начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Брутна заплата и ваучери за храна.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Брутна заплата и ваучери за храна.

Мнениеот sani1988 » 01 Юни 2023, 13:49

Здравейте,

Може ли да влизат ваучерите за храна в брутната ми заплата.За пръв път получих фиш и забелязах, че там приспадат 200 лв като социален разход.Попитах един приятел счетоводител че нямат право да се смятат ваучерите за храна към брутната заплата и ми цитира някаква конвенция 95 за начина на изплащане на заплатите. Та почнах един спор с моя работодател и нашето счетоводство, което е външно и твърдят че всичко е законово и нямало такава конвенция и ако не ми харесва ще ли изгонят/съкратят.
Моля някой запознат с този необичаен казус да изкаже своето мнение кой е прав и крив и да си търся правата.

И имам още един въпрос, ако съм собственик на две фирми, които нямат дейност, имам ли право да се запиша на трудовата борсата.

Благодара предварително
sani1988
Нов потребител

Re: Брутна заплата и ваучери за храна.

Мнениеот guest1 » 01 Юни 2023, 16:29

Здравейте.

Има публикувано Указание относно счетоводно отчитане, представяне и данъчно третиране на механизма на предоставяне на ваучерите за храна по чл. 209, ал. 1 от Закона за корпоративното подоходно облагане на Министерството на финансите.
Ще цитирам само това
3. Данъчно третиране по 3ДДФЛ относно ваучерите за храна по чл. 209, ал. 1 от ЗКПО
Съгласно чл. 24, ал. 2, т. 1, бухва „е" от ЗДДФЛ в облагаемия доход от трудови правоотношения не се включва стойността на ваучерите за храна, получени в размера и по реда на ЗКПО, т.е. ваучерите за храна, които са предоставени по реда на чл. 209, ал. 1 от ЗКПС) се третират като необлагаем доход за наетите лице.
В случаите, в които на наетите лица са предоставени ваучери за храна на стойност, която надвишава тази, определена в чл. 209, ал. 1 и разликата между по-високия размер на предоставените ваучери и необлагаемия размер е обложена с данък върху разходите по чл. 204, ал. 1, т. 2, буква „6" от ЗКПО, за тази разлика се прилага разпоредбата на чл. 24, ал. 2, т. 9 във връзка с чл. 16, ал. 2 от ЗДДФЛ, съгласна която в облагаемия доход от трудови правоотношения не се включват социалните разходи за сметка на работодателя, обложени по реда на ЗКПО.
,

По втория въпрос - да, имате право да се регистрирате в Бюрото по труда към Агенция по заетостта. За да получавате ПОБ трябва да отговаряте на три условия:
    - регистрирани сте като безработни в Агенцията по заетостта;
    - не сте придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в Република България или пенсия за старост в друга държава или не получавате пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а или професионална пенсия по чл. 168;
    - не упражнявате трудова дейност, за която подлежите на задължително осигуряване по КСО или законодателството на друга държава, с изключение на лицата по чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на трудa.
Не бъркайте собственик с управител, с договор за управление и контрол.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот hristev » 05 Юни 2023, 15:19

Работодателите твърдят, че се включват към брутната Ви заплата, но не към осигурителния доход. Първото не е вярно, второто е.

Ваучерите са напудрен начин работодателите да заплащат по-малко пари, а работникът да остава с впечатление, че му се плащат повече пари.

То просто противоречи на формалната логика... Защо работодателят ще дава ваучери за храна, а не пари?

Нали, никой трезвомислещ не вярва в безкорисната любов на работодателя към работниците?

Естествено, че мотивът е финансов.
hristev
Потребител

Мнениеот guest1 » 05 Юни 2023, 21:23

hristev написа:Работодателите твърдят, че се включват към брутната Ви заплата, но не към осигурителния доход. Първото не е вярно, второто е.
Ваучерите са напудрен начин работодателите да заплащат по-малко пари, а работникът да остава с впечатление, че му се плащат повече пари.
То просто противоречи на формалната логика... Защо работодателят ще дава ваучери за храна, а не пари?
Нали, никой трезвомислещ не вярва в безкорисната любов на работодателя към работниците?
Естествено, че мотивът е финансов.

Много повърхностно разсъждение. Не ви ли прави впечатление, че при ваучерите - големия отсъстващ е фиска? Защото до 200 лева на човек, на месец - ваучерите са необлагаем доход.
Иначе - в живота няма нищо безкористно. Работодателите все повече осъзнават, че ...
„Ако плащаш фъстъци - нормално е да получиш маймуни!“

А от работници съм чувал всякакви глупости - един не смяташе, че ваучерите са доход. Друг си смяташе заплатата, ама без парите от аванса. А трети даже изключваше вноската си за потребителския кредит.

guest1
Активен потребител

Мнениеот hristev » 06 Юни 2023, 09:00

Виждам, че сте компетентен по всякакви теми.

Да ми дадете само съвет ?

От къде да Ви блокирам, че не мога да се оправя с интерфейса на сайта ?
hristev
Потребител

Мнениеот guest1 » 06 Юни 2023, 15:40

hristev написа:Виждам, че сте компетентен по всякакви теми.

Да ми дадете само съвет ?

От къде да Ви блокирам, че не мога да се оправя с интерфейса на сайта ?

Щом питате - ще Ви кажа.
От "Потребителски панел" избирате "Приятели & Врагове", част "Врагове".
Враговете са потребители, които могат да бъдат игнорирани по подразбиране. Мненията на тези потребители няма да бъдат показвани и лични съобщения от такива потребители няма да бъдат получавани.

И спите спокойно.

guest1
Активен потребител

Назад към Трудово право