начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Невалиден АКТ за превишена скорост?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Невалиден АКТ за превишена скорост?

Мнениеот ceco_valchev » 04 Апр 2011, 22:40

Здравейте,

на 03 Април 2011 ми писаха акт за превишена скорост (23 км/ч) - разрешена максимална скорост 60 км/ч а аз минах с 83 км/ч и ми взеха синия талон. Казаха ми, че глобата е фиксирана и е 100 лв.

Въпроси:
1) Писаха ми акт и ми го връчиха но не ми дадоха да се подпиша на акта - Мога ли да обявя някак и как акта за невалиден?
*) Т.е. никъде няма моя подпис нито подпис на свидетел.

2) А вярно ли е, че ако платя в 7 дневен срок ще имам 30% отстъпка?

3) Мога ли да платя във всяко едно РПУ в страната до което се намирам най-близко примерно?

Благодаря предварително!
ceco_valchev
Нов потребител

Re: Невалиден АКТ за превишена скорост?

Мнениеот TheOldMan » 04 Апр 2011, 23:37

ceco_valchev написа:Здравейте,
Въпроси:
1) Писаха ми акт и ми го връчиха но не ми дадоха да се подпиша на акта - Мога ли да обявя някак и как акта за невалиден?
*) Т.е. никъде няма моя подпис нито подпис на свидетел.

T.e. във вашето копие мястото за подписа е празно? Ако е така - пращате ги веднага в трета глуха - документа не е валиден.
Още - акта не е основание за плащане. Той е само констатация за извършено нарушение. Размера на наказанието се определя от наказателното постановление, което още не е излезнало, така че и да искате, не можете да платите глоба с която още не сте наказан.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот iva_sh » 05 Апр 2011, 22:00

възможно е да сте отказали да подпишете акта и този отказ да е удостоверен с подпис на друг служител. Тогава актът ще е валиден и ще ви бъде издадено НП. Намаляването на глобата с 30 процента се отнася за електронните фишове по чл. 189 от ЗДвП.
iva_sh
Потребител

Мнениеот p_dyan » 06 Апр 2011, 00:27

Ceco, няма да плащаш глобата в РПУ, а по сметка, която сметка ти е посочена в наказателното постановление. Но да се надяваме, да не стигаш до такова плащане.
p_dyan
Потребител

Мнениеот ceco_valchev » 06 Апр 2011, 12:41

Здравейте,

Имат по един подпис и двамата полицаи. Но нито има име и подпис на свидетел в съответното поле, че съм отказал да се подпиша. Т.е. има акт който все едно полицаите са си го написали и аз не знам за него. Един вид те може да напишат, че съм карал с 1000 км/ч и аз да не знам за това.

За мен това, че те са забравили да ме накарат да се подпиша (или да откажа, т.е. да има на копието подпис на свидетел) си е техен проблем и не би следвало акт-а да е валиден - прав ли съм?

Явява ли се втория полицай като свидетел - достатъчно ли е това акт-а да бъде валиден - ако е така, че те могат да спират когото си искат и да не му връщат талона (тайно или не примерно) и да му пишат каквито си искат акт-ове без знание на шофьора. Странна ситуация?

Да Dyan дано да не стигам до плащане на акта защото до колко разбирам си е 100 лв и вероятно няма да имат дори и отстъпка от 30% - а ми е писнало да пълня хазната на Бойко Борисов :)

Поздрави
ceco_valchev
Нов потребител

Мнениеот street » 06 Апр 2011, 13:00

Пази си копието от Акта , като очите си - това е доказателсвото ,че не е валиден!
Да може да е свидетел другия полицай - няма пречки.
Но щом твоя подпис липсва и липсва подпис и име на свидетел ,че си отказал да подпишеш акта , просто Тоя акт - отива в "канала"
Няма как да ти издадат Наказателно постановление по тоя акт, а пък ако го направят - ще "падне" 100%
Като се замисля , може би двамата вече са предложени за наказание ,заради това!
Това е направо груба небрежност-от която ти лично имаш голяма полза
Просто липсват всички реквизити на акта и това го обезслива автоматично!
Съвет - направи копие от твоето копие на Акта (твоя си го пази) , на копието което си направил от твоето се разпиши за вярно с оригинала /3 имена , дата и подпис/
С това второ заверено копие + една жалба до дирекцията на въпросното райнонно!
В жалбата , ще настояваш да ти се върне синия талон , тъй като ти е отнет неправомерно, като ще посочиш , че акта е незаконосъобразен и му липсват всички реквизити , което автоматино го обезсилва и отпада основанието ,за задържането на синия ти (контролен талон)
Според мен ще свърши работа и някои хора , ще го отнесет , но като не са се научили да си сърбат попарата!
Аватар
street
Потребител

Мнениеот ceco_valchev » 06 Апр 2011, 13:22

Здравей street,

street написа:Няма как да ти издадат Наказателно постановление по тоя акт, а пък ако го направят - ще "падне" 100%

Аз ходих до КАТ в Свищов (че в момента не съм в Плевен, а и не е уместно да ходя там) и ги попитах в този случай какво се прави. И ми отговориха, че почти е сигурно, че ще ми излезне Наказателно постановление и дори и да не излезне пак трябвало да си платя макар и минимална такса от 10 лв да ми върнат синия талона

street написа:С това второ заверено копие + една жалба до дирекцията на въпросното райнонно!

