начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Затвор за невнесени осигуровки, пенсии до 1000 лв.

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Затвор за невнесени осигуровки, пенсии до 1000 лв.

Мнениеот gudio » 26 Сеп 2009, 12:07

plamena26 написа:Има една идея относно осигуровките, но не смеят даже да я лансират.Аз обаче макар че ще ме засегне лично и ще ми намали заплатата съм съгласна с нея.Тя е всички държавни служители, осигуряващи се за сметка на държавния бюджет да поемат своята част от осигуровките и както всички останли работещи да си плащат.Знам че някои колеги направо ще ми избодат очите за това, но считам че така е справедливо и така следва да бъде.Сега също има разделение, например всички лекари в държавни болници и всички учители си плащат осигуровки, а военни, магистрати и полицаи не.Не е редно така, подкрепям идеята всеки да си плаща осигуровките, която мисля идва от някоя от бизнес организациите.Даже и инспектори от комсията Кушлев са ми са се оплаквали че си плащат осигуровките и не са за сметка на бюджета.В по гореизброението от мен институции са най-високите държавни заплати следователно ще бъдат събрани и доста пари от осигуровки.

В самото начало на рИформата с "трите стълба" на осигуряването беше така. Само че бързо му намериха лесното (бюджетни икономии :roll: ) - бюджетните служители да се "осигуряват за сметка на бюджета" = не им се правят вноски въобще :!: Ако не вярвате - съпругата ми преди година прекрати служебно правоотношение и тръгнахме да заверяваме осигурителен стаж в НОИ, лично се уверих - няма и не им се внася нито стотинка... т.е. ще се чака пак някой ден за парите за техните пенсии на "криминализираните" вноски от другите платци (работодатели по тр. правоотн. и самоосигуряващи се лица) :evil:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 26 Сеп 2009, 12:11

Здравните, казаш, били друга "бира". Ами аз на личен лекар не съм стъпвала за целия период, откакто съществува здравно осигуряване. А когато се е налагало, съм си плащала- на специалист, на съотвтното болнично заведение... Случайно да има адвокатска осигуровка :evil:
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот portokal » 26 Сеп 2009, 12:11

Е, аз затова попитах - предполагам, че се предлага затвор за укриване, а не просто за неплащане, нищо, че го съобщават така (за по-ефектно).
Без ни най-малко да съм привърженичка на наказателна отговорност за всичко, не знам дали липсата на пари е извинение за лъжливо деклариране на задължения. :oops: Вярно, че и да те карат да плащаш нещо, дето не си в състояние да го плащаш, не върви, ама...

Знам аз, че с бай Г. няма да се разберем - той като частник, аз като антитакъв. 8) :P
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 26 Сеп 2009, 12:14

bebitor написа:Здравните, казаш, били друга "бира". Ами аз на личен лекар не съм стъпвала за целия период, откакто съществува здравно осигуряване. А когато се е налагало, съм си плащала- на специалист, на съотвтното болнично заведение... Случайно да има адвокатска осигуровка :evil:

Не дай Боже, на всеки от нас, който не стъпва при личния си лекар (с моя от година и половина сме в различни градове, не че и преди много стъпвах) може да му се наложи да ползва по-сериозна помощ, която може и да не може да си я позволи сам. Тогава ще разчита на вноските на здравите, които на свой ред не искат да плащат, защото не стъпват при личния си лекар. :oops:

gudio написа:Ако не вярвате - съпругата ми преди година прекрати служебно правоотношение и тръгнахме да заверяваме осигурителен стаж в НОИ, лично се уверих - няма и не им се внася нито стотинка...

Без да подлагам на съмнение казаното, съвсем сериозно питам: по какъв повод се наложи въобще да се уверявате? Аз съм прекратила до момента точно три служебни правоотношения и нито веднъж не съм имала случай да трябва или да мога да се уверявам в такова нещо, нито пък да стъпвам даже в НОИ.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот gudio » 26 Сеп 2009, 13:12

portokal написа: Без да подлагам на съмнение казаното, съвсем сериозно питам: по какъв повод се наложи въобще да се уверявате? Аз съм прекратила до момента точно три служебни правоотношения и нито веднъж не съм имала случай да трябва или да мога да се уверявам в такова нещо, нито пък да стъпвам даже в НОИ.

