начало

Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие

Отчитане на печалба?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отчитане на печалба?

Мнениеот romeo » 17 Дек 2006, 11:57

Значи имам стока която съм закупил тази година. Тази част от стоката, която продам през следващата година, печалбата за коя година ще дойде и как ще плащам данъка? Примерно имам фактури за закупена стока/материали, завеждам ги в материалната книга, пиша фактура, номер и т.н. /става въпрос за едностранно счетоводство с програмата Прима/. При това положение фактурите трябва ли да ги записвам и в книгата за разходите, т.е. да ми се намалява печалбата за тая година? Като продам нещо в сегашната година, издавам фактура, нея я записвам в книгата за приходите и като отписвам тая стока от материалната книга, тогава ми се явява опция за въвеждане и в книгата за разходите. Това ме малко обърква… но това което продам през следващата година, печалбата за коя година ще дойде?
romeo
Нов потребител

Мнениеот gega » 17 Дек 2006, 12:34

"Ще дойде" за годината, за коята "ще дойде"!
gega
Потребител

Мнениеот romeo » 17 Дек 2006, 16:19

gega написа:"Ще дойде" за годината, за коята "ще дойде"!

ок, това е според ЗС чл.4. 1. за текущото начисляване, че приходите и разходите се отразяват тогава когато възникват, но според т. 2 разходите трябва да се отразяват за периода през който предприятието черпи изгода от тях, т.е. аз ги продавам следващата година и тогава черпа изгода от тях и тогава трябва да ги заведа в книгата за разходите и така е според програмата, защото като ги отчислявам от материалната книга, тогава ми се явява опция за въвеждане в книгата за разходите. Е тогава как според т. 1 да има текущо начисляване? Значи да ги въвеждам два пъти като разход?
romeo
Нов потребител

Мнениеот portokal » 17 Дек 2006, 16:29

Е, тоя въпрос не е ли изцяло счетоводен? :roll:
Кое кога ти е приход и кога ти е разход...
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот romeo » 17 Дек 2006, 16:42

portokal написа:Е, тоя въпрос не е ли изцяло счетоводен? :roll:
Кое кога ти е приход и кога ти е разход...

по същество, да, но нали и счетоводството се определя от закон а на мен ми се вижда противоречие между тия две точки, погледнато така както е изложено
romeo
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 17 Дек 2006, 17:00

Като купуваш стоката - попълваш не Книгата за разходите, а Книгата за материалните запаси.

Като продадеш стоката - пишеш в Книгата за приходите - с продажната цена и едновременно пишеш в Книгата за разходите - покупната цена на стоката, както и в Книгата за материалните запаси - същото количество на продадената стока - като разход (изписани материали)

Малко повечко е писането, но по този начин се вижда това, което ти отговаря на въпроса - приходите от продажбата на стоката ще са ти догодина, същевременно като си купил стоката, това не ти е разход. Разход ти е покупната цена на стоката, която си я продал.

Хмммм, програма Прима не съм я разглеждал, може ли да пуснеш един линк?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот romeo » 17 Дек 2006, 17:27

prnedev написа:Като купуваш стоката - попълваш не Книгата за разходите, а Книгата за материалните запаси.

Като продадеш стоката - пишеш в Книгата за приходите - с продажната цена и едновременно пишеш в Книгата за разходите - покупната цена на стоката, както и в Книгата за материалните запаси - същото количество на продадената стока - като разход (изписани материали)

Малко повечко е писането, но по този начин се вижда това, което ти отговаря на въпроса - приходите от продажбата на стоката ще са ти догодина, същевременно като си купил стоката, това не ти е разход. Разход ти е покупната цена на стоката, която си я продал.

Хмммм, програма Прима не съм я разглеждал, може ли да пуснеш един линк?

да така става, изясни ми се, мерси за отговора
няма проблем ето линк
http://www.microinvest.net/pub/m_prima.exe
romeo
Нов потребител

Назад към Данъчно право