начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Ограбен ли съм със осигурителен стаж?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ограбен ли съм със осигурителен стаж?

Мнениеот todorb2000 » 20 Авг 2009, 21:40

Работих по служебно правоотношение като кадрови военнослужещ по Договор за кадрова военна служба, считано от 31.08.1986г. до 02.04.2003г. вкл..
Финансистите от поделенията, в които съм работил като кадрови военнослужещ и експертите от НОИ, ми изчислиха трудов стаж/осигурителен стаж/ равен на 16год. и 7мес. и 3дни.

Съгласно чл.10 от Кодекса за социално осигуряване/КСО/ изработените от мен работни дни, приравнени на 8 часа и съответните почивки и отпуски възлизат сумарно на 6059 дни, основано на чл.9 от КСО, което според мен се равнява на 16год. x 12мес. x 30дни и 9мес x 30дни. и 29дни.

Според мен съм ограбен с 2мес. и 26дни трудов стаж и съответно осигурителен стаж, защото считам, че изчисления ми трудов стаж и съответния осигурителен стаж трябва да се равнява сумарно на действително всичките 6059 дни, които календарно съм преживял в трудова дейност по служебно правоотношение, изразяващо се в работни дни, платен годишен отпуск, отпуск по болест, седмична почивка, други погащи ми се почивки и законоустановени случаи, представляващи част от правата и задълженията ми от служебното правоотношение, което съм преживял и действало през всичките горепосочени 6059 дена.

Всичко това означава дискриминация по отношение на реално преживения от мен трудов стаж ден по ден за посочения по-горе период.
Последна промяна todorb2000 на 22 Авг 2009, 09:31, променена общо 3 пъти
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител

Re: Ограбен ли съм със осигурителен стаж?

Мнениеот prnedev » 22 Авг 2009, 00:34

Ммммм, наистина е дискриминация

http://www.kik-info.com/calculators/trudov_staj_now.php

помислихте ли за жалба?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 22 Авг 2009, 09:18

prnedev написа:Ммммм, наистина е дискриминация

http://www.kik-info.com/calculators/trudov_staj_now.php

помислихте ли за жалба?

Благодаря Ви за отзоваването!

Мисля по въпроса.
Пародоксално е да си преживял всичките си каледарни дни, обхванати от едно трудовоправно или служебно правоотношение, какъвто е моя случай, и експерта от НОИ или финансист от Н-ското поделение да изчисли трудов стаж по-малък от преживения в работни дни, седмична почивка, платен отпуск или отпуск по болест.
Считам, че това е безумие!
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
todorb2000
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 23 Авг 2009, 19:20

Стажът ми не е изчислен съобразно реално заработеното по книгите за присъствие.
todorb2000
Потребител

Мнениеот prnedev » 25 Авг 2009, 01:46

Проблема в изчисляването на часовете ли е? Иначе не виждам проблем да поискате преизчисление. Поне за това не съм чувал да се дърпат хората...
Иначе виждате калкулатора какъв резултат дава спрямо посочените от вас дати...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 25 Авг 2009, 06:50

prnedev написа:Проблема в изчисляването на часовете ли е? Иначе не виждам проблем да поискате преизчисление. Поне за това не съм чувал да се дърпат хората...
Иначе виждате калкулатора какъв резултат дава спрямо посочените от вас дати...

В изчисления ми стаж не са включени всички почивки, които ми се зачитат също за трудов и осигурителен стаж и то ден по ден, както и работните дни също, които съм преживял в трудова дейност по служебно правоотношение.
todorb2000
Потребител

Мнениеот tania_gan » 25 Авг 2009, 21:14

И кой Ви каза, че има грешка при изчисляването на стажа Ви ?
За мен няма грешка. Вие къде я виждате ?
tania_gan
Младши потребител

Мнениеот todorb2000 » 25 Авг 2009, 21:21

tania_gan написа:И кой Ви каза, че има грешка при изчисляването на стажа Ви ?
За мен няма грешка. Вие къде я виждате ?

Не може изчисленото да е по-малко от преживяното.... това води до "комасация на време" в трудова дейност, което е в ущърб на трудещия.

А законът не ограничава правата на трудещи се....