По повод на това, че имаше осигурителен стаж и от други :oops: източници, т.нар. тук "ДУК" :wink: По повод тоя стаж се наложи снабдяване с осигурителна книжка и нанасяне на вноските по "ДУК"-а... Съчувствено в НОИ й казаха "за съжаление не ви стига месечният доход, за да Ви се признае осигурителен стаж..." и после, като разгледали другите книжа: :shock: :? "Ама Вие сте работили в Министерството на... ?!" Оказа се, че държ.служители излизат-не излизат нещо там в системата им (това, че е "куца", мисля го коментирахме тук), но със сигурност данни за вноски и за доход НЯМАТ. Така че - съвет: вземи си овреме по едно УП-2 от всички напуснати длъжности по "СлПО" и го пази като зениците на очите си, `щото някой ден - пенсия "нъц" без "хартийките", в инф. им система - нула данни :!:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 26 Сеп 2009, 14:11

portokal написа:
bebitor написа:Здравните, казаш, били друга "бира". Ами аз на личен лекар не съм стъпвала за целия период, откакто съществува здравно осигуряване. А когато се е налагало, съм си плащала- на специалист, на съотвтното болнично заведение... Случайно да има адвокатска осигуровка :evil:

Не дай Боже, на всеки от нас, който не стъпва при личния си лекар (с моя от година и половина сме в различни градове, не че и преди много стъпвах) може да му се наложи да ползва по-сериозна помощ, която може и да не може да си я позволи сам. Тогава ще разчита на вноските на здравите, които на свой ред не искат да плащат, защото не стъпват при личния си лекар. :oops:

За целта съществуват здравни застраховки.
По същата логика, на някой може да му се наложи да води сериозно дело с голям материален интерес, и да не може да плати нито д.т, нито адв. хонорар, пък да не е от категорията лица, на които се полага безплатна правна помощ. Ама осигуровка няма...
П.П. Имунизациите на децата са безплатни, нали? Да, ама не. Защото архаичната ваксина, отпускана от здравната каса, с 1001 странични ефекта, е безплатна. Ако не искаш/можеш да стоиш после седмица в къщи с изгарящо от температура дете и да тичаш без време по болници, даваш 50 лв като добър човек на аптеката и нямаш неприятности...
Вместо санкции, че не се плащали здравните осигуровки, държавата да вземе да помисли за КАЧЕСТВОТО на здравеопазване, което се получава срещу тия осигуровки.
Последна промяна bebitor на 26 Сеп 2009, 14:19, променена общо 2 пъти
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот portokal » 26 Сеп 2009, 14:15

Да, обаче да загубиш (евентуално) дело е доста по-малко страшно, отколкото да бъдеш оставен да умреш или здравето ти да се влоши неспасяемо. :oops:
За второто, мисля, е преценено, че е от обществен интерес (а също и свързано с морала на обществото), а не само от личен, затова и здравните осигуровки са задължителни.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 26 Сеп 2009, 14:19

"Голо здраве- жива болест." Народна поговорка.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот portokal » 26 Сеп 2009, 14:21

:D :D :D
Абе, недей ти така, че здравето се усеща чак когато го загубиш, е казал също народът.

Те тия пословици (понеже и те си имат автори, макар и неизвестни) са същата работа като противоречивата съдебна практика - различните състави са на различни мнения, т.е. поговорките се групират две по две с противоположен (или почти) смисъл.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот razli4na » 26 Сеп 2009, 17:31

Море, има дела дето загуби ли ги клиентът, цял живот е като болен, а може и направо да е като "гътнат".
razli4na
Активен потребител

Мнениеот gudio » 26 Сеп 2009, 17:39

За здравните осигуровки - срещу тях (сега ще ме псувате и биете :oops: ), та... срещу тях (би трябвало да :oops: ) получаваш услуга ("клинична пътека"), колкото и минимална, некачествена и т.н. да е - все пак са на принципа на здравното застраховане, затова считам, че трябва да се плащат. Пенсионните вноски обаче в повечето случаи ще бъдат (тук навлизаме в икономически дебри :oops: ) с по-висока стойност (по-добре 50 лв. сега, отколкото 500 след 20 год., нали ?) от пенсията, която евентуално (и ако изобщо :!: ) осигуреното лице получава. Тези пари са чист данък, с който "на принципа на солидарността" в момента един работещ изхранва поне 4-ма пенсионери.
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 26 Сеп 2009, 17:43

Уточнявам, gudio, че и системата на здравното осигуряване се гради върху "основния стълб на солидарността". Там положението е аналогично с пенсионната система.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот gudio » 26 Сеп 2009, 17:49

razli4na написа:Уточнявам, gudio, че и системата на здравното осигуряване се гради върху "основния стълб на солидарността". Там положението е аналогично с пенсионната система.

