начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Въпрос за осигурителен стаж

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за осигурителен стаж

Мнениеот flamenko » 19 Юли 2010, 16:01

Здравейте,
Моля за съвет в моя случай:
От 1.07.2009 съм на трудов договор като адм. служител във фирма 90% собственост на чужд гражданин. В началото на 2010 г. Управителят се пенсионира и оттогава не са изплащани заплати и не са декларирани (Д1) и внасяни осигуровки в НОИ.
Няма назначени нов управител/счет. обслужване и трудовия ми договор не е прекратен.
Ориентирах се как да процедирам за прекратяване на тр. договор и търсене на неизплатени заплати по съдебен път, но предвид моите 54 г. възраст/31 г. осигурителен стаж, ме интересува и

1.Ще ми бъде ли зачетено за осиг. стаж времето на действащ трудов договор с неначислени осигуровки (недекларирани и невнесени ) за периода от началото на 2010 г. докато е действал тр. ми договор?

Предварително благодаря на отзовалите се
flamenko
Младши потребител

Re: Въпрос за осигурителен стаж

Мнениеот flamenko » 22 Юли 2010, 17:50

Нещо нефелен ли е въпросът ми, че такава тишина? :)
Няма ли кой да подскаже като нито заплати са изплатени, нито са декларирани осигуровки в НОИ поради липса на оправомощени за това хора, фирмата (собственост на гражданин от ЕС , не е арабин или китаец:)) не е закрита и тр.договор не е прекратен - какво мога да предприема за да не си загубя барем осигурителния стаж??? :(
flamenko
Младши потребител

Мнениеот dizhel » 22 Юли 2010, 20:11

NE
dizhel
Потребител

Мнениеот slava31 » 23 Юли 2010, 14:18

всичко зависи от това как е заведен иска ви в съда и как ще се произнесе той. Говорете с адвоката си за това.
slava31
Младши потребител

Мнениеот mosqito » 24 Юли 2010, 13:27

flamenko написа: 1.Ще ми бъде ли зачетено за осиг. стаж времето на действащ трудов договор с неначислени осигуровки (недекларирани и невнесени ) за периода от началото на 2010 г. докато е действал тр. ми договор?

Разбира се, че ще признае за осигурителен стаж. Виж чл. 9 ал.1 КСО:
Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Осигурителният стаж се изчислява в часове, дни, месеци и години. За осигурителен стаж се зачита:
1. (изм. и доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) времето, през което лицата по чл. 4, ал. 1, т. 1 и ал. 2 са работили при пълното законоустановено за тях работно време, ако са внесени или дължими осигурителните вноски върху полученото, начисленото и неизплатеното, както и неначисленото възнаграждение....

Друг е въпроса как ще го докажеш този осигурителен стаж ,ако няма кой да ти издаде УП-3 или да попълни трудовата ти ккнижка...
mosqito
Младши потребител

Мнениеот flamenko » 25 Юли 2010, 23:30

mosqito написа:
flamenko написа: 1.Ще ми бъде ли зачетено за осиг. стаж времето на действащ трудов договор с неначислени осигуровки (недекларирани и невнесени ) за периода от началото на 2010 г. докато е действал тр. ми договор?

Разбира се, че ще признае за осигурителен стаж. Виж чл. 9 ал.1 КСО:
Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Осигурителният стаж се изчислява в часове, дни, месеци и години. За осигурителен стаж се зачита:
1. (изм. и доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) времето, през което лицата по чл. 4, ал. 1, т. 1 и ал. 2 са работили при пълното законоустановено за тях работно време, ако са внесени или дължими осигурителните вноски върху полученото, начисленото и неизплатеното, както и неначисленото възнаграждение....

Друг е въпроса как ще го докажеш този осигурителен стаж ,ако няма кой да ти издаде УП-3 или да попълни трудовата ти ккнижка...

1001 благодарности за отговора, , четох КСО, ама не ми стана ясно неначислени, неизплатени и недекларирани в НОИ с Д1 осигуровки - прави ли ги дължими за признаване на осиг. стаж. Няма в момента , нито кой да направи ведомостите, нито да подава в Нои каквото и да било, нито да издава УП-та. В трудовата книжка ми е заверено назначаването, имам тр. договор и е регистриран в НОИ при назначаването ми, заплати, осигуровки ...всичко вървеше нормално докато имаше Управител. При пенсионирането му приех от него с Протокол архива и каквото друго фирмено му се е водило с Протокол . Какво трябва да имам за доказване на осиг. стаж като до момента договора ми не е прекратен и веднага ще цъфне в НОИ, ако някой ме вземе на друга легална работа ?
flamenko
Младши потребител

Мнениеот mosqito » 26 Юли 2010, 15:17

Освен, че възнагражденията трябва да бъдат дължими (макар и неначислени) има още едно условие:

А това ще означава, че трябва да има и съотвено престиране на работна сила. Въпреки, че обикновеното предположение е, че щом трудовото правоотношение не е прекратено и обявено в НАП , то то продължава и за това време се дължи възнаграждение.

А как да се установи този стаж? НПОС казва:
Чл. 37. (1) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2002 г., доп., бр. 25 от 2004 г., бр. 2 от 2010 г., в сила от 1.01.2010 г.) За осигурителен стаж се зачита времето, за което са били дължими или внесени осигурителни вноски...
Щом си се явявала на работа - значи осигурителните вноски стават дължими (няма значение дали са внесени)
По нататък наредбата казва:

Чл. 40. (1) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2003 г., бр. 48 от 2006 г., бр. 15 от 2007 г.) Осигурителният стаж се установява с трудови, служебни и осигурителни книжки, с документ по утвърден образец, издаден от осигурителя, и с данните по чл. 5, ал. 4 КСО.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., бр. 15 от 2007 г., предишна ал. 3, бр. 2 от 2010 г., в сила от 1.01.2010 г.) Осигурителният доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, се установява с осигурителна книжка, с документ по утвърден образец и с данните по чл. 5, ал. 4 КСО. Осигурителният доход за времето, през което е получавано обезщетение от държавното обществено осигуряване, изплащано от териториалното поделение на НОИ, се установява с данни от информационната система на НОИ.

