, голяма мъка :cry: .... в тази така наречена от теб "група" изпращат сигурно само новобранците и тези дето не са се отчели пред когото трябва и за наказание "на тръстиката". Апропо, щом като тези 9 коли са малко и не смогват, да вземат да ги направят 90. Ама какво им пука на "органите", че данъкоплатеца ще чака с часове ...те(органите) и без това не чакат на заплата, че да се впечатляват от такива дреболии.
Един милиционер се бръснел, телефона звъннал и той се порязал. Защо? * За да отбележи до къде е стигнал *
Аватар
hironi
Младши потребител

Следваща

Назад към Административно право