начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

КОНКУРС ЗА ДЪРЖАВНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот zdravkoshopov » 18 Фев 2008, 19:46

А какво би станало, ако кандидатите за едно и също място изкарат оценка на писмената част по д 4,50 и никой не отиде на устен изпит? Насрочва се нов конкурс за съответното място ли? Понейе това в регламента не е уредено.
zdravkoshopov
Потребител

Мнениеот viola2006 » 18 Фев 2008, 20:19

Правилна или не, логиката ми при отговарянето на въпроса, беше следната: При разглеждане молбата за издаване на изпълнителен лист съдът проверява кой е кредитор, кой е длъжник, изискуемо ли е задължението, т. е. има ли годно за изпълнение притезание! Какво би станало, ако съдът прецени, че изпълнителното основание е нищожно и не би следвало да се издаде изпълнителен лист или пък прецени, че активно легитимиран би бил друг молител! Как ще се знае какво вземане да се прехвърли, между кои лица в ИЛ, защото има правоприемство и в изпълнителното производство, което е различно, ако няма вече издаден изпълнителен лист!
viola2006
Младши потребител

Мнениеот gudio » 18 Фев 2008, 21:57

viola2006 написа:Правилна или не, логиката ми при отговарянето на въпроса, беше следната: При разглеждане молбата за издаване на изпълнителен лист съдът проверява кой е кредитор, кой е длъжник, изискуемо ли е задължението, т. е. има ли годно за изпълнение притезание! Какво би станало, ако съдът прецени, че изпълнителното основание е нищожно и не би следвало да се издаде изпълнителен лист или пък прецени, че активно легитимиран би бил друг молител! Как ще се знае какво вземане да се прехвърли, между кои лица в ИЛ, защото има правоприемство и в изпълнителното производство, което е различно, ако няма вече издаден изпълнителен лист!

:roll: " чл.326, ал.1 - наследниците и частните правоприемници на взискателя... могат да искат изпълнение въз основа на издадения в полза на взискателя ИЛ... " Трябва ли да има изпълнително дело, напр. - умира баба ви (недай, Боже) и ... хоп, откривате изпълнителен лист за много пари в нейна полза... :?: Или - "абе, ще ти го купя това вземане, ама я си извади първо ИЛ, че не е сигурно дали ще стане... пък после плащам" :?:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот zurik » 18 Фев 2008, 22:22

gudio написа: :roll: " чл.326, ал.1 - наследниците и частните правоприемници на взискателя... могат да искат изпълнение въз основа на издадения в полза на взискателя ИЛ... " Трябва ли да има изпълнително дело, напр. - умира баба ви (недай, Боже) и ... хоп, откривате изпълнителен лист за много пари в нейна полза... :?: Или - "абе, ще ти го купя това вземане, ама я си извади първо ИЛ, че не е сигурно дали ще стане... пък после плащам" :?:

Стига, баба Ви /недай, Боже/ да не е била вече починала, когато са издали изп. лист в нейна полза. А пък дай Боже да е за повечко пари...
Изображение

Каква е процесуалната легитимация на цедента да иска издаване на изпълнителен лист, щом вече е прехвърлил вземането си на друго лице???

И за още една баба, само че длъжник:

Oпределение от 8.11.2007 г. на ОС - Велико Търново по д. № 1003/2007 г., докладчик председателят Иванка Вачкова
На следващо място, издаденият изп. лист е срещу физическо лице, което е било починало към подаване на молбата за изп. лист. Р. М. е починала на 03.08.2004 год., а молбата за издаване на изп. лист на 27.12.2006 год. В случая, липсва процесуална правоспособност на длъжника. Съдът намира наведения довод на жалбоподателя, че в случая намира приложение разпоредбата на чл. 326 ГПК, за неоснователен.
zurik
Младши потребител

Мнениеот i_milev » 18 Фев 2008, 22:36

Колеги, да обсъдим някои други въпроси за които се сещате!
i_milev
Младши потребител

Мнениеот i_milev » 18 Фев 2008, 22:40

viola2006 написа:Да, но едното беше за непарично задължение, дали тогава трябва да уведоми НАП и АДВ?!?!