През преживените в трудова дейност календарни дни съм имал права и задължения, респективно и осигуровки за реални изработени дни, а не "имагинерни комасации на време" с употребата на понятието "зачитане на трудов стаж".

Член 10 от Кодекса за социално осигуряване е категоричен т.е обхващат се всички календарни дни, заети в трудовоправно отношение или служебно правоотношение.
Последна промяна todorb2000 на 25 Авг 2009, 21:41, променена общо 1 път
todorb2000
Потребител

Мнениеот tania_gan » 25 Авг 2009, 21:35

А къде видяхте, че изчисленото е повече от преживяното? От там, че приравнявате всички месеци за 30дни ли?
tania_gan
Младши потребител

Мнениеот todorb2000 » 25 Авг 2009, 21:46

tania_gan написа:А къде видяхте, че изчисленото е повече от преживяното? От там, че приравнявате всички месеци за 30дни ли?

Напротив, не ги приравнявам на 30 дни, а отчитам преживяното в трудова дейност, което е равносилно на реално заработеното..., нали?
Напротив с тези калкулатори се комасира преживения трудов стаж, а това вече е дискриминация, не мислите ли?
Не става дума за повече изчислен стаж от преживения или за по-малък от преживения...

Дните в дадено трудовоправно отношение са преброени, нали?
Остава броящия да не иска да ги преброи.... :-))
Последна промяна todorb2000 на 25 Авг 2009, 21:55, променена общо 1 път
todorb2000
Потребител

Мнениеот tania_gan » 25 Авг 2009, 21:55

Всичко е преброено до край. А Вие знаете ли все пак как се изчислява трудов стаж?
Дните през годините разделено на 30 ли? Ако мислете, че е така се лъжете.
tania_gan
Младши потребител

Мнениеот todorb2000 » 25 Авг 2009, 22:20

tania_gan написа:Всичко е преброено до край. А Вие знаете ли все пак как се изчислява трудов стаж?
Дните през годините разделено на 30 ли? Ако мислете, че е така се лъжете.

Е, аз не се лъжа, тъй като съм убеден, че изчисления трудов стаж е равен на преживения трудов стаж, което включва всиките работни дни, всичките почивки, всичките отпуски, които са преживени и които се зачитат за трудов стаж към датата на придобиването им!

Но някой не иска да брои, след като е зачел стажа по категории, нали? :-))

Изчисляване на трудовия стаж

Чл. 355. (1) Трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За 1 ден трудов стаж се признава времето, през което работникът или служителят е работил най-малко половината от законоустановеното за него работно време за деня по едно или няколко трудови правоотношения.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) За 1 месец трудов стаж се зачита календарният месец, през който са изработени най-малко 21 дни при петдневна работна седмица.

ЗАБЕЛЕЖКА: Записано е, че се зачита "календарният месец", което означава конкретния месец по трудоправното правоотношение, а това може да бъде и месец с 28 дни и 31 дни и т.н..

(4) За 1 година трудов стаж се признават 12 месеца трудов стаж, изчислени по начина, установен в предходната алинея.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) По този кодекс за трудов стаж не се признава времето в повече от действително изслуженото по трудово правоотношение, което се признава за пенсия, както и времето в повече при превръщане на труда от една категория в друга при пенсиониране на работника или служителя.
todorb2000
Потребител

Мнениеот mosqito » 28 Авг 2009, 09:42

Тодоре, правиш ли разлика между осигурителния и трудовия стаж? Въпреки, че обикновено има покритие между тях, не е задължително тези стажове да съвпадат на 100 % При пенсия ти ще ползваш осигурителен стаж и затова просто забрави за трудовия такъв. А осигурителния стаж се смята по нормите предвидени в нарочните нормативни актове. Сигурно си чувал за Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Та в чл. 38 от тази наредба е казано:

Чл. 38. (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2003 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2005 г., в сила от 01.01.2005 г.) Осигурителният стаж се изчислява в дни, месеци и години, а за периода след 31 декември 2004 г. - в часове, дни, месеци и години, за времето, през което лицата са били осигурени, и за това време са внесени или са дължими осигурителните вноски за:
....
(9) При изчисляване на осигурителния стаж на лицата, които са работили при определено с Кодекса на труда или с друг нормативен акт работно време, един пълен месец осигурителен стаж се зачита, когато са зачетени за осигурителен стаж всичките работни дни.

