начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Иск за възстановяване на платена тръжна документация

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Иск за възстановяване на платена тръжна документация

Мнениеот vnlov » 17 Сеп 2009, 09:17

Фактологията по случая е следната:
В началото на 2007 г. със заповед на кмета на община е открита процедура за провеждане на конкурс за продажба на общински имот. Задължително условие за участие е закупуването на тръжната документация с цена 1000 лв. Конкурса се провежда и се печели от фирма Y.
Фирма Z, която също участва в конкурса обжалва резултата и в края на 2007 г. АС отменя заповедта с която за спечелила конкурса е определена фирма Y. Заповедта е отменена поради незаконосъобразни действия на комисията, която е оценявала офертите на кандидатите и неясноти в тръжната документация.
Преписката е върната за провеждане на нов конкурс, в който не е участвала фирма Y.
Въпросът е има ли основание фирма Y да търси от общината сумата от 1000 лв. заплатена за тръжната документация и ако има на какво правно основание трябва да бъде заведен иска.
Предварително благодаря на далите мнение.
vnlov
Младши потребител

Re: Иск за възстановяване на платена тръжна документация

Мнениеот rts » 09 Окт 2009, 14:48

Отпаднало основание.
rts
Активен потребител

Мнениеот vnlov » 12 Окт 2009, 14:16

Точно така смятам и аз. Но ме притеснява да не реши съда, че реда е по чл.1 от ЗОДОВ. Затова и молбата ми е и други специалисти в материята да дадат мнение по темата.
vnlov
Младши потребител

Мнениеот valdelina » 12 Окт 2009, 17:27

Дайте повече подробности за вида на процедурата. Споменавате конкурс, но споменавате и заповед - ако документацията е била чак толкова скъпа, сигурно се касае за открита процедура по ЗОП. След промените от 01.01.2009 г. вече цената на документацията не може да надвишава реалната сума, която е необходима за нейното ксерокопиране, но през 2007...
valdelina
Младши потребител

Мнениеот vnlov » 19 Окт 2009, 14:45

Процедурта не е по ЗОП, а е конкурс за продажба на частна общинска собственост по реда на чл.35, ал.1 от Закона за общинската собственост.
vnlov
Младши потребител

Мнениеот chima » 20 Окт 2009, 15:48

Аз мисля, че след като сумата е дадена за закупена тръжна документация, парите не се връщат, аргумент - ако закупиш документация, а не участваш в търга, искаш ли си парите обратно? Възстановява се само гаранцията за участие в търга, което е нещо различно.
chima
Потребител

Назад към Административно право