аз мисля, че при непарични вземания не се уведомяват АДВ и НАП, а Вие как мислите?
i_milev
Младши потребител

Мнениеот bubamara2 » 18 Фев 2008, 22:44

i_milev написа:
viola2006 написа:Да, но едното беше за непарично задължение, дали тогава трябва да уведоми НАП и АДВ?!?!

аз мисля, че при непарични вземания не се уведомяват АДВ и НАП, а Вие как мислите?

Има ли изп. дело без поне едно парично задължение... Имам предвид поне задължението на длъжника да понесе разноските и таксите.. А и чл.353 ГПК и чл.191 от ДОПК не поставят такова ограничение.. Те казват- за всяко изпълнение...
bubamara2
Потребител

Мнениеот arabela_1 » 18 Фев 2008, 22:48

имаше един въпрос относно изпълнение върху вземане на длъжника-ЮЛ към трето задължено лице-ЮЛ, но не си спомням точно как беше формулиран. какъв отговор сте посочили?
arabela_1
Нов потребител

Мнениеот i_milev » 18 Фев 2008, 22:49

bubamara2 написа:
i_milev написа:

Има ли изп. дело без поне едно парично задължение... Имам предвид поне задължението на длъжника да понесе разноските и таксите.. А и чл.353 ГПК и чл.191 от ДОПК не поставят такова ограничение.. Те казват- за всяко изпълнение...

Ако имаш изп. дело за предаване на дете и ли бай Петър да събори тоалетната, която е построил в двора на бай Иван АДВ - то какво хваща бре колега?

а и "Чл.192. В случаите по чл.191, ал.1, ако след осребряване на имуществото на длъжника и погасяване на задълженията и разноските по изпълнението останат парични средства, Агенцията за държавни вземания ги превежда по сметката на съдия-изпълнителя" - говори се за осребряване на имущество, а при непарични задължения не се осребрява имущество
Последна промяна i_milev на 18 Фев 2008, 22:54, променена общо 1 път
i_milev
Младши потребител

Мнениеот bubamara2 » 18 Фев 2008, 22:51

А според Вас абсолютна ли е забраната на чл.191 от ДОПК след изпращане на съобщението до НАП и АДВ да не се извършват изп. действия в 14- дневния срок за издаване на удостоверения??? Означава ли, че ДСИ не може да извършва обезпечителни действия и справки относно имуществото на длъжника или това не са действия по продължаване на изп. производство.

ДОПК :
Чл. 191. (4) Съдия-изпълнителят няма право да продължи производството преди изтичане на срока по ал. 3.
bubamara2
Потребител

Мнениеот i_milev » 18 Фев 2008, 22:56

bubamara2 написа:А според Вас абсолютна ли е забраната на чл.191 от ДОПК след изпращане на съобщението до НАП и АДВ да не се извършват изп. действия в 14- дневния срок за издаване на удостоверения??? Означава ли, че ДСИ не може да извършва обезпечителни действия и справки относно имуществото на длъжника или това не са действия по продължаване на изп. производство.

ДОПК :
Чл. 191. (4) Съдия-изпълнителят няма право да продължи производството преди изтичане на срока по ал. 3.