Мен ми написаха акта в неделя 03.04.2011 - Късно ли е за жалба? - защото нали се подава жалба до 3 дневен срок

А няма ли така като предам копие на копието на акта + жалба да се издам, че ми е бил връчен акт?

Благодаря предварително!
ceco_valchev
Нов потребител

Мнениеот street » 07 Апр 2011, 21:24

Закон за Административните Нарушения и Наказания ( пиша ти го за по лесно да не ровиш и търсиш)

Чл. 42. Актът за установяване на административното нарушение трябва да съдържа:

1. собственото, бащиното и фамилното име на съставителя и длъжността му;

2. датата на съставяне на акта;

3. датата и мястото на извършване на нарушението;

4. описание на нарушението и обстоятелствата, при които е било извършено ;

5. законните разпоредби, които са нарушени;

6. (Доп. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) собственото, бащиното и фамилното име и възрастта на нарушителя, точния му адрес и местоработата, единен граждански номер;

7. (Доп. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) имената и точните адреси на свидетелите, единен граждански номер;

8. обясненията или възраженията на нарушителя, ако е направил такива.

9. (Доп. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) имената и точните адреси на лицата, които са претърпели имуществени вреди от нарушението, единен граждански номер;

10. опис на писмените материали и на иззетите вещи, ако има такива, и кому са поверени за пазене.

Чл. 43. (1) Актът се подписва от съставителя и поне от един от свидетелите, посочени в него, и се предявява на нарушителя да се запознае със съдържанието му и го подпише със задължение да уведоми наказващия орган, когато промени адреса си.

(2) Когато нарушителят откаже да подпише акта, това се удостоверява чрез подписа на един свидетел, името и точният адрес на който се отбелязват в акта.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) Когато не може да се установи самоличността на нарушителя от актосъставителя, тя се установява от най-близката общинска администрация или поделение на Министерството на вътрешните работи.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) Когато актът е съставен в отсъствие на нарушителя, той се изпраща на съответната служба, а ако няма такава - на общинската администрация по местоживеенето на нарушителя за предявяване и подписване. Актът се предявява и подписва не по-късно от седем дни от получаването и се връща незабавно.

(5) При подписване на акта на нарушителя се връчва препис от него срещу разписка, а в акта се отбелязва датата на неговото подписване.

(6) Когато нарушителят след щателно издирване не може да бъде намерен, това се отбелязва в акта и производството се спира.

Чл. 53. (1) Когато се установи, че нарушителят е извършил деянието виновно, ако няма основание за прилагането на чл. 28 и 29, наказващият орган издава наказателно постановление, с което налага на нарушителя съответно административно наказание.

(2) Наказателно постановление се издава и когато е допусната нередовност в акта, стига да е установено по безспорен начин извършването на нарушението, самоличността на нарушителя и неговата вина.

Вероятно , ще ти съставят наказателно , защото ще се позоват на чл.53, ал.2. Но лично според мен ако го обжалваш ще падне в съда - защото Наказателното постановление се издава въз основа на акта, който по закон трябва да съдържа всички реквизтити както и по чл.43, ал.2, а точно там липсва тоя реквизит, т.е. наказателното постановление , ще е издадено въз основа на Акт, съставен в нарушение на закона! То , там акотовете са на конвейр , и вероятно няма да ти се размине. Просто в ЗАНН е написано много двусмислено точно това, но съда следи за законноста и редовността.. на всички документи по преписката , лошото в случая е ,че трябва да подпишеш наказателното постановление за да можеш да го обжалваш след това..
За жалбата за която ти казах, може да се позовеш ,че акта е съставен в нарушение на чл.43, ал.2 дори да не се получи нищо ,защото все пак никой не си показва "кирливите ризи", ще е налице поне едно несъгласие от товя страна , което лично за мен в един по късен етап , ще е в твой плюс, когато обжлаваш Наказателното в съда..

Той акта , така или иначе ти е връчен все пак е доказуемо ако се разпитат полицаите, от това няма как се се скриеш както се казва, още повече че са ти взели талончето - достатъчно доказателство , че си бил ти и ти е съставен акт. Просто те са допуснали процесуално нарушение , лошото е че не си писал ,че имаш възражения на самия акт, но нищо не ти пречи да пуснеш жалба - те са длъжни да я разгледат още повече че те са се "окъкали" като се казва. Ти не жалиш текстовото съдържане на акта , а неговите недостатъци , като документ позови се само на чл.43, ал.2 това е напълно достатъчно според мен.
Срока наистина е 3 дни така е , но подхода за който си мисля е друг.. те са сгафили и щом ти се жалиш и то на законово основание , поне ще ги "чукнеш" малко т.е. ще ги позамислиш - дали да издадат НП или не. Не ти гарантирам ,че жалбата ще има успех, но все пак е нещо и е по добре отколкото да не направиш нищо. А жалбите се завеждат винаги! и по късно както ти казах това може да се яви един вид доказателство когато обжалваш НП-то, ти можеш да искаш съда да изиска материалите по подадената жалба от теб , а там все ще има нещичко..

Това смятам аз за правилно, може някой колега да мисли по друг начин ие напълно нормално.
Последна промяна street на 07 Апр 2011, 21:40, променена общо 2 пъти
Аватар
street
Потребител

Мнениеот Гост. » 07 Апр 2011, 21:34

Съществено нарушение на процесуалните правила при предявяване и връчване на акта- отменително основание.
Гост.
Старши потребител

Назад към Административно право