- Дата и час: 22 Ное 2024, 21:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Мога ли да получавам майчинство и да работя в друга фирма
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Мога ли да получавам майчинство и да работя в друга фирма
Здравейте! Имам дете на година и половина и мисля да се върна на работа. Чух че мога да рабога в друга фирма по втори трудов договор и пак мога да си получавам майчинството от основния работодател. Вярно ли е това?
- miksha
- Нов потребител
Re: Мога ли да получавам майчинство и да работя в друга фирма
Предвид съботният ден, по конкретно не може да се направи обобщение - но все пак, стъпвайте много внимателно при такива действия - имам много лош опит от съветите на разни "дългогдишна служителка в НОИ" съветва млада бременна да напусне (да напусне!) работата си, защото така било изгодно. Та сума обеди-вечери похабихме да оправяме работата.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Нямате никакъв проблем, доколкото не сте се договорили нещо друго с основният ви работодател
Погледнете, ако желаете мнението на МТСП и НОИ
Погледнете, ако желаете мнението на МТСП и НОИ
- prnedev
- Активен потребител
Няма да коментирам "указанията" на НОИ.
Обаче, да сте чували за злопотреба с право ?
Така наречените "майчински" са целеви обезщетения на майката от НОИ (не от работодателя), които й се дават с едничката цел да си гледа детето лично.
Когато майката се върне на работа преди навършване 2-год. възраст на детето, й се полага само 50 % от това обезщетение.
Казано просто - схемата е злоупотреба с право, или с други думи: измама на държавата, а и на всички нас, които плащаме съответните осигуровки, с цел получаване на сума, която не се следва при фактическото положение на нещата (майка работи, а не си гледа лично детето).
Считам, че злоупотребата е възможна поради законодателно опущение специално да се запише съответната забрана (законодателят даже не е предполагал колко криво могат да бъдат изтълкувани разпоребите).
За да не скочат някои - аз също съм майка, при това на две деца, но подобна шмекерия даже не ми е минавала през ума (дали ум не ми достига или честността ми е в повече?)
Обаче, да сте чували за злопотреба с право ?
Така наречените "майчински" са целеви обезщетения на майката от НОИ (не от работодателя), които й се дават с едничката цел да си гледа детето лично.
Когато майката се върне на работа преди навършване 2-год. възраст на детето, й се полага само 50 % от това обезщетение.
Казано просто - схемата е злоупотреба с право, или с други думи: измама на държавата, а и на всички нас, които плащаме съответните осигуровки, с цел получаване на сума, която не се следва при фактическото положение на нещата (майка работи, а не си гледа лично детето).
Считам, че злоупотребата е възможна поради законодателно опущение специално да се запише съответната забрана (законодателят даже не е предполагал колко криво могат да бъдат изтълкувани разпоребите).
За да не скочат някои - аз също съм майка, при това на две деца, но подобна шмекерия даже не ми е минавала през ума (дали ум не ми достига или честността ми е в повече?)
- rts
- Активен потребител
Добре де, реших просто да попитам нещо, а получих толкова оплюване и обиди.
Мислех, че тук мога да намеря нормален отговор на нещо, което чух, а се оказа, че търся безплатна консултация. За какво е този форум тогава?!
За да ви успокоя, че няма да мамя нито държавата, нито вас ще ви кажа, че вече се върнах на работа и ще получавам 50 % от майчинството си.
И все пак благодаря на тези, които ми отговориха по нормален начин.
Мислех, че тук мога да намеря нормален отговор на нещо, което чух, а се оказа, че търся безплатна консултация. За какво е този форум тогава?!
За да ви успокоя, че няма да мамя нито държавата, нито вас ще ви кажа, че вече се върнах на работа и ще получавам 50 % от майчинството си.
И все пак благодаря на тези, които ми отговориха по нормален начин.
- miksha
- Нов потребител
rts написа:Няма да коментирам "указанията" на НОИ.
Обаче, да сте чували за злопотреба с право ?...
@rts, кажете ми честно. Ако НОИ/МТСП застъпят вашата позиция, тя ще издържи ли евентуално в съда?
- prnedev
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|