Извършването на справки не е изпълнително действие, а за обезпечението - разбира се, че може, то може да се прави и при спряно ИД
i_milev
Младши потребител

Мнениеот bubamara2 » 18 Фев 2008, 22:57

i_milev написа:Ако имаш изп. дело за предаване на дете и ли бай Петър да събори тоалетната, която е построил в двора на бай Иван АДВ - то какво хваща бре колега

Тоалетни ДСИ не събаря, поне така пише в АПК, а по дело за предаване на дете ДСИ ще следва да съберете в полза на взискателя минимум 70 лв. / платени от него държавни такси по т.50 и т.50н от Тарифа №1 към ЗДТ/, а може би и адв. хонорар. Които, ако няма от къде да вземете, ще осребрите от имуществото на длъжника.
Последна промяна bubamara2 на 18 Фев 2008, 22:59, променена общо 1 път
bubamara2
Потребител

Мнениеот i_milev » 18 Фев 2008, 22:59

bubamara2 написа:
i_milev написа:Ако имаш изп. дело за предаване на дете и ли бай Петър да събори тоалетната, която е построил в двора на бай Иван АДВ - то какво хваща бре колега

Тоалетни ДСИ не събаря, поне така пише в АПК, а по дело за предаване на дете ДСИ ще следва да съберете в полза на взискателя минимум 70 лв. / платени от него държавни такси по т.50 и т.50н от Тарифа №1 към ЗДТ/, а може би и адв. хонорар.

ДСИ - не събаря тоалетни, но може да упълномощи взискателя да събаря

а тези такси ще ги събере, но могат да останат и за сметка на взискателя, в определени случаи
i_milev
Младши потребител

Мнениеот i_milev » 18 Фев 2008, 23:03

от 490 калпака на изпита само двама ли сме във форума?
i_milev
Младши потребител

Мнениеот bubamara2 » 18 Фев 2008, 23:06

i_milev написа: ДСИ - не събаря тоалетни, но може да упълномощи взискателя да събаря

Мисля, че ВАС отрече тази практика, още повече, че ДСИ е орган по изпълнението срещу административни органи и посоченият от Вас пример за незаконен строеж /WC/, не би трябвало да има практическо приложение

И не казвам, че 100 % съм права, просто разсъждавам, защото в закона няма някакво ограничение относно предмета на делото. Ако изключим систематичното място на чл.353 от ГПК- че са го цапнали баш в дела за паричните вземания
Последна промяна bubamara2 на 18 Фев 2008, 23:08, променена общо 1 път
bubamara2
Потребител

Мнениеот i_milev » 18 Фев 2008, 23:07

bubamara2 написа:
i_milev написа: ДСИ - не събаря тоалетни, но може да упълномощи взискателя да събаря

Мисля, че ВАС отрече тази практика, още повече, че ДСИ е орган по изпълнението срещу административни органи и посоченият от Вас пример за незаконен строеж /WC/, не би трябвало да има практическо приложение

Колега, кой ти говори за АПК?
i_milev
Младши потребител

Мнениеот arabela_1 » 18 Фев 2008, 23:16

колеги, аз също мисля, че не трябва да се уведомяват НАП И АДВ за непарични вземания и повечето действащи СИ не го правят. Но какво мислите по моя зададен по-горе въпрос?
arabela_1
Нов потребител

Мнениеот bubamara2 » 18 Фев 2008, 23:18

arabela_1 написа:колеги, аз също мисля, че не трябва да се уведомяват НАП И АДВ за непарични вземания и повечето действащи СИ не го правят. Но какво мислите по моя зададен по-горе въпрос?

Ми задай си въпроса.. Питаш за отговор на въпрос, който не помниш :shock:
bubamara2
Потребител

Мнениеот arabela_1 » 18 Фев 2008, 23:23

Ти да не би да помниш всичките въпроси?
arabela_1
Нов потребител

konkursa

Мнениеот TzveteM » 19 Фев 2008, 00:54

Добре но щом държавата винаги е присъединен кредитор в ППИ то тогава къде е пречката НАП или АДВ да се уведомяват винаги, когато има принудително изпълнение независимо дали е за парично или непарично притезание?
И нещо което ми се видя странно е че нямаше въпроси от ТЗ в частта за несъстоятелността. Би било интересно да имаше.
TzveteM
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити