начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Дискриминация!!

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дискриминация!!

Мнениеот tuneto » 14 Фев 2012, 19:30

Здравейте,
не съм специалист юрист и бих искал някой да ми обясни следния отговор от НАП,
който засяга доста хора в страната.

линк:
http://docstore.odit.info/?s=4&rid=3907
файл:
Otqowor_Nap.doc

или директно файла:
http://docstore.odit.info/?s=6&rid=3907

Благодаря предварително.
tuneto
Нов потребител

Re: Дискриминация!!

Мнениеот prnedev » 14 Фев 2012, 21:48

Ми дискриминация е ;-Р
Един вид данъчните казват - тези които плащат 15% данък, ако си построят обор или плевня ще им преотстъпят данъче. Докато на тези които плащат 10% данък, няма да им преотстъпят данъче за плевнята.
А нататъка вие планувате как ще ви е по изгодно :-)
Или искате хем да плащате по малката ставка данък, хем да не се занимавате с търговския регистър, хем да не изравнявате годишно осигуровки, пък и да ползвате облекчението? И аз искам, ама Дянков не иска.... Той и Бат Бойко викат, че не стигали парите за пенсии.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот tuneto » 15 Фев 2012, 12:52

Е очаквах малко по сериозни коментари. Или не сте прочели правилно закона?
Един вид данъчните казват - тези които плащат 15% данък, ако си построят обор или плевня ще им преотстъпят данъче.

Всъщност става точно обратното. Ако си един обикновен земеделски производител и си се регистрирал по ДДС
няма да имаш никакво облекчение. Просто ще си плащаш 15% на общо основание.
Ако си ЕТ или юридическо лице ще си плащаш само 10% данък и ще можеш да ползваш данъчно облекчение.

Правно основание чл. 189б ал.1-4 от ЗКПО и чл. 48 ал. 6-7 от ЗДДФЛ

Приравняват ме като ЕТ с чл. 29а ЗДДФЛ (следователно не мога да ползвам 60 % норм. пизнати), облагат ме по ЗКПО с 15% данък, а в същото време не мога да ползвам облекчението от 60% за закупуване на нова техника! Не е ли дискриминация това?

Не е ли това противоречие в закона?
tuneto
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 16 Фев 2012, 15:37

Ами какви по-сериозни коментари очаквате? Един вид да ви кажат "Ами дискриминация е". Топли ли ви това?
Ако искате, продавайте жалба до омбудсмана, да се задейства към конституционния съд, или се обърнете към депутата от вашият район, да поиска промяна на закона в Парламента, или си ползвайте данъчното облекчение, очаквайте да ви ударят акт по време на ревизия, като го получите акта, обжалвайте, докато стигнете до съд, а от съда поискайте те да се обърнат към Конституционният съд.
Или ви е достатъчно да получите едно съжаление?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот tuneto » 16 Фев 2012, 22:39

Благодаря за отговора.
Не съм търсил съжаление. Това едва ли ще помогне на хилядите земеделски производители, които са изпаднали в моята ситуация. Все пак ме насочихте кого мога да сезирам за което съм Ви искрено благодарен.
Мисля, че Трайков ще се ослушва и под натиска на правителството омбудсмана няма да предприеме нищо.
Може ли директно да се сезира Конституционният съд или Парламента?
Има ли желаещ адвокат който да се заеме с тази работа?

Благодаря предварително.
tuneto
Нов потребител

Назад към Данъчно право