(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 2 от 2010 г., в сила от 1.01.2010 г.) Документите по ал. 1 и 2 се издават въз основа на изплащателните ведомости, други разходооправдателни документи и договори за възлагане на труд.
и т. н.

Проблем, е че няма управител. Според търговския закон такова положение е недопустимо и е основание за прекратяване на дружеството (ако е ООД) съгласно чл. 155:

Чл. 155. (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г., в сила от 01.07.2007 г. - изм. относно влизането в сила, бр. 80 от 2006 г.) По решение на окръжния съд по седалището на дружеството то може да бъде прекратено:

1. по иск на съдружниците, ако важни причини налагат това. Искът се завежда срещу дружеството, ако дяловете на ищците съставляват повече от 1/5 от капитала;

2. (изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) по иск на прокурора, ако дейността на дружеството противоречи на закона;

3. (нова - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) по иск на прокурора, когато в продължение на три месеца дружеството няма вписан управител.

Въпросът е дали стария управител е отписан от ТР. Това, че се е пенсионирал е факт без значение за неговия статус на управител, ако неговото име продължава да фигурира в ТР. А и някой трябва да сезира прокурора.
mosqito
Младши потребител

Мнениеот flamenko » 31 Юли 2010, 18:40

Благодаря за изчерпателната информация.
Ако правилно съм разбрала относно пейпърките :

- промяната от 01.01.2010 за "неначислени" има предвид невнесените и недекларирани в Нои осигуровки и в моя случай следва да ми бъде зачетен осиг. стаж за времето на невнасяне/недеклариране до датата на прекратяване на тр. договор.
- За да ми бъде зачетен този осиг. стаж трябва да представя в НОИ :
Трудов договор за назначаване+ Заповед за прекратяването му, заверена трудова книжка с тр- стаж и УП (осиг. стаж и осиг. доход)

Ситуацията съм момента е:
Управителят е заличен от ТР и няма назначен нов управител нито счетоводно обслужване.
От горните документи имам всичко по назначаването и всичко точно отразено в НОИ до оставането без Управител в началото на тази година.
Още малко помощ да ми се попроясни за сдобиването на останалите документи по "развода" с фирмата (четох и това, ама липсата на съдебна практика ми пречи:):):)

От инфото ти разбирам, че за да се "разведа" остава единствено възможно чрез закриване на ООД-то от Окр. Съд по иск на Прокурора?
1. Мога ли аз(чрез адвокат) като редови служител, забравен от ООД-то, да сезирам Прокурора за закриване на д-вото?
2. В случай, че мога и Съдът вземе та го закрие - кой, аджеба, накрая ще ми издаде документ за прекратяване на труд. договор и УП-тата?
3. Решението на Съда може ли да ме издокара със задна дата на закриване Април 2010 - крайният законен срок ООД-то да е 3 месеца без управител и да загубя времето осиг. стаж досега?
flamenko
Младши потребител

Мнениеот mosqito » 01 Авг 2010, 16:16

flamenko написа:Ситуацията съм момента е:
Управителят е заличен от ТР и няма назначен нов управител нито счетоводно обслужване.
От горните документи имам всичко по назначаването и всичко точно отразено в НОИ до оставането без Управител в началото на тази година.
Още малко помощ да ми се попроясни за сдобиването на останалите документи по "развода" с фирмата (четох и това, ама липсата на съдебна практика ми пречи:):):)

От инфото ти разбирам, че за да се "разведа" остава единствено възможно чрез закриване на ООД-то от Окр. Съд по иск на Прокурора?
1. Мога ли аз(чрез адвокат) като редови служител, забравен от ООД-то, да сезирам Прокурора за закриване на д-вото?
2. В случай, че мога и Съдът вземе та го закрие - кой, аджеба, накрая ще ми издаде документ за прекратяване на труд. договор и УП-тата?
3. Решението на Съда може ли да ме издокара със задна дата на закриване Април 2010 - крайният законен срок ООД-то да е 3 месеца без управител и да загубя времето осиг. стаж досега?

Разбира се, че може да сезирате прокуратурата за наличието на визираното в чл. 155 т. 3 ТЗ обстоятелство - оставане на дружеството повече от 3 месеца без вписан управител. След което ще се пристъпи към ликвидация на дружеството съгласно чл. 156 ТЗ:

Чл. 156. (1) При прекратяване на дружеството на основание чл. 154, точки 1, 2 и 5 и чл. 155 се открива производство за ликвидация.
(2) Ликвидатор на дружеството е управителят освен ако с договора или по решение на общото събрание е определено друго лице.
(3) По искане на контрольора или на съдружниците, които имат поне 1/10 от капитала, съдът може да назначи други ликвидатори.
(4) Ликвидацията на дружеството се извършва по реда на глава седемнадесета.
..............
Е, в случая няма да може да се приложи втората алинея (поради липса на управител) но пък съда ще назначи ликвидатор(и). А в глава 17-та нещата са описани подробно ( от чл. 266 нататък). Ликвидаторът има същите права и задължения като на управителя. В този смисъл, той ще издаде необходимите ви документи за установяване на осигурителния стаж и доход.
mosqito
Младши потребител

Назад към Данъчно право