начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

иск за регрес срещу наследници

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

иск за регрес срещу наследници

Мнениеот pepa60 » 23 Дек 2010, 21:22

Синът ни почина януари 2010, през май 2010 гбеше заведено дело за регрес от застраховател за претърпяно ПТП на 31.05.2005 г. Исковата молба е след смъртта на синът ми. Аз и съпругът ми се отказахме от наследство.Другият ми син прие наследството по опис На 06.12.2010 г застрахователя подава искова молба срещу мъжът ми, като в нея е вписано и евентуално искане в случай че се отхвърли иска за обезщетение срещу първия ответник, да се осъди втория ответник съгл.чл.60 от ЗН, а като втори ответник е посочено името на починалия ми син, в качеството му на наследник името на починалият ми син. Аз като майка никъде не съм спомената. Искам само да поясня, че след прекратяване на първият регрес посетих авдоката на застрахователя, тъй като имаше приложена молба, че ще бъде заведено дело срещу наследниците и му обясних, че има дознание по случая и синът ми е блъснат от друг автомобил и в следствие на това се блъска той от своя страна в друг автомобил(при ПТП не е притежавал необходимата категория за управляване на това МПС). Дадох им копие от прокурорско решение в което пише, че наказателното дело е водено с/у неизвестен извършител който не е разкрит и делото е спряно. В това прокурорско решение не ставаше ясно за какво точно се отнася, но аз предложих да изискам дознанието и да бъде разгледана преписката от адвоката на засрахователя. Неколкократно се обаждах по телефона за да се уточнят нещата по случая, но явно нямаше желание за това. Въпросът мие към тази искова молба може ли да бъде призован другият ми син, тъй като тя е подадена в последния възможен ден, сумата по застраховката е платена на 07.12.2005 г Защо като дата се взема датата на изплащане сумата на сервиза, а не до 42 дни от завеждането на щетата.На 01.06.05 е уведомен застрахователя, 17.06.05 се възлага ремонта на сервиза, на 28.06.05 ремонта е завършен, на 12.07.05 сервиза предава автомобила на застрахователя, сервиза издава фактура на 20.09.05 а застрахователя я плаща 07.12.05 г и от тук си смята 5 годишният давностен срок.
pepa60
Младши потребител

Re: иск за регрес срещу наследници

Мнениеот REVOLUTION » 24 Дек 2010, 10:39

Да може.Ищците са допуснали грешка като са подали иска срещу покойния Ви син.Съгласно закона процесуално правоотношение с него не може да възникне и да се развие.Грешката обаче може да бъде поправена като се поиска от съда да изпрати препис на другия Ви син(в качеството му на наследник) и по този начин той ще бъде конституиран като ответник.В момента е възможно застрахователите да не знаят , че Вие сте се отказали от наследството и всъщност то е преминало към братът на сина Ви , но скоро и това ще се изясни.
Виждам че доста сте навътре по казуса , но Ви уверявам ,че нещата са доста сложни и според мен задължително трябва да си ангажирате адвокат , за да се защитите максимално успешно.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Re: иск за регрес срещу наследници

Мнениеот pepa60 » 24 Дек 2010, 12:00

Благодая Ви за отговора, до този момент съм се съветвала с адвокати, по отношение на отказа от наследство и приемането по опис, получих толкова различни мнения, и то от хора които уважавам, но се оказаха грешни изчетох много решения на съда и трябваше сама да взема решения какво да правя. Консултирах се адвокат по семейно и наследствено право, наказателно и адвокат компетентен по застраховки.Бях подведена, че 5 годишният срок изтича на датата на ПТП. Беше ми отговорено онлайн че изтича на датата на изплащане на обезщетението за което много благодаря на адвоката, който се включи, след това намерих и съдебно решение с подобен казус. Ако може някой да ми отговори, който е специалист по застрахователно право относно срока на изплащане чл.402 ал.1 ТЗ (отм)Чета общите условия и там е написано, в точка покрит и непокрит риск следното: Покритият срок за обезщетяване на едно ТПТ е времето от 11 ден до приемането на МПС в сервиза до приключване на ремонта, но не повече от 14календарни дни.
Покритият срок за обезщетяване през целият период на действие на застраховката е не по-голям от трикратният размер на срока по предходната точка т.е.42 дни
31.05.05 ПТП, 01.06.05 е уведомен застрахователя, 17.06.05 е възложено на сервиза да извърши ремонта, на 12.07.05 се предава на застрахователя с протокол до тук 42 кал.дни Сервиза издава ф-ра 26.09.05 а по закона за ДДС е до 5 дни от приемо-предавателния протокол, съответно плащането става на 07.12.05 и така срока се умишлено се удължава, а съответно застрахователя умишлено чака да дойде последният възможен срок за подаване на искова молба. Трябва ли да бъдат спазени общите условия по застраховка автокаско?Като в точката права на застрахования - пише, че застрахованият има право да получи обезщетението в 15 дневен срок след представянето на всички необходими документи за доказване настъпването на събитието и размера на щетата.
pepa60
Младши потребител

Назад към Административно право