начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Данък за МПС, отписване от КАТ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък за МПС, отписване от КАТ

Мнениеот kalind » 19 Апр 2017, 11:25

Здравейте,
казусът не е нов, но законите се менят..

Баща ми има стар автомобил, на който по една или друга причина местонахождението му не е известно.
Автомобилът е със стари регистрационни табели (тези които са без BG, на тях).
За него са се натрупали данъци, но не ми е много ясно давността дали е 5 или 10 години - аз както разбирам текста на закона всичко по-старо от 10 години автоматично се опрощава, а за задължения между 5 и 10 години трябва да се подаде декларация в общината. Правилно ли разбирам нещата?

Втората част от казуса е, че този автомобил трябва да се отпише от КАТ, за да спрат да му се трупат данъци.
Няма ги и двете регистрационни табели и според това което прочетох по другите теми и на сайта на KAT (http://kat.mvr.bg/NR/rdonlyres/62A323C3 ... g_mps2.pdf) трябва да се обявят за изгубени в РПУ, след това да се напише декларация свободен текст за съхранението на автомобила и т.н. Но от миналата година влязоха в сила промениете в закона, че ако не си си платил гражданската отговорност, то автомобила се отписва автоматично и се дължи глоба. В този случай може ли само да се плати глобата и само със справка от КАТ, че автомобила е отписан, да отидем в общината и да го отпишем от там? Към какъв специалист трябва да се обърна за подобни въпроси (свързани с процесите на КАТ)?

Поздрави!
kalind
Нов потребител

Назад към Данъчно право