Здравейте, приятели!
Искам да ви питам нещо спешно, като няма да се впускам в излишни подробности. Снимана съм с камера с превишаване на скоростта.
14.02.2010 – извършване на нарушението
11.08.2010 – подписване на деклация-съгласие за нарушението
20.01.2011 – издаване на акт
23.02.2011 – връчване на акт
30.03.2011 – издаване на наказателно постановление
26.04.2011 – връчване на наказателно постановление
Въпроса ми е: имам ли шансове, ако обжалвам, като се позова на чл.34 ал.1(в) от ЗАНН? Подозирам, че не са спазили срока от три месеца от подписването на декларацията до издаването на акта.
Предварително благодаря на всички за отговорите!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 16:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
наказателно постановление и срокове за давност
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
наказателно постановление и срокове за давност
Последна промяна lilibg66 на 21 Юли 2011, 14:45, променена общо 1 път
- lilibg66
- Младши потребител
Re: наказателно постановление и срокове за давност
Смятам, че имаш огромни шансове позовавайки се на чл. 34 от ЗАНН. И аз съм в същата ситуация, защото вече минаха повече от 4 месеца от както съм станал известен на АНО, а още не ми е съставен АУАН.
- stoyan_zh
- Младши потребител
от значение е на коя дата компетентният орган е разбрал кой е нарушителя. Може декларацията да е пътувала няколко месеца от мястото където е попълнена до мястото където е извършено нарушението и където е органът, който може да състави акта.
- iva_sh
- Потребител
В тази връзка може би е жизнено важно от коя страна е слънцето и дали не се плашиш от собствената си сянка
- stoyan_zh
- Младши потребител
Привет! С интерес чаках вашите отговори. Прегледах и други мнения по сходни въпроси на моя. След разговор с адвокат, реших да обжалвам. Не отричам вината си за нарушението. Определено вече имам „обеца на ухото”. Но решението ми е продиктувано главно от желанието ми да остана с чисто шофьорско досие и ... заради личното удоволетворение, че съм преборила държавна институция, ако това стане. Обещавам да ви държа в течение с развитието на нещата при мен. Със сигурност през това време ще схвана и науча доста, което после мога да споделя с вас. Стискайте ми палци, ще имам нужда от това.
- lilibg66
- Младши потребител
lilibg66 написа:Здравейте, приятели!
Искам да ви питам нещо спешно, като няма да се впускам в излишни подробности. Снимана съм с камера с превишаване на скоростта.
14.02.2010 – извършване на нарушението
20.08.2010 – подписване на деклация-съгласие за нарушението
20.01.2011 – издаване на акт
23.02.2011 – връчване на акт
30.03.2011 – издаване на наказателно постановление
26.04.2011 – връчване на наказателно постановление
Въпроса ми е: имам ли шансове, ако обжалвам, като се позова на чл.34 ал.1(в) от ЗАНН? Подозирам, че не са спазили срока от три месеца от подписването на декларацията до издаването на акта.
Предварително благодаря на всички за отговорите!
Сега обърнах внимание на хронологията на събитията. Какво значи "20.01.2011 – издаване на акт", а връчването му е на 23.02.2011? Ако акта не е съставен в твое присъствие, това е още една възможност за възражение по него.
- stoyan_zh
- Младши потребител
stoyan_zh написа:Сега обърнах внимание на хронологията на събитията. Какво значи "20.01.2011 – издаване на акт", а връчването му е на 23.02.2011? Ако акта не е съставен в твое присъствие, това е още една възможност за възражение по него.
По този повод срещнах в едни мотиви, че АУАН е съставен въз основа на официални документи.....
- lexiss
- Младши потребител
lexiss написа:stoyan_zh написа:Сега обърнах внимание на хронологията на събитията. Какво значи "20.01.2011 – издаване на акт", а връчването му е на 23.02.2011? Ако акта не е съставен в твое присъствие, това е още една възможност за възражение по него.
По този повод срещнах в едни мотиви, че АУАН е съставен въз основа на официални документи.....
Разбирам, че може би визираш Чл. 40 ал.4 от ЗАНН, но там става въпрос да се състави АУАН в отсъствието на свидетели, а не на нарушител. Тук казусът явно е друг - нарушителят се е явил след отправената покана и въпреки това са съставили АУАН в негово отсъствие.
- stoyan_zh
- Младши потребител
stoyan_zh написа:lexiss написа:stoyan_zh написа:Сега обърнах внимание на хронологията на събитията. Какво значи "20.01.2011 – издаване на акт", а връчването му е на 23.02.2011? Ако акта не е съставен в твое присъствие, това е още една възможност за възражение по него.
Разбирам, че може би визираш Чл. 40 ал.4 от ЗАНН, но там става въпрос да се състави АУАН в отсъствието на свидетели, а не на нарушител. Тук казусът явно е друг - нарушителят се е явил след отправената покана и въпреки това са съставили АУАН в негово отсъствие.
