начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

чужденец и майчинство

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чужденец и майчинство

Мнениеот vdvvdv » 11 Авг 2009, 20:55

Аз съм чуждестранен гражданин, постояно пребиваващ в БГ. Имам едно дете- чуждестранен гражданин, на 12 години, който никога не е живяло в БГ. Затова не получавах никакви помощи и обезщетения за него. Понеже от около 3 години работя в бг фирма, където ми осигуряват на цялата ми заплата. По лични причини работодателят не е уведомен за моето първо дете. В момента бремена съм и чакам второто си детенце, във връзка с което искам да изляза по майчинство и да получавам парични обезщетения, които ми се полагат.

Въпрос ми е-
При по пълване на декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане какво трябва да посоча - "първо" или "второ" дете - при условие че първото ми дете не е български гражданин и осигурено и обезщетено извън БГ?

извинявам се за правописни грешки и предварително благодаря за отговор
vdvvdv
Младши потребител

Re: чужденец и майчинство

Мнениеот prnedev » 12 Авг 2009, 13:28

Изключени са ви личните съобщения... та тук...
Специално по НОИ въпросите никак не се чувствам в свои води, но ви обещавам, че ще препратя тази тема към човек по тази част ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 12 Авг 2009, 14:08

Цитирам ви личен разговор по темата ;-)

За декларациите прил.1 и прил.2, свързани с обезщетението за бременност и раждане, на практика няма никакво значение поредността на детето.
(И понеже никак не ми е ясно защо я напъхаха тази глупост в тях - в КТ отдавна беше отпаднала различната продължителност на отпуска в зависимост от поредността на детето, зададох навремето конкретно този въпрос при обсъждане проекта на наредбата. Отговорът беше тъпи погледи с толкова мъка в тях.)

Значение за поредността има при отпуска за отглеждане на дете до 2 год. Ама тя ще ражда второ, а не четвърто, така че за конкретния случай също няма никакво значение.

Мисълта ми е, че на ДОО-то не се нанася никаква щета, ако не се посочи първото дете, пък знае ли човек какво се крие зад намека, че работодателят не знае за него?

Но, не знам дали не правят някакви проверки в ГРАО. Макар и да не е от значение, ама ще я изкарат, че декларира неверни данни. А след като има постоянно пребиваване, значи има и пълни данни за ГРАО - всичко, което е декларирала там с документите си за постоянното пребиваване.

Прати я да поразпита в НОИ, щом като иска да скрие първото дете.

Наистина, най-добре да попитате в НОИ ако става дума само за обезщетението, а ако има други неща извън него, да се посъветвате с юрист.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот vdvvdv » 12 Авг 2009, 16:41

толкова подробен и изчерпателен отговор не съм очаквала! безкрайно съм ви благодарна на вас и на вашият колега!

Той е прав в това отношение че, наистина при оформяне на постояно пребиваване аз правих адресна регистрация в община / ГРАО/, където мен ми занесоха в граждански регистър и дадоха и ЕГН. При което разбира се декларирах подробно всичките си данни, също както и в полиция при оформяне на лична карта и разрешение за пребиваване.

Единствено при работодателя не дадох информация за първото си дете. И сега се притесних да не би със това съм объркала нещо от счетоводна или законова гледна точка / имам в предвид изчисляване на данък или осигуровки в процес на трудово правоотношение/? Да не би с това обстоятелство би могла да подведа някакси работодателя ми?

Иначе желанието ми всичко да е редно по закона и затова през главата ми мина този въпрос каква поредност на дете трябва да посоча- реална физическа "второ дете"/ без оглед на гражданство/ или "първо" /защото реално само това дете ще има българско гражданство..
vdvvdv
Младши потребител

Мнениеот vdvvdv » 12 Авг 2009, 16:59

Още една молба, понеже не знам към кого да се обърна / в града има поне хиляда юристи/ -много ви моля, бихте ли ме препоръчали юрист от Русе, който е професионалист в тази област :roll:
vdvvdv
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 14 Авг 2009, 00:36

При работодателя нищо не сте объркали ;-) За това не се притеснявайте. В смисъл при него за оформянето на документите, няма никакво значение колко деца имате.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот vdvvdv » 21 Авг 2009, 10:36

Искам да попитам следното: дали е възможно да прекратя трудов договор , след като изляза в 45-дневен отпуск по майчинство преди термин? Как ще се отрази това на моят трудов и осигурителен стаж? И дали ще загубя право на получаване на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 410 дни?

Благодаря предварително за отговор
vdvvdv
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 21 Авг 2009, 15:41

Принципно не може ;-) чл.333 ал.6 Кодекс на труда.
Има само едно изключение - може да се прекрати трудовият договор при ликвидация на фирмата ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот vdvvdv » 21 Авг 2009, 16:53

благодаря

Но ако аз поискам да прекратя трудов договор по моето желание, не може ли?
vdvvdv
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 21 Авг 2009, 20:28

Ами въпроса ви отива вече към раздел "Трудово право"... най-добре ще е да започнете нова тема. Колкото до обезщетенията, пак да го кажа с условието, че незнам дали е възможно да се прекрати трудов договор "по взаимно съгласие", докато сте в "болнични", да, няма да получавате обезщетения за "бременност и раждане и за отглеждане на малко дете" - както тези - до 410 дни (Кодекс на труда, Кодекс на социалното осигуряване), така и другите "до две годишна възраст на детето". За сметка на това ще имате право на "месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година" по Закона за семейни помощи за деца.

Извинявайте за малко формалният отговор... просто трудовите въпроси и обезщетенията не са моята вода...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот vdvvdv » 21 Авг 2009, 21:02

Благодаря Ви за бързи отговори!
Всеки ден при мен възникват различни въпроси и се мъча да намеря отговор. Понеже мнооого съм далека от областта на юриспруденция и право.. :oops:
Случайно дали е възможно да ми насочете към юрист /трудово право/ от Русе? :oops:
vdvvdv
Младши потребител

Назад към Данъчно право