Вярно е, но вноската е ниска и имаш т.нар. "здравно-осигурителни права", пробвай да постъпиш в болница за нещо - първата им работа е да те проверят тук http://healthinsurance.nssi.bg/report_h ... 15_out.asp и да ти покажат пътя, ако не си спешен случай, в кома, от катастрофа ив безсъзнание :cry: В последния случай ти представят сметка (и аз имам вече няколко ИЛ по такива сметки за събиране :oops: ). Солидарността е доста по-ограничена и по-справедлива, като че ли... :roll:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 26 Сеп 2009, 17:56

Съгласна съм!
ОБАЧЕ, в тоя регистър са лицата, за които са подадени декларации, че е внесена съотнетната сума за здр. осигуряване. Регистъра НЕ отразява дали действително са внесени тези суми или само са подадени декларациите. Нали се сещаш за това какво е действителното положение.
В тази връзка се сещам, че са предвидени санкции, ако закъснееш с подаването на декларацията, но не и санкции ако закъснееш с вноската /тук не считам законната лихва за санкция/, нито пък са предвидени санкции ако подаваш невярна информация /т. е, че си внесъл осигуровките, а в действителност не си/. Не съм чула някой да е подведен под нак. отговорност за неверни данни в подадени такива декларации, а те са масови, особени по големите ТД.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот gudio » 26 Сеп 2009, 17:58

razli4na написа:....

Значи е време да подкрепиш идеята за криминализиране на "невнасянето" :wink:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 26 Сеп 2009, 18:13

Говорих за криминализиране относно подаване на неверни данни в декларациите и промяна на системата. Не желая да си "сверявам часовника", пък и не само аз, в регистър, в който всички знаят, че са подадени неверни данни относно обстоятелствата по здр. осигуряване.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот plamena26 » 26 Сеп 2009, 18:54

Между другото в момента деянието си е криминализирано.Ако в данъчната дакларация попълниш че си си внесъл осигуровките, това веднага води до намаляване на данъчната основа.Ако не си ги внесъл няма да се приспадат от облагаемата сума и съответно данъка ще е по-голям.Разбира се че сумата няма как достигне 3 000лв и няма да бъде повдигано обвинение по главата данъчни престъпления.Обаче имаме декларация с невярно съдържание по 313 НК и по специално с цел да се избегне плащане на дължими данъци, което води до квалифицирания състав по ал.2.Обаче никой явно не е подал сигнал натъквайки се при ревизия на такъв случай и за това не съм и виждала такова обвинение.
plamena26
Потребител

Мнениеот prnedev » 27 Сеп 2009, 18:33

Мммм не съм много убеден, че разделянето на сумите - в смисъл дължимите авансови вноски се посочат за платени, вместо да се посочат на долният ред "за довнасяне" е кой знае какво нарушение, защото няма промяна на дължимото данъчно задължение.
Даже :mrgreen: според мен е по-удачно, защото е напомняне на данъчните да не забравят да си сложат наказателните лихви върху авансовите осигуровки ;-)
Те не че ще забравят, ама... 8)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот portokal » 27 Сеп 2009, 18:42

razli4na написа:Уточнявам, gudio, че и системата на здравното осигуряване се гради върху "основния стълб на солидарността". Там положението е аналогично с пенсионната система.

Пенсия се очаква да получава почти всеки, докато не се очаква почти всеки да боледува постоянно. По това здравното осигуряване прилича на застраховането, т.е. мисля, че това е главната разлика с пенсиите.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот razli4na » 28 Сеп 2009, 12:54

Виж portokal, ставаше дума за принципа на солидарността, действащ и при двете системи.
Иначе и прилики ще се намерят, както и отлики- за това не споря.
razli4na
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Данъчно право