(10) Ако зачетените за осигурителен стаж дни през отделни месеци на годината са по-малко от работните дни за месеца, осигурителният стаж се признава за толкова месеца, колкото се получават, като общият брой на дните, зачетени за осигурителен стаж, включително дните на ползвания законоустановен отпуск, се раздели на 21 при 5-дневна работна седмица и на 25 при 6-дневна работна седмица. Към изчисления по този начин осигурителен стаж се прибавят и пълните месеци, зачетени за осигурителен стаж, през годината.

(11) Ако през календарния месец лицето е било осигурено на различни основания, за осигурителен стаж се зачита не повече от един месец.

(12) Една година осигурителен стаж се зачита, когато са зачетени за осигурителен стаж 12 месеца.
=======
Ха сега си изчисли осигурителния стаж по тези условия и ще установеш, че правилно са ти го сметнали.
mosqito
Младши потребител

Мнениеот todorb2000 » 28 Авг 2009, 19:40

mosqito написа:Тодоре, правиш ли разлика между осигурителния и трудовия стаж? Въпреки, че обикновено има покритие между тях, не е задължително тези стажове да съвпадат на 100 % При пенсия ти ще ползваш осигурителен стаж и затова просто забрави за трудовия такъв. А осигурителния стаж се смята по нормите предвидени в нарочните нормативни актове. Сигурно си чувал за Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Та в чл. 38 от тази наредба е казано:

Чл. 38. (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2003 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2005 г., в сила от 01.01.2005 г.) Осигурителният стаж се изчислява в дни, месеци и години, а за периода след 31 декември 2004 г. - в часове, дни, месеци и години, за времето, през което лицата са били осигурени, и за това време са внесени или са дължими осигурителните вноски за:
....
(9) При изчисляване на осигурителния стаж на лицата, които са работили при определено с Кодекса на труда или с друг нормативен акт работно време, един пълен месец осигурителен стаж се зачита, когато са зачетени за осигурителен стаж всичките работни дни.

(10) Ако зачетените за осигурителен стаж дни през отделни месеци на годината са по-малко от работните дни за месеца, осигурителният стаж се признава за толкова месеца, колкото се получават, като общият брой на дните, зачетени за осигурителен стаж, включително дните на ползвания законоустановен отпуск, се раздели на 21 при 5-дневна работна седмица и на 25 при 6-дневна работна седмица. Към изчисления по този начин осигурителен стаж се прибавят и пълните месеци, зачетени за осигурителен стаж, през годината.

(11) Ако през календарния месец лицето е било осигурено на различни основания, за осигурителен стаж се зачита не повече от един месец.

(12) Една година осигурителен стаж се зачита, когато са зачетени за осигурителен стаж 12 месеца.
=======
Ха сега си изчисли осигурителния стаж по тези условия и ще установеш, че правилно са ти го сметнали.

Е да, когато съм работил при 8 часов работен ден осигурителния стаж е равен трудовият, какъвто е моя случай.
Дори и в този случай изчисления осигурителен стаж не може да бъде по-малък от преживения трудов стаж, тъй като съгласно чл.10 от КСО имаме непрекъснато осигуряване за всичките календарни дни за осиггурителния период, който е равен на периода на служебното правоотношение, което е действало от деня на назначаване на длъжност до деня на отчисляване от списъчния състав на военното поделение.
todorb2000
Потребител

Мнениеот mosqito » 28 Авг 2009, 21:32

todorb2000 написа:Е да, когато съм работил при 8 часов работен ден осигурителния стаж е равен трудовият, какъвто е моя случай.
Дори и в този случай изчисления осигурителен стаж не може да бъде по-малък от преживения трудов стаж, тъй като съгласно чл.10 от КСО имаме непрекъснато осигуряване за всичките календарни дни за осиггурителния период, който е равен на периода на служебното правоотношение, което е действало от деня на назначаване на длъжност до деня на отчисляване от списъчния състав на военното поделение.

