начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Неизпълнение на задължение на държавен служител

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизпълнение на задължение на държавен служител

Мнениеот martybb » 27 Яну 2009, 23:10

Ще бъда благодарна, ако ме посъветвате как да постъпя в случай, че държавен служител не изпълнява задължението си.
Накратко, в период от една година до днешна дата, на три пъти депозирах еднотипна молба до държавен служител да ми бъде издадено удостоверение което да послужи пред съдебните власти и за лична употреба, но досега не съм получила отговор дали ще бъде уважена молбата ми или ще ми бъде отказано.
Възможно ли е за заведа жалба в съда? Евентуално, какви законови претенции мога да имам, полага ли ми се обезщетение ако жалбата ми бъде уважена?
martybb
Нов потребител

Re: Неизпълнение на задължение на държавен служител

Мнениеот martybb » 28 Яну 2009, 10:54

Невъзможно е да нямате опит в такава ситуация! Къде остана будната гражданска съвест и доблест?
martybb
Нов потребител

Мнениеот plamen_penev » 28 Яну 2009, 11:27

Отговорът на въпроса ви martybb е определено ДА!
Завеждате дело в Административния съд за "бездействие". Прочетете чл. 256/257 от АПК. За да се преценят всички нарушения на задължения орган, обаче, трябва да съпоставите конкретиката на вашия случай с всички клаузи на АПК. Не е изключено да е атакуем и "мълчалив отказ" от издавана на ИАА. Трябва да прецените...
Успех!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот martybb » 29 Яну 2009, 00:33

Благодаря Ви за отговора г-н Пенев,
а какви претенции за обезщетение мога да имам при нематериални вреди за мен ?
martybb
Нов потребител

Мнениеот plamen_penev » 29 Яну 2009, 10:42

а какви претенции за обезщетение мога да имам при нематериални вреди за мен ?

Не съм специалист, но личното ми мнение е - никакви. Единственото, което можете да очаквате (и дори и това не е 100% сигурно!) е да принудите чрез съда служителят да си свърши работата и да получите необходимата ви информация.
Някои мои приятели считат, че е възможно в последващо дело по чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди да получат компенсация за загубеното време и накъсаните нерви и дори водят такива деля, но лично аз смятам, че за подобно нещо още е много рано у нас. За сега нямам данни. Ако някой е водил такива дела - нека разкаже тук.
Лично аз съм правил опити да предизвикам някакво дисциплинарно наказание за лицето, което не си върши работата и е предизвикало осъждане на институцията. Резултати нямам.
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот richi_rich » 29 Яну 2009, 12:48

Администрацията има задължение да отговаря на искания на гражданите в законоустановен срок. Има много възможности да защитите правото си да получите отговор, но трябва да следите да не пропуснете този срок. Пренебрегването му води до негативни за Вас резултати.
Бих Ви посъветвал да подадете ново заявление и административният процес да се следи от адвокат. Имате право на обезщетение, но стойността му зависи от нанесените ви щети, свързани с конкретния случай.
Както виждате колеги цитират АПК, което трябва да Ви навежда на мисълта, че без адвокат трудно ще се оправите.
richi_rich
Младши потребител

Мнениеот plamen_penev » 29 Яну 2009, 14:24

Разбира се richi_rich е абсолютно прав като посочва, че е желателно процедурата да се следи от адвокат, при това с опит в административното производство, бих добавил аз.
Лошото на подобни конфликти между гражданите и администрацията, обаче, е в това, че при тях като правило липсва "финансов интерес" или този интерес е твърде нисък, което от своя страна прави неразумни разходите за адвокатски хонорари. Ако прибавим към това и потенцията за допълнителни финансови тежнения, въведени след преминаването от ЗАП към АПК, при загуба на делото в съда, бързо ще разберем защо много служители в държавните учреждения си позволяват да не спазват законовите изисквания и да се гаврят по този начин с гражданите. Имах случай, при който юрисконсулт на министъра дори твърдеше, че ЗДОИ не важал за министри и беше толкова уверен в тази абсурдна идея, че дори обжалва решението на тричленния състав на ВАС! Разбира се - загуби.
Така се получава, че само богати хора могат да претендират законовите си права. Лично аз съм беден и не съм юрист, за това много внимателно подбирам да защитавам в съда само това, за което имам поне 80% увереност че ще спечеля.
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот richi_rich » 29 Яну 2009, 17:40

