Това не е точно правен казус, но не можах да го категоризирам измежду категорийте във форума, та...
Имам проблем с Втората мафия в града ни. Хората носещи пагон се самоповишават в главнокомандващи на града, пък и на дължавата. Господата не считат за грешка факта, че всъщност тяхната заплата се формира на базата на събираемостта на данъците в държавата, т.е. те са ни служители, а не господари.
Може би никога нямаше да пиша това, ако не се бях сблъскал няколко пъти с униформените... Те имаха наглостта да се държат с мен, като с роб! Говореха ми на "ТИ" и с обръщения от сорта на "ОТВОРКО", "НАГЪЛ" и т.н. при положение, че аз просто се опитвах да се защитя срещу неправдивите им обвинения относно шофирането ми на минимотор по улицата.
И сега въпросите ми относно случаят...
1. Могат ли полицай да свиват рязко пред моето превозно средство с патрулната си кола при положение, че не съм указал съпротива да спра... Те не показаха по никъкъв начин, че искат да спра ( светлини, звукова сигнализация) преди да изкочат от нищото като каубои и возещият се на задната седалка полицай почти да ме удари с палката си.
2. Могат ли без да ми се представят да изискват от мен свидетелство за правоспособност и лична карта? И могат ли да ме спрат при положение, че в колата са без шапки (неуниформени) и въобще могат ли да не си носят шапките (да са неуниформени) в патрулната кола?
3. Могат ли без да слизат от патрулната кола да ми правят проверка и да ми задават каквито и да било въпроси?
4. Редно ли е да ми говорят на "ТИ" и с (ако не неприлични то неправилни) обръщения като "ОТВОРКО", "НАГЪЛ", "ЛЪЖЕЦ" и "....."...
5. Могат ли да ми държат сметка накъде отивам и защо съм тръгнал натам в определен час. ( в моя случай часът е 01:00 )
6. Могат ли да си пишат акта над 1 час при положение, че съм ги предупредил, че утре трябва да ставам рано за работа? Умишленното им забавяне беше на яве след като "шефа" на тази паплач писа акта 3 пъти и го скъса защото го бил "сгрешил".
7. Могат ли ей така да ме спрат без видими причини за това? Т.е. съществува ли "рутинната проверка"? И при какви условия се прави?
Акта ми беше съставен наскоро и мисля да го оспорвам така, че помагайте, ако сметнете каузата ми и за Ваша кауза...
Мисля, че е нужно такива полицаи да бъдат наказани.
Вие решете дали са виновни.
Вие решете дали да ги накажем.
Защото, ако не те - кои трябва да бъдат наказани???
Писна ми от униформени гамени, които си играят с животите ни като с част от неделният си наряд....
И тъй като не съм запознат с правните норми на които отговарят нарушенията им реших да се допитам до Вас...
Дано ми помогнете, защото не знам към кой да се обърна.
Моля решилите да помогнат в случаят, първо да побързат и второ да бъдат конкретни - към всяка точка от въпросите ми приложете, ако не кратък текст от "Наказателният кодекс", то поне на кой член и алинея отговаря нарушението и въобще нарушение ли е...
Вярвам, че тази тема ще заинтригува доста юзъри на форума.
При положение, че ми помогнете навреме ще публикувам последствията от обжалването на акта и евентуалният съд, който очаква въпросните полицаи тук...
- Дата и час: 25 Ное 2024, 05:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Полицията... Втората мафия?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Много е важно какво са Ви написали в акта?
За останалото можете да се жалвате пред висшестоящите им органи. Най-добре в Дирекция на полицията към МВР София - реагират. Нужни са имена и факти, точни данни: часо, дата, № на патрулната кола и т.н.
За останалото можете да се жалвате пред висшестоящите им органи. Най-добре в Дирекция на полицията към МВР София - реагират. Нужни са имена и факти, точни данни: часо, дата, № на патрулната кола и т.н.
-
tati_go - Потребител
Sniko, разбирам огорчението ти - веднъж една патрулка нарочно зави и щеше да ме блъсне "щот съм стоял и говорил по средата на пътя". А бях до тротоара ... Тия униформените са като военните - много въшкарници на едно място и простотията като бълхи тръгва по главите им. Някои от тези (вече бивши) сержанти са със средно образование и това им е начина на държане. Абе униформените дали са военни или полицаи все се заблуждават, че тая униформа им дава кой знае какви права.
Безнадеждно е да сезираш прокуратурата за грубо държание от страна на полицай - това не е никакво нарушение по НК. Какви доказателства имаш? Те са няколко и ще свиделстват срещу теб. Единственото, което можеш да направиш е да оспорваш акта пред горестоящия орган и ако той го потвърди, да го оспорваш пред Административен съд. Оспорването пред Административен съд ще засегне униформените дотолкова, доколкото шефа им ще ги привика да ги разпита какво е станало ...
Като цяло оспорвай акта пред горестоящия орган и ако той не го отмени, пий една студена вода и си помисли, че докато ти си спиш на топличко у вас, тия униформените обикалят из бахъра, без да могат да мигнат цяла нощ. Какво по-голямо наказание за тях
Има обаче и свестни полицаи и все още полицията не е станала мафия, въпреки, че някои нейни членове се изявяват като мутри.
Безнадеждно е да сезираш прокуратурата за грубо държание от страна на полицай - това не е никакво нарушение по НК. Какви доказателства имаш? Те са няколко и ще свиделстват срещу теб. Единственото, което можеш да направиш е да оспорваш акта пред горестоящия орган и ако той го потвърди, да го оспорваш пред Административен съд. Оспорването пред Административен съд ще засегне униформените дотолкова, доколкото шефа им ще ги привика да ги разпита какво е станало ...
Като цяло оспорвай акта пред горестоящия орган и ако той не го отмени, пий една студена вода и си помисли, че докато ти си спиш на топличко у вас, тия униформените обикалят из бахъра, без да могат да мигнат цяла нощ. Какво по-голямо наказание за тях
Има обаче и свестни полицаи и все още полицията не е станала мафия, въпреки, че някои нейни членове се изявяват като мутри.
- zamunda
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|