............ стара.. къде в чл. 10 видя определението календарно:

Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Осигуряването възниква от деня, в който лицата започват да упражняват трудова дейност по чл. 4 и продължава до прекратяването й.
---
Къде бе пиле шарено?
Я да си припомним алинея 9 от чл. 38 от наредбата:

---
Къде виждаш тука "календарни"?
mosqito
Младши потребител

Мнениеот todorb2000 » 29 Авг 2009, 08:00

mosqito написа:
todorb2000 написа:Е да, когато съм работил при 8 часов работен ден осигурителния стаж е равен трудовият, какъвто е моя случай.

............ стара.. къде в чл. 10 видя определението календарно:

Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Осигуряването възниква от деня, в който лицата започват да упражняват трудова дейност по чл. 4 и продължава до прекратяването й.
---
Къде бе пиле шарено?
Я да си припомним алинея 9 от чл. 38 от наредбата:

---
Къде виждаш тука "календарни"?

Ами я прочете текста на чл.10 от КСО "Осигуряването възниква от деня, в който лицата започват да упражняват трудова дейност по чл. 4 от КСО и продължава до прекратяването й." Осигуряването е непрекъснат процес за периода на трудовата дейност, а това означава че всеки календарен ден е осигурен, ако представлява трудова дейност, освен при хипотезата за ползване на неплатен отпуск повече от полагащия се за годината.

Прочетете и това!
Време по трудово правоотношение, което се признава за трудов стаж, без работникът или служителят да е работил

Чл. 352. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За трудов стаж се признава и времето по трудово правоотношение, през което работникът или служителят не е работил, в следните случаи:

1. почивните и празничните дни;

2. ползуваните платени отпуски независимо от тяхното основание и начина на заплащането им;

Това са дни, признати за трудов стаж, за които се плащат и осигуровки и съответно се зачитат за осигурителен стаж по смисъла на чл.9 и 10 от КСО.
Не се признава за трудов стаж и респективно, ако сте бил в неплатен отпуск в повече от предвиденото по чл.160 от КТ.

Не бъркайте думата "зачитане" с думата "изчисляване". Длъжностното лице проверява трудовия стаж за неговата законосъобразност, с което го зачита или незачита, и чак тогава започва да го изчилслява чрез броене.
todorb2000
Потребител

Мнениеот mosqito » 30 Авг 2009, 07:20

todorb2000 написа:Прочетете и това!
Време по трудово правоотношение, което се признава за трудов стаж, без работникът или служителят да е работил

Чл. 352. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За трудов стаж се признава и времето по трудово правоотношение, през което работникът или служителят не е работил, в следните случаи:

2. ползуваните платени отпуски независимо от тяхното основание и начина на заплащането им;

Това са дни, признати за трудов стаж, за които се плащат и осигуровки и съответно се зачитат за осигурителен стаж по смисъла на чл.9 и 10 от КСО.
Не се признава за трудов стаж и респективно, ако сте бил в неплатен отпуск в повече от предвиденото по чл.160 от КТ.

Не бъркайте думата "зачитане" с думата "изчисляване". Длъжностното лице проверява трудовия стаж за неговата законосъобразност, с което го зачита или незачита, и чак тогава започва да го изчилслява чрез броене.

Тодоре, аз не бъркам. Нещо за да ти бъде "зачетено" трябва да бъде "изчислено" А относно прословутите членове от КТ които цитираш, дали си забелязял, бе има още един член малко след тях:

Подзаконова уредба

Чл. 356. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Министерският съвет издава наредба по прилагането на тази глава.

А тази глава е ХVІІ и съдържа членове от № 347 до № 356. В този смисъл - не можеш да се позовеш директно на членовете от тази глава, а трябва да потърсиш коя е тази наредба. А тази наредба е:

НАРЕДБА за трудовата книжка и трудовия стаж
Приета с ПМС 227 от 1993 г.
(обн., ДВ, бр. 102 от 3.12.1993 г. )
...
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 356 от Кодекса на труда.
====
Между другото в тази наредба е казано:

