начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

Данък печалба при продажба на имот???

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък печалба при продажба на имот???

Мнениеот turbosol2007 » 04 Авг 2007, 12:46

Здрвейте,
имам нужда от малко правова помощ. Много се уплаших след като чух че има такъв данък и сега ме е страх че ще ме обложат с него без вобще да съм имал някакви печалбарски намерения.
Става дума за следното: Купих една гарсониера през 2002 година за много ниска цена (те такива си бяха и цение де), за около 5000 евро. Сега реших да я продам и да си купя с кредит по-голям апартамент. За тези почти 5 години в гарсониерата живяха моите родители, но нито те, нито аз бяхме писани на адреса и.
Страхувам се че може да ме обложат с този данък и той няма да е никак малък защото данъчната оценка колкото и да е занижена сега ще е поне 4 пъти по-голяма.
На едно място четох, че това важи за давност под 3 години, на друго под 5 години, а 5 години още не са минали, ще минат след 4 месеца.
Вобще кажете как стоят нещата, а ако ме и успокоите много ще се радвам. Ако нещо важно не съм писал -питайте ще ви отговоря.
Благодаря предварително. :(
turbosol2007
Младши потребител

Мнениеот turbosol2007 » 04 Авг 2007, 15:06

а тукпише, че
Ако сделката е само с един жилищен имот годишно, данък не се плаща

Явно "истината е някъде там", ама къде :?: :?: :? [/url]
turbosol2007
Младши потребител

Мнениеот turbosol2007 » 04 Авг 2007, 16:36

Продавайте смело.
Истината не е някъде там, а в ЗДДФЛ.
Съгласно новия закон за данък върху доходите на физическите лица / не ми се търси точно нормата, но вие може и да си го прочетете в секция закони на лекс/ доходът от продажба на един жилищен имот годишно не се облага. Следващата точка визира в кои случаи не се облага и доход от продажба на два имота- четете го.

мерси, отдъхнах си :D :D :D :D
turbosol2007
Младши потребител

Назад към Данъчно право