Не, съвсем точно се изразих, понеже цитирам, визираше се съставяне на АУАН в отсъствие на нарушителя, в присъствие на свидетели, неприсъстващи на установяване на нарушението с мотива, че същото се установява въз основа на официални документи. Между другото, това го виждам за втори път в една и съща институция.
- lexiss
- Младши потребител
Колеги, всичко си е спазено.
В чл. 34 ал. 1 ЗАНН се казва: "Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя" - подписването на 20.08.2010 г. "декларация - съгласие за нарушението" не е такъв акт. Този който е издаден на 20.01.2011 г. вече може да се счита за такъв акт.
Друго щеше да е ако е минала една година от извършване на нарушението, както е казано по-нататък в чл. 34 ал. 1 "или ако е изтекла една година от извършване на нарушението".
А срока за издаване на наказателното постановление е 6 месеца (чл. 34 ал. 3 ЗАНН), който също е спазен.
И lilibg66, пожелавам ти късмет! Може и да бъркам нали
В чл. 34 ал. 1 ЗАНН се казва: "Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя" - подписването на 20.08.2010 г. "декларация - съгласие за нарушението" не е такъв акт. Този който е издаден на 20.01.2011 г. вече може да се счита за такъв акт.
Друго щеше да е ако е минала една година от извършване на нарушението, както е казано по-нататък в чл. 34 ал. 1 "или ако е изтекла една година от извършване на нарушението".
А срока за издаване на наказателното постановление е 6 месеца (чл. 34 ал. 3 ЗАНН), който също е спазен.
И lilibg66, пожелавам ти късмет! Може и да бъркам нали
- taurus_d
- Младши потребител
Здравейте, приятели! Ето, че дойде време да ви се похваля. Имам развитие по моя проблем, за който ви споделих преди време. Получих обявление за решението на съда. Цитирам: НП – отменено, ОТМЕНЯВА наказателно постановление № 40773 от 30.03.2011 ...., на основание чл.182, ал.1, т.5 от ЗДвП е наложено административно наказание - "глоба" в размер на 300 лева за нарушение по чл.21, ал.1 от ЗДвп, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО. Оказа се, че не са спазили собствените си срокове, и то по две точки. Искам да ви споделя, че съм много доволна. Пожелавам успех на всички, които имат смелостта и причина (основание) да се изправят пред институцията, наречена КАТ!
С уважение: Лили Иванова
С уважение: Лили Иванова
- lilibg66
- Младши потребител
Ще ви поясня за кои точно срокове става въпрос:
Чл. 34. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., доп., бр. 102 от 1995 г. и бр. 12 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2002 г., доп. - ДВ, бр. 39 от 2005 г., в сила от 12.08.2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 97 от 2007 г.) Не се образува административнонаказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:
...........
в) това е предвидено в закон или указ.
Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението ...
1. от откриването на нарушителя (тоест, от подписването на декларацията-съгласие- /11.08.2010/) до акта /23.02.2011/, не трябва да са минали повече от 3 (три) месеца!!! А при мен са минали малко повече от 6 (шест) месеца.
2. от извършване на нарушението /14.02.2010/ до връчването на акта /23.02.2011/ не трябва да са минали повече от 1 (една) година!!! А при мен е малко повече от година.
Чл. 34. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., доп., бр. 102 от 1995 г. и бр. 12 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2002 г., доп. - ДВ, бр. 39 от 2005 г., в сила от 12.08.2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 97 от 2007 г.) Не се образува административнонаказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:
...........
в) това е предвидено в закон или указ.
Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението ...
1. от откриването на нарушителя (тоест, от подписването на декларацията-съгласие- /11.08.2010/) до акта /23.02.2011/, не трябва да са минали повече от 3 (три) месеца!!! А при мен са минали малко повече от 6 (шест) месеца.
2. от извършване на нарушението /14.02.2010/ до връчването на акта /23.02.2011/ не трябва да са минали повече от 1 (една) година!!! А при мен е малко повече от година.
Последна промяна lilibg66 на 22 Юли 2011, 15:48, променена общо 1 път
- lilibg66
- Младши потребител
lilibg66 написа:Ще ви поясня за кои точно срокове става въпрос:
2. от извършване на нарушението /14.02.2011/ до връчването на акта /23.02.2011/ не трябва да са минали повече от 1 (една) година!!! А при мен е малко повече от година.
Лили, "пояснявайки " ни нас, игнорантните, за кои точно срокове става въпрос, вземи да си оправиш датите. Посочила си дата на извършване на нарушението 14.02.2011
Май прескочи една година, а
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
О, много се извинявам, за което! Толкова съм развълнувана, че съвсем съм объркала датите! Ама и аз защо ви обяснявам, след като вие сте специалистите и знаете много по-добре от мен! Важното е, че сте ме разбрали какво искам да кажа, нали? Още веднъж, простете за грешката, неволна е била!
- lilibg66
- Младши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|