начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

принудително отчуждаване

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

принудително отчуждаване

Мнениеот pepinadm » 25 Фев 2010, 13:28

Здравейте! През 2009г. е извършено принудително отчуждаване на имот на юридическо лице. Отчуждаването е на основание чл.34а от Закона за държавната собственост, т.е. то е по решение на Министерски съвет за държавни нужди, за изграждане на национални инфраструктурни обекти. Обезщетението е изплатено на юридическото лице. В чл. 42 от Закона за държавната собственост е посочено, че по отчуждителните производства по тази глава/трета/ не се събират данъци и такси. Въпросите ми са:
1. За кои данъци се отнася този член 42 от закона.
2. Подлежи ли на облагане по ЗКПО полученото обезщетение.
3. Дължи ли се ДДС върху полученото обезщетение.
Благодаря Ви!
pepinadm
Нов потребител

Re: принудително отчуждаване

Мнениеот martinela_m » 26 Фев 2010, 02:09

Доколкото отчуждаването има принудителен прехвърлително ефект, следва да се приеме, че в случая се касае за освобождаване от данъци и такси, свързани с прехвърлянето на имота.
martinela_m
Младши потребител

Мнениеот pepinadm » 26 Фев 2010, 16:10

Благодаря. Според Вас този текст се отнася само за данъците и таксите по прехвърлянето. Аз съм на същото мнение, но юриста на дружеството твърди, че полученото обезщетение не следва да се облага и с данък по ЗКПО. Какво е Вашето мнение.
pepinadm
Нов потребител

Мнениеот martinela_m » 27 Фев 2010, 16:57

И какви са аргументите на юриста?
martinela_m
Младши потребител

Мнениеот pepinadm » 28 Фев 2010, 17:22

Аргумента на юриста е този чл.42 от Закона за държавната собственост и твърди, че се отнася за всички данъци. Попитах го като се отнася за всички данъци и за данък върху дивидентите ли се отнася. Поисках да ми посочи точния член от ЗКПО, по силата на който не подлежи това обезщетение на облагане. Той ми отговори, че трябва да погледне, че не може да ми отговори веднага, а след това започна да ми говори да си направя преоценка на активите. И да си направя преоценка, за данъчни цели няма да има някакъв ефект.
pepinadm
Нов потребител

Мнениеот martinela_m » 28 Фев 2010, 19:59

Моето лично мнение, с което Вие по никакъв начин не сте обвързани е, че разпоредбата на чл. 42 ЗДС касае единствено и само всички данъци и такси свързани с отчуждителното производство, още повече, че това е написано пределно ясно в правната норма. Отчуждителното производство приключва с изплащане на обезщетението. В момента, в който определеното обезщетение е изплатено се слага точка на това производство. Или, още веднъж, всички данъци по ЗМДТ, държавни такси, свързани с евентуалното с обжалване на Заповедта за отчуждаването, таксите свързани с вписването на отчуждаването са НЕДЪЛЖИМИ. От там насетне има само движение на парични потоци. Срещу имота на дружеството са получени някакви пари. Получената като обезщетение за имота на дружеството парична сума представлява източник на доходи за дружеството, съгласно чл.12, ал.(8) ЗКПО, и тази сума по никакъв начин не може да бъде изключена при определяне на счетоводния финансов резултат. Не знам защо Вашият юрист бърка облагането на доходите с дължимите данъци и такси по отчуждаването. Това са много различни неща!
На въпроса относно дължимостта на ДДС, отговора ще намерите в чл. 6 от ЗДДС, който буквално се казва следното:
Чл. 6. (1) Доставка на стока по смисъла на този закон е прехвърлянето на правото на собственост или друго вещно право върху стоката.
(2) За доставка на стока за целите на този закон се смята и:[/b]
1. [b]прехвърлянето на право на собственост или друго вещно право върху стоката в резултат на искане или акт на държавен или местен орган или на основание на закон срещу обезщетение
;
По ясно от това няма накъде!
martinela_m
Младши потребител

Мнениеот pepinadm » 01 Мар 2010, 11:35

Много Ви благодаря! Моето мнение е същото, но споровете с адвоката разбуниха духовете. Още веднъж Ви благодаря.
pepinadm
Нов потребител

Назад към Данъчно право