начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Обжалване на акт

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалване на акт

Мнениеот nikits » 09 Авг 2011, 21:57

Привет!

Имам следното питане. На Околовръсното на София (първо може ли някой да ми каже то какво се води - път в населено или извънаселено място) ме спира патрул на КАТ за превишена скорост след пътен знак "В26".

Тъй като аз идвам от Бизнеспарка и правя ляв завой на Околовръстното към посока "Самоковско шосе" никъде преди това не съм видял знак за "Радар". Впоследствие ме спира патрулът и на техния радар ми показва, че съм надвишил скоростта.

Имам спомен, че промениха Правилника за прилагане на ЗДП и че вече патрулът на КАТ трябва да е преди този знак "Радар", а не след него. Ако се бъркам, моля някой да ме поправи.

Пред мен имаше коли, които се движеха с не по-малка скорост от моята, но е ясно, че радарът засича само една, а не няколко.

Моля да ме посъветвате дали да обжалвам наложения акт. Благодаря предварително!
nikits
Младши потребител

Re: Обжалване на акт

Мнениеот TheOldMan » 10 Авг 2011, 09:48

1. Никъде в ЗДвП или ППЗДвП няма споменат знак "Радар". Такова животно нЕма.
2. Докато не видите табела със зачертан по диагонал надпис "София", се намирате в населено място и там ограничението е 50 км/ч освен ако със знак не е указано друго. На изхода на бизнеспарка няма зачертана табелка, на самото околовръстно след левия завой който сте направили (при отклонението за "Камбаните") има няколко знака - 50 и дори 40 ако не се лъжа.
3. Това, че е имало и други нарушители не променя факта, че и вие сте такъв. Просто вие сте изтеглили "късата клечка". Липсата или наличието на знак, обозначаващ контрол на скоростта от органите също не променя факта че сте извършили нарушение. Никъде в закона не е упоменато, че закона важи само в зоните за контрол, а извън тях може да се кара кой както намери за добре.

Единствената вратичка е да успеете да докажете недвусмислено че на пътя освен вашата кола е имало още няколко, които са се движили с различна от вашата скорост и няма яснота показанието на радара за скоростта на кое МПС се отнася. Но аз не виждам как може да стане това. Двамата полицаи ще твърдят, че показанията са точно при измерването на вашата скорост, а вие нямате нещо с което да убедите съда в обратното (освен честната ви дума, която за съжаление в съда не тежи много).
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Административно право