начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Споразуменията по АПК и...

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Споразуменията по АПК и...

Мнениеот froggy » 15 Мар 2008, 15:14

Здравейте на всички!

Трудно ми е да намеря литература по темата за разликите между споразуменията по АПК и тяхната разлика с т.нар. административни договори. Признавам и че не ми стана ясна, тъй като не ни разясниха, а искам за себе си и с оглед на колегите ми състуденти, да получим възможност за разяснение. Благодарим на всеки отзовал се и разбиращ, че не е срамно да се пита, срамно е да не се направи по въпрос, който не е ясен!
froggy
Нов потребител

Мнениеот system » 15 Мар 2008, 21:01

Ще се опитам да Ви отговоря за разликата между административния договор и споразуменията по АПК. Споразумението замества административния акт и поражда неговите (на акта) правни последици - имам предвид споразумението по чл. 20 от АПК. Административният договор е договор, предхождан от административна процедура, която процедура е едновременно предпоставка за неговото сключване и (много често) елемент от фактическия му състав. Типични примери за адм. договори са договорът за обществена поръчка, и продажба на вещ - държавна или общинска собственост, някои смятат, че приватизационните договори също са административни. Самият адм. договор не замества административния акт, а е последица от вляздъл в сила административен акт.
За споразуменията препоръчвам "Коментар на АПК" на И. Тодоров, Г. Ангелов и Богдан Йорданов. Наблегнете на частите, разработени от Г. Ангелов. За административния договор препоръчвам П. Голева, К. Лазаров, Ив. Русчев "Обществените поръчки - законови изисксвания и процедури" - въпреки че е по стария ЗОП, разработката на адм. договор в монографията е добра.
Разходете се и до библиотеката и прегледайте списанията "Административно правосъдие" за последните две-три години.
system
Активен потребител

Мнениеот froggy » 16 Мар 2008, 16:29

Благодарни сме Ви безкрайно! Ще използваме предоставената от Вас литература, за да можем да се запознаем по-подробно с темата!

С уважения!
froggy
Нов потребител

Re: Споразуменията по АПК и...

Мнениеот Гост » 17 Мар 2008, 14:53

froggy написа:Здравейте на всички!

Трудно ми е да намеря литература по темата за разликите между споразуменията по АПК и тяхната разлика с т.нар. административни договори. Признавам и че не ми стана ясна, тъй като не ни разясниха, а искам за себе си и с оглед на колегите ми състуденти, да получим възможност за разяснение. Благодарим на всеки отзовал се и разбиращ, че не е срамно да се пита, срамно е да не се направи по въпрос, който не е ясен!

Вземете на проф.д-р Добри Димитров "Административен процес" Обща част.Там е обеснено всичко.Изданието е от края на 2007.

И за да не се объркате-Административният процес на този автора е отделен на две книги-Обща и Специална
Гост

Re: Споразуменията по АПК и...

Мнениеот advokat__nikolov » 01 Окт 2008, 20:43

Ето ви литература

Относно споразумението вж. Проф. д-р Добри Димитров, Административен процес, част 1, Обща част.

Там споразумението е подробно разгледано.

Относно административните договори има една страхотна статия на Петър Ванев/ УНСС/ в списание "Общество и право", мисля, че беше бр.6 от 2007 г. Също много подробно е развит въпросът .
advokat__nikolov

Назад към Административно право