Колеги, искам да питам тези от Вас, които са си позволчвали лукса да ползват болнични следното:
Собственик на ЕТ излиза в болничен поради бременост и предстоящо раждане.
Носи си болничния в НОИ, откъдето заявявят, че първо трябва да се внесат осигуровките за този месец и тогава да подава болничния. На въпроса: Те нали се дължат до 10 следващия месец, отговорът е , че следва да се внесат сега.
Почвам да ровя, но ми се струва някакво безумие.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 09:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Болничен
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Болничен
Естествено, че е безумие, sunrise.
Месецът не е изтекъл, все още. Осигуровките се внаст до 10-то число на следващия месец, без значение, че по размер ще бъдат по-малка сума, съответстваща на дните, предхождащи датата на Б.Л.
НОИ не може да откаже да го приеме. Единствената последица ще бъде тази, че изплащането на обещетението поради бременност и раждане ще се забави във времето.
Месецът не е изтекъл, все още. Осигуровките се внаст до 10-то число на следващия месец, без значение, че по размер ще бъдат по-малка сума, съответстваща на дните, предхождащи датата на Б.Л.
НОИ не може да откаже да го приеме. Единствената последица ще бъде тази, че изплащането на обещетението поради бременност и раждане ще се забави във времето.
-
Melly - Старши потребител
A, не може. Върнали са я като 2 и 2 -4.Явно пари трябват и то днес!
Аз си мисля да го прати по пощата, да видя как ще откажат.
Аз си мисля да го прати по пощата, да видя как ще откажат.
- sunrise
- Активен потребител
Ако болничният е от този месец - септември, той се носи в НОИ през следващия месец - октомври, след като са платени осигуровките за месец септември, до 11 дни, ако не се лъжа след плащането им и подаване на съответните декларации обр. 1. От там нататък винаги първо се плащат осигуровките /здравните/, подават се декларации, и след това пускат плащането на обезщетението от НОИ.
- nevin_alibriam
- Потребител
И къде пише, че БЛ трябва да "преспи" докато му дойде времето да бъде предаден в НОИ?
-
Melly - Старши потребител
Не ми се търси къде го пише. На питащия ще кажа, че от опит имам инфото. Бях една година "по майчинство", /свободна професия/, сега се върнах на работа, случва ми се да взимам болнични. Това е реда.
- nevin_alibriam
- Потребител
Съгласна съм с nevin_alibriam
чл. 10 от Наредба за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.
т.2 от самоосигуряващите се лица - не по-късно от 11 дни след внасянето на дължимите авансово осигурителни вноски за съответния месец.
чл. 10 от Наредба за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.
т.2 от самоосигуряващите се лица - не по-късно от 11 дни след внасянето на дължимите авансово осигурителни вноски за съответния месец.
- Гост.
- Старши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|