Пенев, като не си юрист, трябва да научиш, че в България делата наистина се "печелят" , и че има две категории адвокати; едните познават закона, другите съдиите.
:lol: Сам си направи изводите.
richi_rich
Младши потребител

Мнениеот plamen_penev » 29 Яну 2009, 18:03

За съжаление richi_rich, и двете неща които ми препоръчваш да науча ги разбрах още при първоначалния си "сблъсък" със "системата" преди години и трябва да призная, че наученото никак не ми хареса. Дотогава си мислех, че 1)съдията е мъдър арбитър, който има задължението да следи за спазването на закона и 2)съдията се произнася най-вече въз основа събраните в делото доказателства и закона и по-малко вглеждайки се във "вътршното си убеждение", което при нас хората много лесно може да бъде превърнато във "външно"...
Все пак благодаря за съвета и сентенцията. Хареса ми и ще те цитирам. Нали не възразяваш?
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот martybb » 30 Яну 2009, 18:21

За съжаление, и двамата сте абсолютно обективни, и затова гражданите на Република България са в това състояние - има закони, които не се изпълняват стриктно и добросъвестно.
martybb
Нов потребител

Мнениеот plamen_penev » 31 Яну 2009, 13:59

от martybb на 30 Яну 2009 05:21 pm
За съжаление, и двамата сте абсолютно обективни, и затова гражданите на Република България са в това състояние - има закони, които не се изпълняват стриктно и добросъвестно.

И кой е виновен за това martybb? Не сме ли ние, когато ни мачкат, а ние си мълчим? Вече няма една Партия, която да се грижи за нас. Сами трябва да настояваме за спазването на законите! Хиляди го правят! Но ще започнем да се оправяме когато станем стотици хиляди.
Не се обиждайте, но ще ви дам пример с вас... Три пъти изпращате една и съща молба! Защо? Какво очаквате? Че безотговорният държавен служител (в смисъл че никой не му търси отговорност, дори и след като институцията е осъдена по негова вина) ще се разплаче от БРОЯ на молбите ви ли? Ами че това е ... наивно! Трябвало е още след първата молба да го поканите този наш наемник в съда да обясни пред съдията причините поради които не спазва законите. Иначе, убедил съм се от личен опит, не става. Дори вероятно са се смели много по канцелариите на втората ви молба... Това е особен тип психика на тези хора... но да не ставам сега Мара Подробната...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 31 Яну 2009, 19:50

Кой е trilbalistas? :shock:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 31 Яну 2009, 19:56

plamen_penev написа:Кой е trilbalistas? :shock:

Форумното чудо - многоликия. Това е потребител с над 100 регистрирани ника, постващ абсолютно еднотипни мнения по всяка една тема. Няма наиграване, явно има доста свободно време... Хубавото е, че модераторът го трие винаги. Лошото е, че се бави с триенето... Единствен начин за противодействие - пълно игнориране.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 31 Яну 2009, 20:47

Благодаря! Сега си обяснявам какво ме озадачи тук. :)
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот martybb » 03 Фев 2009, 10:02

Предполагам, че многоликото форумно чудо не знае какво означава ФОРУМ !
martybb
Нов потребител

Мнениеот martybb » 16 Фев 2009, 22:41

Възможно ли е спрямо служителя да се търси гражданска отговорност - обезщетение за нематериали вреди от бездействието му
martybb
Нов потребител

Мнениеот plamen_penev » 19 Фев 2009, 12:22

Възможно ли е спрямо служителя да се търси гражданска отговорност - обезщетение за нематериали вреди от бездействието му

Да! Но не от пострадалото от бездействие лице. Пострадалият може да търси компенсации в административно производство от държавата или общината по чл. 1 от ЗОДОВ, в който "бездейстие" се споменава в пряка форма. Държавата е тази, която трябва да си търси загубите от конкретния виновник, което лично аз не съм наблюдавал до момента. Дори съм наблюдавал обратното: сезирания с предложение по АПК началник на виновното лице "търси под вола теле" за да не вземе мерки да защити интересите на държавата или поне да наложи наказание на служителя си...
plamen_penev
Активен потребител

Назад към Административно право