Многоуважаеми колега Лунатик,)))))
П. Николов при 2-рата си реплика се поправи, че срока се отнася за 11 или за 12.В този случай, според мен, желанието му е да обжалва по съдебен ред пред Окръжния съд.))))))
MONTESKIO
PS. лУНАТИК, ЩЕ СЕ РАДВАМ ,АКО ИСКАШ ДА НАПИШЕШ КРАТКА СТАТИЯ - ОТГОВОР НА ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ, КОЯТО ЩЕ ПУБЛИКУВАМ НА МОЯТА СТРАНИЦА КАТО ЧЛЕН НА LEX.BG. )))))
с ДОБРИ ПОЖЕЛАНИЯ za uspeh
monteskio
- Дата и час: 21 Ное 2024, 22:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
14 дневен срок
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: 14 дневен срок
Уважаеми monteskio,
благодаря ти за поканата. Но не знам дали от мене може да излезе автор на статии - досега съм писал само писмени защити ))) Може и да опитам - не е късно човек да се орезили.
А относно темата за сроковете, малка добавка (за последно):
Ти в съседната тема по подобен повод цитираш членове от ГПК относно срокове. Така например цитираш чл. 214 ал.1 ГПК: "Частните жалби се подават в седемдневен срок от съобщаване на определението....". Та това ме подсети за добавката.
Този член е формулиран също като чл. 22, 29 и 37 ЗАП - срокът тече от съобщението. Но пък в ГПК си има чл. 33. По него се смятат сроковете. Така, че тази формулировка: " ...се подават в ...дневен срок от съобщаване на...." иде да каже, че просто деня на съобщаването не се брои. Ако се приеме обратното, става противоречие с чл. 33.
благодаря ти за поканата. Но не знам дали от мене може да излезе автор на статии - досега съм писал само писмени защити ))) Може и да опитам - не е късно човек да се орезили.
А относно темата за сроковете, малка добавка (за последно):
Ти в съседната тема по подобен повод цитираш членове от ГПК относно срокове. Така например цитираш чл. 214 ал.1 ГПК: "Частните жалби се подават в седемдневен срок от съобщаване на определението....". Та това ме подсети за добавката.
Този член е формулиран също като чл. 22, 29 и 37 ЗАП - срокът тече от съобщението. Но пък в ГПК си има чл. 33. По него се смятат сроковете. Така, че тази формулировка: " ...се подават в ...дневен срок от съобщаване на...." иде да каже, че просто деня на съобщаването не се брои. Ако се приеме обратното, става противоречие с чл. 33.
- лунатик
Абе Лунатик, нали ти го цитира ти това , какво повече умувате , хората са го казали : О Т С Ъ О Б Щ Е Н И Е Т О !!! Т.е. деня си се брои на пълно основание, другото е правна гимнастика .........
Определение № 8360 от 18.09.2003 г. на ВАС по адм. д. № 3893/2003 г., V о.,
".....Според чл. 37, ал. 1 от ЗАП жалбата и протестът се подават в 14-дневен срок от съобщението по чл. 31
Определение № 8360 от 18.09.2003 г. на ВАС по адм. д. № 3893/2003 г., V о.,
".....Според чл. 37, ал. 1 от ЗАП жалбата и протестът се подават в 14-дневен срок от съобщението по чл. 31
- младежа
Точно така: "От съобщението". Но от съобщението нататък, но като деня на съобщението не се брои. Съдиите по това определение №8360 са го броили точно така. (4-ти не се брои, остават: 5, 6, 7, 8, 9, 10 и 11-ти - т.е. точно 7 дена без да се брои 4-ти). Нали ако това съобщение е връчено в 17.00 часа - в края на работния ден ще имаме "изгубен" ден за реакция. А от 12-ти започва новия срок за съдебно обжалване.
- лунатик
Вижте сега, често казано имам две дела, които СОС ми прекрати поради изпуснат срок и подавах жалба до ВАС, като той върна делото за разглеждане и постанови, че не съм изпуснала срока, като цитира правилата на ГПК - от деня следващ съобщението, но много зависи от съда. Ако съдим по буквата на закона по ЗАП се брои и деня в който е съобщено, а по ГПК не, там се брои от следващия. Така че всичко е въпрос на убеждение. Какво ще кажете?
- vesina4
- Младши потребител
Има императивни норми, при които за убеждението няма място. В случая ВАС е бил прав - чл. 33 ГПК важи и по ЗАП. При буквално четене ще излезече и ГПК не е последователен - виж чл. 214 ГПК, чл.315 ал.1 ГПК. И там се говори, че жалби се подават в еди какъв си срок от деня на съобщението ( същото като в ЗАП). Та прочита на тези текстове (и в ГПК и в ЗАП) следва да е че, срока започва да тече от деня следващ деня на съобщението.
Да вземат да си редактират прецизно тези текстове в новия ГПК и АПК, та да не задръстват системата с дела за уж пресрочени срокове.
Да вземат да си редактират прецизно тези текстове в новия ГПК и АПК, та да не задръстват системата с дела за уж пресрочени срокове.
- лунатик
колега лунатик , абсолютно си прав , но повдигнатият въпрос изобщо не е маловажен,за това от кога се броят сроковете , видно от БОГАТАТА СЪДЕБНА ПРАКТИКА по въпроса ........за това по-горе казах:
НЕ ПИТАЙ СТАРИЛО , А ПАТИЛО
ЗАТОВА АЗ И БАБА СИ ЗНАЕМ ; ДЕНЯ НА СЪОБЩЕНИЕТО се брои.:
НЕ ПИТАЙ СТАРИЛО , А ПАТИЛО
ЗАТОВА АЗ И БАБА СИ ЗНАЕМ ; ДЕНЯ НА СЪОБЩЕНИЕТО се брои.:
- МЛАДЕЖА
Abe,hora vie ludi li ste-srok, koito zapo4va da te4e ot vtornik izti4a v vtornik.
- Aneliq
Спора взе да става безпредметен, както и преди това казах, мисля, че ако си добър в способността да убеждаваш, можеш да се възползваш и от двата варианта, в зависимост от това какво ти изнася в момента.
- vesina4
- Младши потребител
30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Назад към Административно право
|
|