Чл. 9. (1) Трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години.
(2) За един ден трудов стаж се зачита времето, през което работниците или служителите са изработили най-малко половината от максимално установената с Кодекса на труда нормална дневна продължителност на работното време или установеното за тях с решение на Министерския съвет намалено работно време.
(3) При подневно изчисляване на работното време, когато са изработени всички работни дни за съответния месец, той се признава за пълен.
(4) При изработени през отделни месеци на годината по-малко от работните дни трудовият стаж се признава за толкова месеца, колкото се получават, като общият брой на изработените дни през тези месеци се раздели на 21 при петдневна работна седмица и на 25 при шестдневна работна седмица. Към изчисления по този начин трудов стаж се прибавят и изработените през годината пълни месеци по реда на ал. 3.
(5) Трудовият стаж на работниците и служителите, работещи при сумирано изчисляване на работното време, се определя, като изработените часове по графика за периода на сумирането, след превръщане на нощните часове в дневни за смените с повече от 4 нощни часа, се разделят на установената за тях нормална продължителност на дневното работно време. Определеният по този начин трудов стаж не може да бъде по-голям от броя на работните дни за периода на сумирането.
===
Видно е , че няма никакви особени разлики между Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж и Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж. Сега провери дали твойто изчисление на трудовия стаж е направено в съответствие с наредбата. И забележи, че и по двете наредби когато има непълен месец за да се получи пълен месец работните дни от отделните "непълни" се сумират и се делят на 21 дни (при петдневна раб. седмица или на 25 (при шест днена раб. седмица). Но няма никакво сумиране на работни + почивни дни и делението им на 30 (или 31) както ти правиш.
Ето защо ти получаваш "отклонение" от 2 месеца, защото смяташ по някаква странна методика. (сумираш всички отработени и почивни дни през трудовата ти кариера и делеш на 30. Защо?). Ако си виждал изобщо какво представлява Декларация № 1 подавана ежемесечно към НОИ (НАП) и съдържаща данните на осигурените лица, дните за месеца винаги са в работни (дори се посочват вече и в отработени часове).
mosqito
Младши потребител

Мнениеот todorb2000 » 30 Авг 2009, 19:25

mosqito написа:
todorb2000 написа:Прочетете и това!

Тодоре, аз не бъркам. Нещо за да ти бъде "зачетено" трябва да бъде "изчислено" А относно прословутите членове от КТ които цитираш, дали си забелязял, бе има още един член малко след тях:

Подзаконова уредба

Чл. 356. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Министерският съвет издава наредба по прилагането на тази глава.

А тази глава е ХVІІ и съдържа членове от № 347 до № 356. В този смисъл - не можеш да се позовеш директно на членовете от тази глава, а трябва да потърсиш коя е тази наредба. А тази наредба е:

НАРЕДБА за трудовата книжка и трудовия стаж
Приета с ПМС 227 от 1993 г.
(обн., ДВ, бр. 102 от 3.12.1993 г. )
...
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 356 от Кодекса на труда.
====
Между другото в тази наредба е казано:

Чл. 9. (1) Трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години.
(2) За един ден трудов стаж се зачита времето, през което работниците или служителите са изработили най-малко половината от максимално установената с Кодекса на труда нормална дневна продължителност на работното време или установеното за тях с решение на Министерския съвет намалено работно време.
(3) При подневно изчисляване на работното време, когато са изработени всички работни дни за съответния месец, той се признава за пълен.
(4) При изработени през отделни месеци на годината по-малко от работните дни трудовият стаж се признава за толкова месеца, колкото се получават, като общият брой на изработените дни през тези месеци се раздели на 21 при петдневна работна седмица и на 25 при шестдневна работна седмица. Към изчисления по този начин трудов стаж се прибавят и изработените през годината пълни месеци по реда на ал. 3.
(5) Трудовият стаж на работниците и служителите, работещи при сумирано изчисляване на работното време, се определя, като изработените часове по графика за периода на сумирането, след превръщане на нощните часове в дневни за смените с повече от 4 нощни часа, се разделят на установената за тях нормална продължителност на дневното работно време. Определеният по този начин трудов стаж не може да бъде по-голям от броя на работните дни за периода на сумирането.
===
Видно е , че няма никакви особени разлики между Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж и Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж. Сега провери дали твойто изчисление на трудовия стаж е направено в съответствие с наредбата. И забележи, че и по двете наредби когато има непълен месец за да се получи пълен месец работните дни от отделните "непълни" се сумират и се делят на 21 дни (при петдневна раб. седмица или на 25 (при шест днена раб. седмица). Но няма никакво сумиране на работни + почивни дни и делението им на 30 (или 31) както ти правиш.
Ето защо ти получаваш "отклонение" от 2 месеца, защото смяташ по някаква странна методика. (сумираш всички отработени и почивни дни през трудовата ти кариера и делеш на 30. Защо?). Ако си виждал изобщо какво представлява Декларация № 1 подавана ежемесечно към НОИ (НАП) и съдържаща данните на осигурените лица, дните за месеца винаги са в работни (дори се посочват вече и в отработени часове).

Уважаеми mosqito
Напълно Ви разбирам, но каквато и да е наредбата тя не може да противоречи на закона или на неговата основна концепция.
Аз разбирам от законодателство и разбирам как подзановата норма "ретушира" законовите, както например "пълен месец". Като съберем "пълните месеци" и зачетените години и остатъка от дни от трудова дейност и полученото превърнем в дни получаваме получаваме числово неравенство в по-малко спрямо действително преживяното време като календарни дни през периода трудовоправнотоотношение, нали? Така се нарушава чл.10 от КСО, защото дали си на работа, дали си в болнични, дали си в почивен ден или празничен ден, дали си отпуск, то всичко от изброеното се осигурява. Само не се осигурява ползването над допустимото от неплатен отпуск.
Това е проверовъчната формула.

Но нали пълният месец е календарният месец.
Разбира се пак уточнявам, че ако е ползвано повече неплатен отпуск, то тогава изчисления трудов стаж ще бъде по-малък от преживяното между началото и края на едно трудовоправноотношение, нали?
todorb2000
Потребител

Мнениеот prnedev » 31 Авг 2009, 01:08

В този случай ще трябва да поискате отмяна на наредбата... Ако съдът прецени, че сте прав, няма да имате проблеми, а и доста хора ще ви благодарят :wink:
Но до момента хората са си свършили работата.

Сериозно, има логика във вашите приказки, просто "превключването" ми беше трудно... т.е., да разбера какво искате да кажете точно ;-)
Но щом неплатеният (в определен размер) и платеният отпуск, се признават за трудов стаж, защо да не се признават и почивните дни, които са задължителни според кодекса.

Въпроса е, че не можете да обвинявате хората от НОИ за изчисленията, проблема е в Министерски съвет. Идеята определено е интересна ;-)
И преди да махнете с ръка, че е безнадежна историята, не е съвсем... по някой път се получават интересни резултати, особено неща, които касаят НОИ (примерно сроковете за плащане на болничните)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 31 Авг 2009, 02:01

prnedev написа:В този случай ще трябва да поискате отмяна на наредбата... Ако съдът прецени, че сте прав, няма да имате проблеми, а и доста хора ще ви благодарят :wink:
Но до момента хората са си свършили работата.

Сериозно, има логика във вашите приказки, просто "превключването" ми беше трудно... т.е., да разбера какво искате да кажете точно ;-)
Но щом неплатеният (в определен размер) и платеният отпуск, се признават за трудов стаж, защо да не се признават и почивните дни, които са задължителни според кодекса.

Въпроса е, че не можете да обвинявате хората от НОИ за изчисленията, проблема е в Министерски съвет. Идеята определено е интересна ;-)
И преди да махнете с ръка, че е безнадежна историята, не е съвсем... по някой път се получават интересни резултати, особено неща, които касаят НОИ (примерно сроковете за плащане на болничните)

Уважаеми prnedev,
Много добре разбрах Вашата теза, за което Ви благодаря. Така е! Защото излиза, че календарно съм преживял трудовия си стаж, а по изчисления същия е по-малък, превърнат в дни.
Нещата ги разглеждам по формулата Конституция-Закон-Подзаконов акт.
Ами можем да обменим идеи, но има един чл.58, ал.1 от Конституцията, който е валиден за всички граждани/поне на книга/.
todorb2000
Потребител

Следваща

Назад към Данъчно право